MAMAIA

MAMAIA(4497)


Să tot fie vreo 6-7 ani de când îl auzeam pe maestrul Moculescu povestind despre perioada de început a festivalului de la Mamaia, atunci când domnii veneau îmbrăcați în smoking iar doamnele în rochii lungi. O să uit de orice jenă şi în ciuda unei diferențe de vârstă de circa 20 de ani în favoarea mea, afirm că-mi aduc aminte şi eu de acea perioadă. Am încă în fața ochilor un recital în care distinsa Doina Badea avea o ținută verde, iar doar aparent şocant, Aurelian Andreescu a apărut pe scenă cu un costum roz. Mişunau în teatru Margareta, Spătaru, Cioiu, Marina, maestrul (nu i se poate spune altfel) Sile Dinicu şi încurcau culoarele puştoaicele Similea, Chiriac, Dauer, Constantiniu, Panciu sau Mihai Constantinescu. Cer umil scuze tuturor celor neamintiți nu din necunoaştere ci din economie de spațiu.

De la începutul lui iulie am participat în fiecare weekend la spectacolele din piațeta Cazino din Mamaia, eveniment pretențios numit festival ținând cont de aspectul mai apropiat de bazar.

Uneori Silviu Biriş (bâlbâit, ezitant, gafeur, libidinos şi lipsit de dicție) alteori Adriana Trandafir (spontană, dar maladiv repetitivă) au ,,asigurat" prezentarea, iar actele artistice au fost foarte oscilante ca valoare cu excepția ultimelor 3 zile strălucitoare prin invitații ce urmează să-i amintesc. Vineri au fost glaciara, dar completa Paula Seling urmată de fenomenala Nico.

Sâmbătă la doar o lună de la pierderea soțului, constănțeanca noastră de adopție, Ileana Şipoteanu a încălzit sufletele alături de neconvenționalul Daniel Iordăchioaie. În sfârşit tortul au fost duminică vulcanica Luminița Anghel urmată de unica Chiriac Corina. Totul a fost live, fondul sonor fiind asigurat de formația teatrului Toma Caragiu din Ploieşti, dirijor chiar directorul instituției, domnul Viorel Gavrilă. 

Chiar din prima seară (ce bine că în următoarele 2 a chiulit) Silviu Biriş a început să reverse o vidanjă de glucoză peste Primăria Constanța şi asociația organizatoare Eurocult de mă miră că nu sunt încă în comă diabetică !? Societatea respectivă a avut cu siguranță un profit bunicel din asociere, dar Primăria are mari păcate.

1. Cine a desființat festivalul începând cu 2012 ? Oare nu tocmai Primăria Constanța ? Toți artiştii prezenți în recitaluri au reclamat mai discret sau mai ferm acest lucru cerând revenirea la normalitate şi reânființarea acestui reper unic al muzicii româneşti. Se vorbea de mai toate țările (Bulgaria!!!) care au un mare festival național cu San Remo drept etalon.

2. Nu mai avem grădini/teatre de vară. Corina a vorbit de ruina din zona Perla (oare nu-I este nimănui ruşine ?) dar cu toții ştim că-i în moarte clinică şi teatrul Soveja şi grădina/cinematograf Tomis şi Albatros în Mamaia.
Citeam că vor începe demolările la două corpuri din complexul Perla şi mă gândeam că oameni de bun simț din serviciul de urbanism vor angaja cei mai buni arhitecți să proiecteze refacerea la standarde actuale a teatrului de acolo, eventual şi cu un acoperiş retractabil. Să pună Primăria una sub alta cheltuielile cu şuşanele din stradă şi piațete şi o să realizeze că sunt mari sume de economisit dacă pui la punct arena.

3. Cine a ,,reorganizat" viața teatrală a urbei, cine a desființat mândria Constanței, teatrul Fantasio? Onor Primăria !
Cât a costat diurna, transportul, cazarea şi mâncarea band-ului Viorel Gavrilă când am fi putut avea toate astea cu nişte bugetari ?

Ce solişti şi balerini avea Fantasio oricând capabili de un superb spectacol de cabaret....! După cum vedeți nu mă mai adresez unor nume proprii pentru că am primit suficiente dovezi că nu vor să facă nimic, pentru că din şuşanelele trecute prin terțe societăți se întorc bani mai mulți. Din păcate iată că la ultimele alegeri locale am greşit iarăşi căsuța de ştampilat, oraşul se scufundă şi pierde orice contact cu progresul. Haideți să facem ceva !


P.S. Sâmbătă 26 august în parcul Carol, lângă zidurile mozaicului roman aveau loc reprezentații de teatru antic. Mai pe deal, în piața Ovidiu, comemorarea poetului cu acelaşi nume atrăgea o mare de oameni iar la statuia lui Eminescu avea loc ultima reprezentație din ,,Sunset simfony". Să nu uit prezența a tot aşa mulți oameni, în fața Cazinoului la un concurs de street ball desfăşurat simultan pe două terenuri. Ei bine şi acum dilema: ce minte creață poate autoriza atâtea evenimente în acelaşi timp pe un areal atât de restrâns? Pe o singură cale de acces auto, cu o evacuare foarte dificilă şi imposibilitatea parcării pentru toți ce-şi doreau prezența se poate minuna Primăria locală de ce ,,urări" a primit?

IA MAI URAŢi MĂĂĂĂĂĂĂĂI!

OMD MAMAIA CONSTANTA
SCHIMBă-ți stilul de viață



jooble.org ziare, stiri