ȘI MOARTEA  JOACĂ TEATRU...

ȘI MOARTEA JOACĂ TEATRU...(4236)


Marii actori sunt uneori victimele colaterale ale propriilor lor farse. Tot repetându-le o viață întreagă, în diverse ipostaze, pe scenă sau în anturajul în care se învârt, ajung, ca în povestea cu lupul, să nu mai fie crezuți! De regulă, în astfel de situații, replica celor din jur sună simplu: “Lasă-l, că se preface”...

Am asistat de multe ori la astfel de farse reușite prin prisma talentului actoricesc și nu-mi aduc aminte ca cineva să fi anunțat Salvarea, deși puteai jura că cel din fața ta își dă sufletul! Finalul era marcat, însă, de o cascadă de râsete și de glume pe seama episodului cu pricina.

Pe vremea când bunul meu prieten Țuțu era patronul restaurantului “La dud” din București, am participat la cele mai frumoase petreceri cu artiști din viața mea. Gheorghe Dinică, Stefan Iordache, Alexandru Repan, vărul gazdei, Dan Puric și mulți alții se numărau printre invitații permanenți. Ani de zile, am savurat glumele și farsele celor prezenți La dud, printre aceștia numărându-se și celebrul doctor Ciurea, pe care l-am făcut de mai multe ori să râdă în hohote, chiar și atunci când îl strângeau pantofii...

Într-o manieră de-a dreptul hilară, invitații prezenți la acțiunea mondenă la care a participat și Stela Popescu sunt acuzați că, prin pasivitatea de care au dat dovadă, au grăbit sfârșitul actriței, care a avut pe scenă un comportament ciudat!

Ciudat, da, îl numim acum, după deces, dar, atunci, cu mici excepții, cei prezenți au fost convinși că asistă la un moment comic interpretat în stilul său caracteristic.

Îmi amintesc de o scenetă de pe vremuri în care Stela Popescu interpreta rolul unei paciente cu deficiențe de vorbire, stârnind un haz nebun pe tot parcursul unei emisiuni de varietăți. Paradoxal, între jocul de scenă de atunci și comportamentul său din timpul manifestării cu pricina există foarte multe asemănări, gesticulațiile sale caracteristice, monologul fără nicio legătură între frazele rostite, stâlcirea unor termeni, starea de agitație etc.

În timp, toate aceste elemente interpretate pe scenă de Stela Popescu au făcut parte din bagajul ei artistic cu care a performat în arta farselor, a gagurilor și a scenetelor, capul de afiș al emisiunilor de varietăți din programele de televiziune.

În “Nea Mărin miliardar”, Stela Popescu dovedește că stăpânește cel mai bine arta leșinului. Atât de bine, încât, un coleg de platou, convins că i-a venit rău pe bune, a vrut să o stropească repede cu apă ca să-și revină!

De-a lungul unei cariere artistice îndelungate, Stela Popescu a interpretat numeroase roluri de acest gen până când, tot reluând și prelucrând, a rămas de-a dreptul naturală în astfel de ipostaze!

În primul rând, pentru că Stela Popescu a întruchipat personaje obișnuite, dintre noi, cum s-ar spune, scoțând în evidență toate elementele lor caricaturale, începând cu gestica și terminând cu vorbirea strâmbă și peltică.

De această dată, înșelând vigilența și toate simțurile celor prezenți în sală la un eveniment monden, talentul s-a întors împotriva ei! Nimeni nu și-a dat seama că în fața lor se derula spectacolul înspăimântător al morții Stelei Popescu.

E drept, într-un limbaj codificat. În cele mai multe din cazuri, artiștii care au murit pe scenă au sfârșit simplu. După ce o viață întreagă a jucat magistral roluri dintre cele mai diverse, era firesc ca toți cei din sală să creadă că asistă la o parodie marca Stela Popescu, sugerând o criză de nervi.

De altfel, desincronizările din comportamentul său au fost studiate serios abia după ce s-a aflat că Stela Popescu a murit!

Abia atunci am înțeles că am asistat la spectacolul morții și că, de fapt, talentul i-a grăbit sfârșitul...
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri