FELIX STROE ȘI ARTA DESTITUIRILOR

FELIX STROE ȘI ARTA DESTITUIRILOR(3473)


Până la apariția pe mapamond a comisarului Cattani de Costinești, care a făcut ravagii prin piețele constănțene, reducând la tăcere mafia rădăcinoaselor, care riscă să rămână fără murături, nu exista un target în ce privește lupta împotriva corupției pe plan local. Doar legende, povestiri cu tâlc, snoave, SF-uri răsuflate și întâmplări întâmplătoare.

Despre corupție, să fim sinceri, se vorbea la nimereală, pe pipăite sau după ureche, ca între muzicanți, atunci când instrumentiștii își acordează instrumentele...

Lipsa unui exemplu personal de luptător împotriva corupției, cu sau fără cască de protecție, cu sau fără mamă și tată, cu sau fără insignă, care să propage teama în populație, a avut un efect negativ în domeniu. Se știe, românul nu poate lucra fără exemplul personal al conducătorului iubit sau fără portretul celui care l-a biciuit, fără mardeiașul autohton...

Dacă nu-l atingi când trebuie și unde trebuie, nu capătă viteză și nici elanul necesar afirmării sale în societate. Au apărut, însă, primele imagini de la controalele efectuate în piețe care au avut un impact deosebit asupra factorilor responsabili cu eradicarea corupției: șefi de unitate alergând cu sacii de pește în spate, rața cu portocale, fugărită până la epuizare, vânzători lamentându-se pentru faptele lor contra societății, unități închise pe dinăuntru cu șefi de alimentație publică cu tot, râzând șmecherește în geam pe motiv că nu pot fi sancționați...

Puse cap la cap, toate aceste secvențe istorice și reprezentative pentru societatea noastră multilateral dezvoltată constituie criteriul de bază în materie de promovare. Acum, ca să nu se mai spună că ai fost promovat pe ochi frumoși, adică, pe ochii tăi frumoși de pesedist, trebuie să corespunzi criteriilor de mai sus. Sigur, principala condiție de bază fiind apartenența la PSD și nu una oarecare...

Esențial este că s-a ajuns, în fine, la ștacheta peste care, dacă treci, poți fi promovat ca ministru, visul de aur al multor pesediști constănțeni. Căci, până acum, au contat cu totul alte criterii: undița și momeala lui Dragnea, balta de origine, apropierea de județul Teleorman, tot ce zboară se mănâncă, nostalgiile lui Dragnea în legătură cu trecutul administrației Mazăre, pâinea lui Dobre și fiii etc.

Cu alte cuvinte, impactul de imagine poate fi de multe ori decisiv, chiar dacă faci mult zgomot pentru nimic! Desigur, ca să ajungi la o asemenea performanță, trebuie să ai anumite calități artistice și mai puțin principii.

În cazul lui Felix Stroe, noul ministru constănțean al Transporturilor, experiența cazonă a contat foarte mult în privința tacticii alese pentru debutul său neașteptat în Guvernul Tudose. A dat de pământ cu toți directorii care au avut ghinionul să-i iasă în cale!
Nu au contat prea mult criteriile care au pus în mișcare mecanismul destituirii în șir indian a unor directori aflați cu totul întâmplător în preajma noului ministru. Decisivă, în ce privește soarta acestora, a fost copita calului calculată după unghiul ieșit în cale. Unii nici nu au apucat să-l vadă la față, să-l cunoască mai bine, să știe că domnia sa este noul Dumnezeu al Transporturilor! Au auzit doar că vine de la Constanța, că ar avea câteva puncte comune cu Zeus și cam atât...

Pe urmă, s-a întâmplat că i-au tăiat, fie aiurea în tren, fie aiurea la metrou, calea după care au resimțit din plin impactul dur cu peronul sau alte suprafețe de teren contondente. Ce soartă ingrată, să fii destituit înainte de a te naște sub semnul patern al noului ministru!

Pentru Felix Stroe a contat, în schimb, elementul surpriză. Mai mult, a contat intrarea sa triumfală în minister, doborând cu elan popicele ieșite în cale...Ca imagine a durului fără pereche, acțiunea a avut efectul scontat. S-a răspândit imediat vestea că cine nu e gata riscă să fie luat cu lopata! Indiferent de cauză, efect sau obiect.

Acționând astfel, Felix Stroe a obținut ceea ce a țintit din prima. A intrat rapid în conștiința opiniei publice ca fiind singurul ministru intransigent, exigent și fără milă, care a dat armata jos din podul Ministerului Transporturilor! Capitol la care l-a întrecut până și pe premierul Tudose, în ciuda faptului că acesta este mai apropiat de fizionomia lui Ivan cel Groaznic!

Cum ceilalți noi miniștri promovați, constănțeni și ei, nu au avut inspirația să procedeze la fel, debutul lor a intrat într-un profund anonimat! În cazul ministrului Turismului, domnul Dobre, pâinea lui Dumnezeu la Penitenciarul Poarta Albă, am asistat la secvențele penibile în care domnia sa se ruga de directorii săi din subordine să respecte programul de lucru! Și doar Dan Matei Agathon l-a sfătuit bine să dea cu indisciplinații de pământ! Evident, cu partea lor dorsală... Fire pașnică și moale, precum miezul de pâine pentru deținuți, ministrul Dobre s-a lăsat o vreme încălecat de subordonați, ceea ce nu a fost de bun augur.
Nici ratările ministrului Mișa, un alt constănțean cu pretenții, nu a fost de bun augur, constănțenii amintindu-și de domnia sa doar după câte o gafă cu care alertează opinia publică.

Felix Stroe a dat iama printre directori! Uneori, însă, beția destituirilor e mai înșelătoare decât beția puterii și mă tem că, dacă o să o țină tot așa, să nu rămână fără subordonați în punctele cheie, că se pare că specialiștii din PSD au avut soarta celor 15.000 din PNȚCD.

Arta destituirilor e bună, dar trebuie aplicată cu măsură!

Părerea mea.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri