FRECȚII  TELEVIZATE

FRECȚII TELEVIZATE(2346)


Șase, controlul!
Cine nu e gata, îl dau cu lopata la televizor!

Episodul 500 pe ziua de astăzi la Televiziunea Frecții și, în reluare, la alte posturi, la cererea telespectatorilor pasionați de inspecții, dezinfecții și, mai ales, frecții.

Inclusiv frecții la un picior de lemn.
Sub genericul “Mafia tarabelor joacă barbut” continuă serialul zilnic al controalelor efectuate prin piețe, în obor, pe plajă și la metrou, chiar și acolo unde nu există, adică preventiv.

Nici măcar o zi fără confiscări, urecheli, șuturi în cur, amenițări străvezii, amenzi și replici tăioase la televizor!

Circulă și un vechi șlagăr: “13, 14, 15, 16, baba și cu moșul, la televizor!”

Producătorii turci de seriale au primit o lovitură extrem de grea în România.
Nimeni nu se mai uită la episoadele lor plângăcioase! Au scăzut dramatic comenzile de filme bazate pe despărțiri lacrimogene de lungă durată. S-a diminuat drastic popularitatea cuplului turcesc, nu știu cum se pronunță, ceva gen Romeo și Julieta.

Toată lumea stă cu ochii pe Televiziunea Frecții și pe alte televiziuni ca să vadă ce se mai întâmplă prin locurile noastre publice. Care este deznodământul unui joc de-a șoarecele și pisica. De când cu victimele controalelor de tot felul, în număr tot mai mare, regizorii au fost nevoiți să adapteze scenariile la noile realități existente în patria noastră.

Noi arestăm cu duba, ei caută un infractor cu lupa!
Șase, șase, la televizor, un nou joc de societate. În funcție de ștampilă, cine a expirat? Oul sau găina? Ca la facerea lumii...

Șase, șase... Trece specialistul nostru în frecții, moderatorul nostru șef.
Șase. Înainte, după un asemenea avertisment, la care se adaugă modelul vechi “Șase, primarul”, negustorii unsuroși, care umblau cu ocaua mică, o rupeau la fugă, dar, fiind prea strâmt spațiul de decolare, se băgau în canalizare, în burlane și în alte locuri contondente.

Caloriferele erau ocupate cu banii plăcintarilor. Era unul cu nume de capitală europeană, când noi stăteam, cu mucii la nas, pe la porți, celebru pentru averea pe care o făcuse din gogoși!

Astăzi, controalele organizate în piețele agroalimentare sau în diverse alte locuri publice au căpătat un caracter estetic și educativ, televiziunea devenind factor mobilizator. Nu ratează nici o captură, fie ea cât de mică, în transmisiile sale în direct!

Un progres, dacă ne gândim că, în cealaltă epocă, televiziunea era un factor destabilizator, o sperietoare neprincipială, interesată să găsească, în dreptul fiecăruia, cât mai multe noduri în papură expirate.

E drept, a existat și o parte pozitivă în povestea cu nodurile în papură. S-au dezvoltat vertiginos cooperativele meșteșugărești “Nodul și papura”.

Când apăreau, de pildă, cei de la emisiunea “Reflector” o tuleau toți din piață, se călcau în picioare sau se întindeau pe jos ca în timpul bombardamentelor!
Un biet “Reflector” băga spaima în populație,chiar și în condițiile în care lumina se stingea destul de des, iar emisiunea era săptămânală...

Acum l-au înlocuit pe Ceaușescu cu rața cu portocale, nu numai la telejurnale! Nici președintele Iohannis nu se bucură de o asemenea audiență, deși a încercat și cu ochelari de soare, ținută albă, palton pe capota unui Merțan.

TV emană bucurie prin piețe.

“Ne dau la televizor? Iarăși? Împrumută-mi, bre, Safto, și mie rujul, că se uită ai mei la jurnal”...
Ținuta este obligatorie!

Fiind vorba de o acțiune efectuată prin surprindere, adică neanunțată, este meritul incontestabil al TV de a fi ajuns, pe surse, la timp, la fața locului!

Abia aștept să înceapă sezonul gogonelelor ! Vom avea transmisiuni în direct toată noaptea...
Nu o să se mai uite nici dracul la tenis! Halep, gloria ta este în pericol! Ascunde-te!
Altfel, instituțiile statului te iau cu lopata!

Când intră televiziunea în acțiune, te aștepți la un subiect tare, serios și profund...

Și noi ce vedem? În mare, dar nu în Marea Neagră, cam aceleași intrigi și produse, chiar și moace, unele cazuri trase de păr...

Mai bine reluau povestea cu flota. Tot repetând la nesfârșit, cum se întâmplă cu gogonelele, poate aflăm și noi unde și de cine au fost înghițite navele noastre, cândva, mândria țării...

Vorba aia, televiziunea stimulează dorința de afirmare a cetățeanului aflat în exercițiul funcțiunii. E normal să ai pretenții și să nu pleci capul la replici moarte de genul “A trecut acceleratul”...

Nici nu știu dacă reporterița de serviciu a reușit să se coafeze și să-și facă unghiile, pentru a acționa adecvat într-o emisiune care realmente a spart “Reflectorul” de altădată, lăsându-ne cu gura căscată!

Până acum, am asistat, de la un capăt la altul, la o veritabilă premieră mondială în materie de seriale cu ultimul episod programat peste 50 de ani.

Au apărut foarte multe modificări tehnice în ce privește folosirea carului de reportaj. Na, iar am dat peste căruța cuiva!

Din punct de vedere tehnic, s-a renunțat la planul american și s-a trecut la înjumătățirea eroului principal. Televiziunea face economie de personaje. Practic, pe micul ecran ne-a fost prezentată doar o jumătate activă de cetățean aflat în exercițiul funcțiunii, camerele de luat vederi fiind focalizate pe o pereche de mâini curate.
Ca în “Familia Addams', când celebrele mâini retezate de la cot circulă brambura pe o masă! Mâinile din transmisiunile directe circulau prin frigidere, consemnau și sancționau.

Presupunem că aparțineau unor persoane importante, pentru că ale vânzătorilor erau negre sub unghii de supărare...

Cetățeanul aflat în exercițiul funcțiunii fără cap, așa cum este prezentat el pe micul ecran, reprezintă noul prototip al justițiarului de serviciu.

Înțeleg că aceasta este o figură de stil prin care este protejată imaginea dumnealui, fugărit, în secvența cu pricina, de o negustoreasă care încearcă să-l mituiască, fără ca naiva femeie să știe că se filmează tot și că automat a fost trecută în sumarul de știri al telejurnalelor ce vor fi difuzate în următorii cinci ani.

Deocamdată, ne servește subiecte subțiri, banale fapte de muncă, zic, care nu justifică tărăboiul creat pe micul ecran!

Chiar orice control obișnuit trebuie prezentat ca un fapt senzațional? Păi, alții se bat pe bune cu mafioții, vezi Poliția de Frontieră, și televiziunea nu dă nici măcar o știre!

Și, pe urmă, doar o singură instituție de stat muncește în țara asta?

Facem din țânțar armăsar! Cui îi folosește?
A ajuns televiziunea să facă dintr-un control obișnuit, absolut normal, un subiect senzațional!

Cum a făcut o muscă șah mat un cal!

Nu uitați, ținuta este obligatorie... 

OMD MAMAIA CONSTANTA
SCHIMBă-ți stilul de viață



jooble.org ziare, stiri