RIG SERVICE A AMENAJAT LA CORBU O BAZĂ PISCICOLĂ UNICAT ÎN EUROPA

RIG SERVICE A AMENAJAT LA CORBU O BAZĂ PISCICOLĂ UNICAT ÎN EUROPA(6624)


Întrecerile rezervate pescarilor organizate la Corbu nu sunt povești pescărești, chiar dacă, după farmec și inedit, par a fi...

Pasiunea pentru pescuit a domnului Florin Cârstocea a făcut adevărate minuni în zonă. În primul rând, a scos din anonimat localitatea Corbu, cunoscută, astăzi, ca o veritabilă capitală a pescuitului sportiv. An de an, sunt organizate întreceri de pescuit, sunt găzduite campionate interne și internaționale. Printre participanți se numără pescari celebri, care și-au înscris în palmares veritabile recorduri în materie. Un nume demn de a fi reținut. Club Crap Corbu CCC al carui președinte este FLORIN CÂRSTOCEA a câștigat Campionatul de Pescuit la Crap al AGVPS din Romania 2017 la individual :

-locul 1 și campion național - echipa formaăa din Nicolae Dinescu și Claudiu Lukacs);
-locul 2 -e chipa formata din Nicolae Marin, Adrian Grăjdan și Cristian Jugaru;

De asemenea, echipa formataă din Felix Roman și Iohann Kraus s-a clasat pe treapta a treia a podiumului la individual.

Pe loturi:

Campionii naționali Echipa CCC sunt: Ștefan Fasie, Adrian Anton, Iohann Krauss, Felix Roman, Nicolae Dinescu, Claudiu Lukacs, Bogdan Munteanu, Liviu Stanciu, Mirel Steflea !
Locul 2 – AVPS VULTURUL-THE ONE
Locul 3- CS SENZOR SHIMANO

Urmează Campionatul Mondial de Pescuit care se va desfasura în Ungaria, in perioada 20 -23 septembrie 2017 !
Reprezentanților României, fir întins!


Pentru cei care nu au vizitat încă lacul Corbu din județul Constanta, facem o scurtă prezentare, atât a fermei piscicole cât și a facilităților competiționale dezvoltate aici pentru susținerea pescuitului recreativ/sportiv la nivel național și internațional.

În 2012, a găzduit Campionatului Mondial de Pescuit la Crap 2012, desfășurat pentru prima dată în România și la care au participat 21 de națiuni . Răsplata a fost pe măsura eforturilor depuse, echipa României reușind să învingă mari nume ale pescuitului mondial, devenind astfel, pentru prima oară, campioana mondiala atât pe națiuni cât și la individual.

“Istoria recentă a acestor realizări este destul de bine cunoscută printre împătimiții pescuitului la crap, dar nu vrem sa pierdem ocazia de a atrage noi pescari”, ne spun organizatorii.

Lacul Corbu este la o aruncătură de băț de plajă și mare, de stațiunea Mamaia, de Constanța … de tot litoralul de altfel. Accesul este foarte facil, mai ales de când s-a finalizat Autostrada Soarelui și tronsonul București – Constanța poate fi parcurs în cca. 2 ore.

Lacul Corbu face parte din salba de lacuri situate pe litoralul Mării Negre, are o lungime de 4,5 km de la S la N, având formă de pară, cu gâtul pe direcția nord. Este situat la o distanță de cca. 8 km față de Mamaia, în perimetrul sitului NATURA 2000 „ROSPA0060 Lacurile Tașaul – Corbu”.

Înainte de amenajare, constituia albia minoră a Văii Corbu, întinsă pe o lungime de 24 km și era condiționat hidric de aceasta, fiind un bazin de acumulare a apelor dulci care se colectau din bazinul de recepție.

Prima amenajare din punct de vedere piscicol a lacului Corbu a avut loc în perioada 1980 – 1983, căpătând statut de crescatorie. S.C. RIG SERVICE S.A. a preluat-o în cursul anului 2006 și de atunci, an de an, a făcut investitii uriașe pentru a o aduce la nivelul la care se află azi.

Ferma are o suprafață totală de 450.03 ha și este alcătuită din 3 bazine care însumează 448.92 ha luciu de apă. Cel mai mare bazin, pe care s-a amenajat pista internațională de concurs, este EC2 si are 436,70 ha, apoi celelate două bazine, EC 3 cu 8,27 ha si EC 4 cu 3,95 ha. Fundul lacului Corbu este natural, cu o structură în principal nisipoasă dar și cu pietriș și argilă.

S.C. RIG SERVICE S.A. deține licența pentru producerea de pește de consum: ciprinide autohtone și asiatice, morun, nisetru, păstrugă, cegă, poliodon, somn, șalău, știucă, principalele activități derulate în fermă fiind:
1. Creștere în regim natural - dirijat a speciilor de pește de consum;
2. Populare cu puiet din producție proprie sau achiziționat de la ferme specializate;
3. Hrănire naturală cu suplimente furajere doar în perioadele de creștere (martie – septembrie);
4. Pescuit pentru comercializarea materialului piscicol.

Producția de pește se obține prin aplicarea tehnologiei de creștere în policultura de ciprinide autohtone cu specii de pești fitoplanctonofagi și alte specii complementare, conform licenței. Ciclul tehnologic programat la speciile de cultură populate este pentru o perioada de creștere de 3 – 4 ani.
Popularea se face toamna și/sau primăvara, în principal cu puiet de vara a II-a și exemplare de dimensiuni mai mari, atât din producția proprie cât și prin achiziții de la ferme specializate.
Linia speciei este una deosebită deoarece reproducătorii sunt sănătoși și foarte vigurosi. Cu puietul obținut în fermă se populează bazinul mare (EC 2) unde mediul sănătos și modul de hrănire asigură un gust deosebit al peștilor crescuți în acest lac.
Furajarea în perioadele de creștere se face cu granule obținute în stația proprie de furaje. Granulele au în compoziție făină de cereale, melasă de zahar, premixuri, drojdie de bere și substanțe minerale. Furajul folosit poate fi considerat furaj BIO, deoarece nu folosim în compoziție hormoni de creștere sau alte substanțe stimulative. De aceea și gustul cărnii peștelui de Corbu este excelent în comparație cu produse similare, crescute intensiv, majoritatea aduse din import.
Peștele cu greutate comercială este exploatat din punct de vedere tehnologic atât prin comercializare în stare proaspătă cât și prin prelucrare în cherhanaua proprie, în conformitate cu cerințele standardului ISO 22000:2005 (acvacultură și activități de pescuit) emis de Germanischer Lloyd.
Pentru dezvoltarea corespunzatoare a faunei și florei din lacul Corbu se monitorizează periodic parametrii fizico-chimici ai apei, atât cu instrumentele din dotare precum și prin analize efectuate de laboratoare autorizate, urmărindu-se permanent încadrarea în limitele de siguranță.

În ceea ce privește facilitățile pentru pescuitul recreativ/sportive realizate la Corbu, sunt foarte multe de spus. Cei care cunosc bine locul, știu că înainte de 2012, acolo unde se întinde astăzi pista competițională nu era nimic amenajat iar accesul era aproape imposibil, toată infrastructura și dotările fiind realizate în cursul anului 2012, pentru a putea găzdui Campionatul Mondial și a dovedi că România poate fi la înălțime din toate punctele de vedere. Competițiile organizate pe această pistă din primavara anului trecut și până în prezent au dovedit ca această investiție a fost o decizie bună, pista fiind foarte apreciată atât de pescarii români cât și de cei străini.
Pista de concurs realizată de-a lungul malurilor bazinului mare (EC2) cuprinde 3 sectoare de concurs, A, B si C, cu câte 25 de standuri standardizate, dotate cu casuțe, fiecare cu 2 paturi, mese (total 75 standuri).

Accesul se poate face cu mașina pâna la intrarea în stand. Pe căile de acces sunt amplasate căsuțe pentru arbitrii precum și toalete și dusuri ecologice.
Toată zona este împrejmuită cu gard și se asigură paza permanentă. În plus, în timpul competițiilor, la cererea participanțlor, se pot asigura și servicii de catering.

Însumând, lacul are pește din belșug, condițiile de concurs sunt la nivel mondial, accesul este facil, plaja la doi pași …un veritabil rai pe apă și pământ!

sursa: crapimari.ro













 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri