Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța

Forţa Civică: Închiderea SOTRM Eforie, “cadou” pentru baronii locali(707)


“În lipsa unei viziuni strategice, a unei reformări autentice, închiderea Spitalului de Ortopedie Traumatologie Eforie Sud arată dispreț atât pentru o instituție medicală de prestigiu, cât și față de cetățenii care pot beneficia de serviciile spitalului, dar lasă cale liberă intereselor baronilor locali legate de posibilitatea exploatării patrimoniului deținut de această unitate”, consideră Dănuț Culețu, președintele Partidului Forța Civică Constanța.

În opinia sa, responsabil direct pentru această situație este Consiliul Județean Constanța, instituție care din 2004 administrează terenurile aferente SOTRM Eforie, iar din 2010 a preluat și managementul spitalului. În tot acest timp, Consiliul Județean, în calitate de administrator, nu a făcut nici o investiție, considerînd că acest simbol al ortopediei româneşti merită doar statutul de ANEXĂ a Spitalului Județean Constanța. În 2013 același Consiliu Județean adoptă decizia de desființare a spitalului, fără să țină cont de indicatorii de eficiență care arată că SOTRM Eforie este une dintre cele mai importante instituții medicale din această zonă, deservind nu numai pacienţi din judeţului Constanţa, ci la nivelul întregii țări.

Interpelat de Dănuț Culețu pe această temă, ministrul sănătății a manifestat o totală lipsă de interes pentru situația SOTRM Eforie, lăsînd spitalul la mila autorităților locale, al căror interes s-a dovedit că nu viza eficientizarea actului medical, ci mai degrabă valoarea patrimonială a spitalul.

Măsura închiderii instituției nu este surprinzătoare în contextul politicilor adoptate în domeniul sănătății, bazate pe “reorganizări” de tipul celei de la SOTRM, coplată sau lipsa de stimulente reale pentru personalul medical. Dezinteresul vădit al autorităților, fie ele centrale sau locale, pentru acest domeniu vital lovește din păcate direct în oameni, cu consecințe dezastruoase pe termen lung.

De aceea, Dănuț Culețu solicită Consiliului Județean să țină cont în primul rând de interesul celor care beneficiază de serviciile Spitalului de Ortopedie Traumatologie Medicală Eforie Sud și să revizuiască hotărârea de închidere a instituției.

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri