FELIX STROE, PE URMELE LUI BĂSESCU...

FELIX STROE, PE URMELE LUI BĂSESCU...(3424)


Acum, dacă tot a ajuns și ministrul Transporturilor, ipostază în care nu-l vedeam nici măcar în imaginația mea matinală, Felix Stroe seamănă tot mai mult cu Traian Băsescu. Nu atât ca fizic, fiecare având șarmul lui și partea sa de răutate, ca și partea de greutate, ci ca puncte care asamblate pot da o biografie parțial comună.

Și ca destin și ca nume de cod, dacă a existat cândva...

Și acoperit și neacoperit, în funcție de starea vremii.
În privința lui Băsescu, sunt sigur dintr-un punct de vedere. Când era marinar popular, scotea buful acoperit pe la “Gât de pui”.

Pe Traian Băsescu l-am cunoscut când era șeful Navigației Civile. Țin minte că tremura până și în fața directorului general de atunci al Combinatului Siderurgic Galați, cu care se afla într-o veșnică polemică pe tema aprovizionării oțelăriei, barjele cu materie primă fiind blocate în Portul Constanța.
De la un punct al destinului, i-au mers toate în plin. Nici măcar el nu a intuit, în nopțile petrecute împreună la "Casa cu lei", că, luând statutul de ministru al Transporturilor ca punct de plecare al carierei sale, va ajunge președintele României! Sigur, a contat la fel de mult și boala subită a domnului Stolojan! Mai exact din clipa în care a fost numit, pe baza trecutului său marinăresc, ministrul Transporturilor! Funcție în care a stat preț de mai multe mandate, fiind singurul ministru care a rezistat mineriadei... Cu toate că a fost nevoit să ducă în spate povara grea a flotei!

Acum, coincidență, în fruntea Ministerului Transporturilor este numit Felix Stroe, fiind vorba de cea mai importantă promovare din întreaga sa activitate profesională și politică. Pentru C.V.-ul personal, este o mutare benefică.

Să vedem, însă, cât va rezista pe această poziție, datele conjuncturale fiind cu totul altele față de cazul Băsescu, care avea, la debutul său ministerial, o relație foarte bună cu șeful său de partid. Ceva mai târziu, avea să se deruleze episodul cuțitelor în spate sub genericul “Petrică, ești cel mai bun!”.

Nu vreau să cobesc, dar simt că un episod similar urmează să aibă loc și în PSD... “Dragnea, ești cel mai bun!” posibil cu premierul Tudose în rolul principal...
Nu la Brăila se cântă pe post de manea  “Ia cuțitul, na cuțitul?”

Cu cât coborâm mai mult în trecutul celor doi protagoniști de la Transporturi, cu atât coincidențele sunt mai multe și mai nuanțate.
Amândoi fac parte din același nucleu cazon: Marina Militară. Din aceeași branșă, mai fac parte Nicușor Constantinescu, Radu Mazăre, Sorin Strutinski, ca să dau doar câteva nume dintre “APV”-iștii care au ajuns pe funcții importante în politică și în administrație.

Să fi tunat și să-i fi adunat pe toți la un loc? Și, după aceea, unii camarazi de afaceri, alții dușmani de moarte!

Alte cadre școlite la Marina Militară s-au plasat în poziții privilegiate. Un miliardar care face politică pe bază de plastilină, sluțindu-i pe toți în funcție de cum îi dictează metabolismul. Un amiral care a avut misiunea de a “sparge” PNL Constanța! La o adică, pentru că tot vorbim de sfârșitul lumii, în caz de criză totală, vă dați seama ce putere de reacție are un asemenea nucleu...

Alt punct comun: presupusele relații de colaborare cu Securitatea, subiect adus în atenția opiniei publice ori de câte ori unul dintre cei doi este promovat și celălalt, Băsescu, redeschide cutia Pandorei...

Ca o ironie a soartei, Felix Stroe, investit, de curând, în funcția de ministru al Transporturilor, a ajuns pe scaunul lui Traian Băsescu, dușmanul său de moarte!
Pe scaunul și în biroul unde, noaptea târziu, cu Shogunul, alias Călin Marinescu, cu mulți ani în urmă, Băsescu a devenit Triunghiul Bermundelor pentru flota României! Un fenomen pe care toți cei care s-au perindat prin acest cabinet nu s-au obosit să-l mai analizeze, găsindu-se de fiecare dată scuze și motivații puerile... 

Chiar dacă subiectul FLOTA a fost îngropat definitiv, ești, totuși, contemporan cu Magnificul! Toți cei care au condus ministerul după Traian Băsescu, poate cu excepția lui Teodoru, care a mai vânturat un pic cenușa trecutului, s-au complăcut într-un soi de stare de lehamite.

După Băsescu, cel puțin, am rămas fără flotă, dar, în schimb, ne-am pricopsit cu câteva vorbe de duh:
“Aici sunt banii dumneavoastră”, dar cheia era la el. Sau “Iarna nu-i ca vara!”

La cât de extravagant este domnul Stroe, nu m-ar mira ca Băsescu, care rămâne în continuare un politician redutabil, să fi reprezentat imboldul care l-a determinat să accepte postul de ministru al Transporturilor.

Sigur, glumesc. Așa i-a fost scris. Înțeleg că a fost un azimut de partid și Felix Stroe, ca un cadru militar foarte bine instruit și disciplinat, a executat, nu a comentat, asumându-și riscurile la care se expune singur.

Ministerul Transporturilor este o zonă cu mult polei pe jos, indiferent de anotimp, unde diverși indivizi și-au rupt gâtul, ultimul ministru care a plecat cu șuturi în fund fiind cel de la Iași...

Cei mai mulți dintre ei au capitulat la capitolul autostrăzi, domeniu în care se bate pasul pe loc de ani de zile! Au fost miniștri care au inaugurat câțiva kilometri de autostradă, mai lungă fiind, ca distanță, panglica, atenție, chiar și după ce o ciopârțeau cu foarfeca în cadrul unor festivități organizate cu mare fast...

În acest minister, dominante sunt nerealizările decât realizările, iar proverbiala disciplină de la CFR pare să țină acum de trecutul legendar.

Oricum, trebuie să recunosc, Felix Stroe și-a asumat, acceptând locul din Guvernul Tudose, un mare risc. Acela de a se compromite profesional și politic, cunoscut fiind faptul că Dragnea îi poartă sâmbetele!

Și când te gândești că remanierele guvernamentale sunt la cheremul său, cel puțin acum, nu poți să nu iei în calcul zvonurile care circulă...

Nu pun sub semnul întrebării competența sa, care menține echilibrul între trecutul său contestat și prezent, dar mă tem că nu va fi lăsat să facă treabă...

Nu numai el ca persoană, ci Guvernul în întregul lui.
Ce au făcut de la Grindeanu încoace? Au bătut apa în piuă. S-au bârfit. S-au amenințat reciproc. S-au făcut de râs cu salariile și cu pensiile...

După cum s-a urnit din drum, după ultima remaniere, Guvernul Tudose pare a avea și el zilele numărate!

Motivul? După debarcarea doamnelor Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, lui Dragnea, nimic nu-i mai place! Drept care, la investire, i-a tratat cu curul pe noii miniștri! Asta nu e sfidare, ci amenințare!
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri