
AMIRALUL ȘI POLITICIANUL(2750)
Cu totul întâmplător, am avut șansa de a trăi, ca gazetar, o experiență inedită.
Am urmărit la televizor, pe TVR1, un interviu cu un amiral care, după 42 de ani de muncă, își încheia cariera militară. M-au impresionat, ca fiu de ofițer, ținuta impecabilă, trăsăturile care trădează o disciplină de fier, limbajul elevat și exact, acea seriozitate caracteristică conducătorilor de oști.
După o viață dedicată Marinei Militare Române, vine ziua bilanțului personal, când se presupune că, dacă te uiți în urma ta, ai ce vedea.
Și domnul amiral ne-a demonstrat că are ce vedea.
Fiecare suportă, în felul lui, despărțirea de haina militară, mai greu sau mai ușor. Depinde de gradul de instruire, educație, sentimente și atașamentul față de simbolurile pe care le-a slujit.
Tatăl meu, cândva, locțiitorul unui cunoscut general, a refuzat civilia. Pur și simplu, ca să sintesizez, nu s-a putut acomoda cu ea! De aceea, după trei luni de zile de la trecerea în rezervă, a murit...
După o viață întreagă trăită în armată, cu cea mai mare intensitate posibilă, s-a trezit deodată în beznă și nu a mai avut de ce să se agațe ca să se simtă util.
Pe atunci, viața cazonă nu era atât de evoluată, și datorită tehnicii, și deschisă, ca să poți colabora după pensionare. Toată lumea se grăbea să-ți pună cruce!
Revin la subiect.
Și pe chipul domnului amiral de pe micul ecran se citea tristețea provocată de trecerea sa în rezervă, o tristețe firească, dar exprimată cu multă demnitate în fața camerelor de luat vederi și nu numai...
E și aceasta o modalitate de a te despărți de o lungă și bogată carieră militară derulată în peste 42 de ani de muncă și sacrificii.
Trebuie să recunosc că, pe toată durata interviului, chiar din primele minute, m-am gândit tot timpul la domnul Vergil Chițac, fost și dumnealui amiral al Marinei Militare.
“Fost” într-o altă conjunctură.
Este un personaj al cărui parcurs l-am urmărit din momentul în care a părăsit armata pentru a intra în politică. Unde, la scurt timp, a primit misiunea de a candida pentru funcția de primar al Constanței.
Ca un exercițiu de imaginație, am încercat să înțeleg ce anume l-a determinat ca, peste noapte, vorbind la propriu și la figurat, să renunțe brusc la cariera și haina militară, una poate dintre cele mai frumoase uniforme de la noi!
Ca să ce? Ca să îmbrace sacoul tăvălit de politician?
Nu cred că sunt prea mulți amirali în țara asta!
Nu știu, nu mă pricep, presupun.
Dar chiar și așa, Chițac ocupa o poziție importantă în Marina Militară.
Repet, nu întâlnești pe toate drumurile amirali.
Mi-am imaginat cum i-ar fi stat lui Chițac în acel moment pe micul ecran. În uniformă, tras prin inel...
În schimb, politicieni sunt peste tot, iar politica, la noi, mai mult demolează și dezbină...
Armata unește, educă, întărește, călește.
Politica înrăiește, învrăjbește, demolează prietenii, cultivă ura.
Ce a mai rămas din prietenia dintre Dragnea și Ponta? Doar un muc de țigară sau un game pierdut la tenis...
Sigur, a fost opțiunea domniei sale de a se lăsa ademenit într-un joc perfid controlat tot timpul de un personaj veșnic nervos, căruia îi place să se distreze de unul singur la ruleta politichiei.
Ca imagine, între amiral și politician, în opinia mea, a pierdut, chiar dacă, în prezent, ocupă un post de parlamentar.
S-a înrolat într-un partid, numit PNL, pe care a zis că îl iubește, dar nu s-a acomodat nici până acum cu disciplina din interior.
Ceva, ceva i-a mai rămas din orgoliul fostului comandant al Marinei Militare, dar folosește doza într-o manieră distructivă!
Pe scurt, refuză să se alinieze noului start pe care l-a luat PNL Constanța, contrându-se tot timpul cu noua conducere!
După ani buni, perioadă în care s-a aflat la comanda unui important eșantion militar, îi este destul de greu să primească acum ordine de la...politicieni!
Îl înțeleg, dar, în politică, altele sunt regulile jocului. Majoritatea decide.
La bordul navei, decidea de unul singur.
Ca parlamentar, ar trebui să circule mai mult pe teren, ceea ce înseamnă băi de mulțime, pentru că, altfel, lumea te uită! Faceți un test și veți constata că cei mai mulți dintre cetățenii intervievați spun că primarul Constanței este Radu Mazăre!
Da, dar domnului Chițac nu-i plac astfel de întâlniri forțate, nu suportă nici soarele, nici praful...
Domnia sa a fost învățat cu uniforma albă de amiral.
De acord, dar, atunci, nu trebuia să o abandoneze cu atâta ușurință!
Acum, e pe cale să comită o nouă greșeală.
Își tot caută partid, semn că vrea să renunțe și la “uniforma PNL”!
O greșeală imensă, pentru că lumea s-a săturat de fugari.
Vezi pâlpâitul ca de lampă cu gaz numărul 5 care a pus stăpânire pe domnii politicieni Ponta, Oprea, Constantinescu etc., cunoscuți ca mari miștocari ai patriei. Fără să mai amintesc de Adrian Năstase, care își numără singur ouălele la Cornu.
Cu toate acestea, Chițac figurează, într-un recent sondaj, pe locul doi, după independentul Andrei Popescu, în preferințele electorale ale constănțenilor.
Ca o ironiei a soartei, într-un procent destul de mare, zestrea de imagine a domnului Chițac provine, în primul rând, de la haina militară!
La alegerile viitoare, după deranjul pe care îl va lăsa Decebal Făgădău în urma sa, constănțenii s-ar putea să opteze pentru o “mână de fier”..
Articole recomandate
Klaus Iohannis, întâlnire importantă în SUA

Gheorghe Dragomir: Avem datoria să ne exprimăm recunoștința pentru sacrificiul celor care și-au dat viața pentru Dobrogea

Echipa UNPR Valu lui Traian și-a dat demisia și se înscrie în alt partid

Vasile Blaga și Alina Gorghiu vin în Constanța

Primăria Cernavodă sare în ajutorul sinistraţilor din Moldova

Bugetul de stat este incendiat de către Guvernul Grindeanu-Dragnea, de dragul populismului exacerbat

Mazăre: Intenţionez să dau în judecată statul şi să cer daune pentru că procurorii m-au băgat la beci

Reducerea de taxe, eliminarea politicului din educație, debaronizarea justiției - Proiectul de țară al Elenei Lasconi și USR
