TRAVIATA, CU DECEBAL FĂGĂDĂU ÎN ROLUL PRINCIPAL

TRAVIATA, CU DECEBAL FĂGĂDĂU ÎN ROLUL PRINCIPAL(2832)


Deși nu îl cunosc personal, Decebal Făgădău, primarul orașului Constanța, joacă un rol important în viața mea.

Prin consecvența de care dă dovadă în a nu urni lucrurile din loc și de a nu schimba nimic în cetate, mulțumindu-se cu puțin, ieftin și rudimentar, domnia sa asigură legătura mea neîncetată cu trecutul, eu fiind un cetățean care mă aflu la o vârstă destul de înaintată.

Până să beneficiez de serviciile domniei sale, nu eram un nostalgic, dar acum sunt... Și încă unul incurabil!

Cum aș putea fi altfel când este vorba de copilăria mea, de anii de școală generală, pe care, astăzi, datorită domnului primar, îi retrăiesc ca și cum aș avea vârsta respectivă!

Să nu credeți că Decebal Făgădău deține secretul tinereții fără bătrânețe sau are în dotare un elixir anume.

Nu, din punct de vedere fizic, sunt același, stârnind antipatia unui confrate de-al meu, pentru care unitatea de măsură în tot ceea ce face rămâne brânza. Chiar dacă până acum nu a făcut nicio brânză în cariera lui vremelnică de gazetar pârât. Merg tot ușor aplecat în față, cu pașii măsurați, ca și banii, cu un junghi permanent în spate, puțin dezorientat, ca să nu dea cu mașina peste mine vreun derbedeu care vrea să-i extermine pe bătrâni!

Domnul primar are alte metode prin care te face să te simți din nou tânăr și vivace. 

Continuând o veche tradiție urbanistică, urmată cu sfințenie și de foștii primari ai Constanței, domnia sa are grijă să nu afecteze și să nu schimbe în nici un fel habitatul în care ai copilărit. Sunt locuri în Constanța unde nu s-a schimbat nimic de peste 50 de ani, ceea ce pentru mine reprezintă un avantaj, pentru că nu mă rătăcesc niciodată. Din acest punct de vedere, îi sunt recunoscător domnului primar.

În schimb, nu pot să-l înghit nici cu apă rece pe domnul Horia Constantinescu, de la OPC., din cauza căruia s-au închis toate parcurile de joacă pentru copii, inclusiv cel de pe valea portului, unde eu mă dădeam în leagăne de la o vârstă foarte fragedă. Până i-a cășunat dumnealui pe singurul balansoar pe care uneori eram nevoit să-l împart cu diverși boschetari, cândva, fotbaliști talentați pe stadionul pe care noi, cei care locuiam în cartierul de la gară, până în blocul turn, l-am botezat “Maracana”.

Închizând parcurile și trecând balansoarele pe dreapta, mi-a fost știrbită oarecum copilăria, dar am înțeles că primarul a luat o asemenea măsură drastică de frica lui Horia, care de nimeni nu are milă, precum un motan celebru.

În ciuda acestui eveniment dramatic din viața urbei noastre, primarul Făgădău rămâne consecvent principiilor sale de a păstra intactă copilăria celor din generația mea.

Deunăzi, fiind invitat la o manifestare găzduită de Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”, am retrăit emoția generată de vizionarea primului spectacol artistic din viața mea.  Am revăzut, practic, cu clasa, deci la vârtsa pe care o aveam atunci, elev fiind la școala generală,  “TRAVIATA”,  dar cu Decebal Făgădău în rolul principal. Chiar și “Vânzătorul de păsări” cu coliviile vechi din dotare... Și tot cu Făgădău în rolul principal, țintind cioara de pe gard.

Singura schimbare notabilă, trecerea domnului primar în fruntea distribuției. În rest, toate la locul lor și neschimbate. Teatrul arată ca o răpciugă: scaune vechi peticite, perdele ponosite, aceeași cortină pe care au tras-o în sus și în jos cîteva generații de sforari, aceleași toalete antice și de demult, mobilierul vechi, demodat și deteriorat, tehnică precară, flori de mucegai, un aer închis ca la casa mortuară, până și garderoba a înțepenit în același loc unde obișnuiam să îmi pierd fularul sau mănușile...

Cu emoție în suflet, am identificat locul pe care mă așezam la spectacole când eram pionier și, după aceea, tânăr licean. Am regăsit pe speteaza scaunului din față până și guma de mestecat pe care, după un obicei care nu-mi face cinste, am lipit-o la ultimul spectacol cu “Traviata”, vizionat la matineu acum nu știu câți ani!

Astăzi, nici nu mai există matineul cultural de altădată, fiind înlocuit cu “o întâlnire la cafea” pe bază de bârfe...

Mă întreb cum de nu îi este rușine, domnului Făgădău, ca primar al Constanței, cu un asemenea lăcaș de cultură! Ce contrast între costumul său nou și scump și ambianța ponosită a teatrului! Ar trebui să-i fie jenă să țină un spici într-un mediu atât de dezolant și de nereprezentativ penntru un oraș precum Constanța! Lui și înaintașilor săi care s-au perindat pe diverse funcții de conducere, incluzându-l aici și pe Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean. 

Unde sunt marile proiecte promise constănțenilor de către PSD? Ce-i drept, pesediștii au fost neutri, nici nu au construit, nici nu au demolat.

Pediștii lui Mihăieși și Dumitru Lungu au făcut praf, chiar praf și pulbere, “Continentalul”!

Ca muzeu, ca să ne imaginăm cum arată un obiectiv cultural abandonat la fiare vechi, da, ca un Teatru “Dramatic” face toți banii!

Și, sigur, ca piedică în calea uitării...
 

OMD MAMAIA CONSTANTAjooble.org ziare, stiri