OAMENII CU DUBLĂ COMANDĂ

OAMENII CU DUBLĂ COMANDĂ(3162)


La prima conferință de presă organizată la RAJA Constanța, după investirea lui Felix Stroe ca ministru al Transporturilor, cineva l-a întrebat pe Aurel Presură, noul director general, dacă intenționează să schimbe linia directoare după care se ghidează întreaga activitate productivă!

Cu alte cuvinte, dacă domnia sa are de gând să modifice, prin părțile sale esențiale, conceptul bătut în cuie de Felix Stroe, care a făcut din RAJA opera vieții sale...

La un moment dat, am avut impresia că domnul Presură s-a schimbat la față, îngrijorat că s-ar putea să i se întindă o capcană. Păi, îndrăznește careva să urmeze o altă doctrină? Alta decât cea parafată de generalul Stroe!Și care și-a dovedit eficiența pe bune!

Are Presură suficient sânge în instalație ca să adopte o altă strategie? În condițiile în care, repet, cea bătută în cuie continuă să dea roade! Deocamdată, datorită unei conjuncturi favorabile, a urcat rapid pe o funcție la care visa de multă vreme. Acum, de ce și-ar bate singur cuie în tălpi?

Revin la întrebarea încuietoare. Inițial, am crezut că cel care a pus-o face bășcălie de noul director sau că e venit cu pluta pe una dintre rețelele de alimentare cu apă! Dar, după acest prim impact hazliu, am realizat că întrebarea sa poate declanșa o altă întrebare, chiar cu riscul de a nu primi nici un răspuns!

Un răspuns la întrebările de orice fel ale presei, e limpede pentru toată lumea, nu o să primim în veci, cât timp PSD face legea în aproape toate domeniile de activitate!

Întrebarea este simplă. De ce, după ce sunt promovați la Capitală, mahării importanți din PSD își păstrează și funcția de conducere deținută în teritoriu, devenind oameni cu dublă comandă? Ba chiar triplă, dacă luăm în calcul că domnul Stroe este și președintele Organizației județene a PSD Constanța! Cu atâtea răspunderi pe cap, e greu de crezut că noul ministru al Transporturilor mai poate, chiar dacă ar fi și Superman, să se ocupe și de ordonarea vieții de partid!

Vorbim totuși despre o organizație foarte mare și nu despre o filială locală oarecare, unde, culmea, nu domnește armonia și nici mult invocata unitate de monolit...

Unde să performeze mai întâi? La PSD în poartă? În fruntea RAJA, dacă nu s-ar fi renunțat la perioada de interimat, sau la Ministerul Transporturilor? La minister, și-a făcut intrarea cu chipul lui Ivan cel Groaznic, apelând la cea mai dură măsură: destituirea fără vorbe și fără prea multe explicații.

O să stărui puțin asupra acestui subiect. Dincolo de conotațiile artistice de imagine ale acestei măsuri, desfacerea unui mare număr de contracte de muncă, adevărul este că există ceva putred în structura internă a Ministerului Transporturilor. Ca și la Ministerul Turismului, sunt prea mulți băgători de seamă care ard gazul de pomană. În aceste condiții, când unii angajați nu cunoșteau nici măcar programul de lucru, umblând brambura, se impunea o curățenie totală...Sigur, cu riscurile de rigoare, pentru că este greu să schimbi garda și, în același timp, să finalizezi și autostrăzile promise!

Revin la întrebarea referitoare la linia directoare, cum o numesc unii, pe care o urmează noul director general de la RAJA. Luând în calcul maniera rezervată în care se manifestă Aurel Presură, trag concluzia că Felix Stroe se va întoarce, indiferent de calificativul obținut la Ministerul Transporturilor, în fruntea Regiei, fiind cel mai eficace dintre toți oamenii cu dublă comandă din PSD. Are, vorba aia, suficient loc de întors!

Nu cred că, în aceste condiții, inginerul Presură are capacitatea și tupeul de a face vreo modificare esențială în foaia de parcurs a RAJA... Acum, Regia arată ca un tramvai care merge pe șine în virtutea inerției cu vatmanul făcând giumbușlucuri pe trotuar...

Butonul salvator se află tot la Stroe, cunoscută fiind relația statornicită între domnia sa și Presură. Cum să schimbe el linia directoare? E ca și cum și-ar propune să modifice manual cursul unui râu!

Deocamdată, omul cu dublă comandă este preferatul partidului de guvernământ. Vezi și cazul domnului Mihai Daraban, care a asigurat multă vreme conducerea Camerei de Comerț a României și a organizației de la Constanța, fiind numit, în cele din urmă, președintele primei instituții...  

OMD MAMAIA CONSTANTAjooble.org ziare, stiri