1. Când ai început sportul şi cine ţi-a îndrumat primii paşi ?
Mama m-a îndrumat să fac sport. De când eram mică făceam sport pentru că este foarte sănătos. Prima dată am început la vârsta de 6 ani cu dansuri moderne , la Casa de Cultură a Sindicatelor Constanţa, apoi am continuat la Palatul Copiilor. Îmi aduc aminte cu plăcere cum doamna instructor îmi zicea ,,chinezoaica” pentru că aveam o elasticitate extraordinară. Adoram spectacolele la care participam pentru că eram foarte bună şi eram pusă mereu în primul rând pentru a le ghida şi pe restul fetelor. Am făcut dansuri până în clasa a II-a . În a III-a au venit doamnele antrenoare de baschet de la clubul sportiv CSS1 şi ne-au împărţit pliante pentru a ne convinge să facem acest sport şi desigur, eu am încercat, mai ales pentru că eram foarte mică de înălţime … cea mai mică din clasă şi ştiam că baschetul face parte din categoria sporturilor care te ajută să te înalţe. Am făcut baschet până în clasa a IV–a . Doamna antrenoare îmi spunea ,,titirezul” pentru că alergam cel mai mult şi mai repede. De atunci îmi plăceau sporturile individuale, nu-mi plăcea să pasez mingea nimănui… voiam eu să o arunc! Din acest motiv doamna antrenoare mă certa, dar eu tot nu mă învăţăm minte. Într-a V-a am început înotul la Palatul Copiilor. Îmi plăcea foarte mult şi mergeam aproape zilnic. La bazinul de înot am participat la două probe în cadrul aceleaşi competiţii. Ambele le-am terminat pe locul al III-lea, spre suprinderea mea care nu făceam de performanţă, în timp ce restul participantelor, da.
Într-o zi mă duceam să cumpăr articole sportive pentru înot şi mi-a atras atenţia un afiş cu concursul ,,Maratonul Nisipului” . Mi s-a părut foarte interesant aşa că am rugat-o pe mama să mă lase să particip! Ea mi-a explicat că nu am cum să alerg în cadrul acestei competiţii, nici măcar la cea mai scurtă probă care pe vremea aceea era de 5 km. În schimb, împreună am descoperit că organizatorii evenimentului desfăşurau în fiecare dimineaţă, antrenamente de alergare. Am început să particip la acestea în fiecare weekend. Primul an, la început făceam doar o dată pe săptămâna. Iarna pentru că se organizau pe plajă şi era frig nu puteam ajunge , luni de zile nu mergeam. Acum mă antrenez în fiecare zi.
2. La câte competiţii sportive ai participat până acum şi care au fost cele mai bune rezultate?
Am partcicipat la foarte multe competiţii sportive, peste 50. Toate competiţiile sunt importante, numai că unele într-o măsură mai mare ca altele. La orice concurs la care particip mă duc cu gândul să fac un timp bun, de care să fiu mândră. Competiţiile cele mai importante sunt cele la care am avut cea mai mare concurenţă, printre acestea se numără Marathon Internaţional Bucharest, Halfmarathon Internaţional Bucharest, ambele organizate în capitală .
Cea mai mândră sunt de faptul că la toate am urcat pe podium, iar la cele la care nu am fost mulţumită de timpul scos, am acceptat şi am mers mai departe muncind şi mai mult, fără să mă las bătută .
3. Colegii tăi sunt la fel de activi ca tine sau sunt ,,victimele” altor pasiuni?
Sunt elevă la Colegiul Naţional Pedagogic ,,Constantin Brătescu”, în clasa a IX-a iar eu sunt singura care practică un sport. Restul colegilor, probabil, sunt talentaţi în alte domenii .
4. Oferă Constanţa suficiente concursuri şi activităţi încât să îţi satisfaci nevoia de mişcare sau participi şi la cele din alte oraşe?
Eu îmi satisfac nevoia de mişcare prin antrenamentele pe care le fac zilnic. Am nevoie de concursuri pentru a căpăta experienţă ! Iubesc ceea ce fac şi îmi doresc să devin din ce în ce mai bună. Din păcate, Constanţa nu oferă suficiente concursuri şi sunt nevoită să particip şi la cele din alte oraşe pentru a-mi vedea nivelul faţă de alţi concurenţi.
5. Cum îi încurajezi pe tinerii de vârsta ta să se apuce şi să descopere joggingul?
Mereu am încurajat, încurajez şi voi încuraja nu numai tinerii, ci orice om să facă un sport pentru sănătatea sa, pentru a-şi ţine mintea sănătoasă precum spune maxima latinească “mens sana în corpore sano”. Sfătuiesc doritorii care vor să înceapă să facă un sport să-şi păstreze motivaţia la început. Probabil că o să li se pară greu pentru că organismul nu este obişnuit , dar după va fi o plăcere.
P.S. Tata zice că dacă nu puneam atâta suflet în fiecare sport pe care l-am practicat, probabil, că aş mai fi crescut puţin. Oriunde mă duceam dădeam tot ce aveam şi poate că din cauza efortului mult prea intens mi-am îngreunat creşterea .