Dezvoltarea unei ţări se obţine şi prin inovaţie - adusă de oameni cu proiecte şi idei care au impact. Din păcate, statul român investeşte prea puţin în cercetare. Însă, chiar şi în aceste condiţii, România are o clasă de antreprenori gata să rişte pentru a ajunge la succes.
Când ingineria se întâlneşte cu medicina rezultatele pot fi de-a dreptul spectaculoase. La Oradea, doi tineri dezvoltă un proiect care să ajute persoanele cu dificultăţi motorii. Este vorba de un exoschelet la un preţ accesibil. Lucrează de patru ani la acest proiect care a început să avanseze rapid. Îi cunoașteți pe cei care vor să facă un „Iron Man” de România într-un nou reportaj din campania Digi24 „România Fast Forward”.
„În fiecare familie extinsă din România există cel puţin o persoană cu dizabilităţi. Despre câte persoane vorbim ? 2000, 20.000 ? Imaginaţi-vă un oraş din România în care trăiesc doar persoane în scaun cu rotile”. Este ideea de la care a pornit András Kapy, fondatorul AxoSuits.
Da, statistica spune că sunt peste 20 de mii de oameni cu probleme de mobilitate, care stau în scaun cu rotile, însă numărul real celor imobilizaţi este chiar şi de 10 ori mai mare. Persoane cu diverse stadii de paralizie, care sunt prizoniere. În propriile case,sau pe paturile de spital.
„Aceşti pacienţi sunt rezultatul accidentelor rutiere, accidentelor sportive, prin cădere de la înălţime, traume de diferite feluri. Majoritatea pacienţilor cu traumatism vertebro-medular, chiar şi cranio-cerebral, sunt pacienţi tineri, activi, majoritatea bărbaţi, bărbaţi tineri, media de vârstă este de 35 de ani. Ei îşi pierd performanţa de a merge”, arată Ioana Cheregi, doctor la Spitalul de Recuperare Băile Felix.
„În lume se apreciază că 1% din populaţie are un accident vascular cerebral, iar dacă din aceşti pacienţi, jumătate supravieţuiesc, jumătate din supravieţuitori rămân cu dizabilităţi severe”, spune Daiana Popa, secretarul Societăţii Române de Recuperare Medicală și membru în Comisia Europeană de Robotică Medicală.
Pentru toţi aceştia, soluţia ar putea veni chiar de la o firmă românească şi un produs medical realizat de către un start-up dinamic şi foarte promiţător:
„Mă numesc Kapy Andras, sunt antreprenor de România de aproape 10 ani, sunt din Oradea, conduc start-up-ul de tehnologie medicală AxoSuits”.
Echipa condusă de Andras Kapy a dezvoltat un exoschelet, un costum robotic, care îi ajută pe cei paralizaţi să meargă.
- Am aici o comandă, un buton. Când apăs, atunci robotul merge, face paşi, explică Sorin Zsejki, programatorul exoscheletului medical.
- Face singur? Tu trebuie să faci vreun efort ?
- În cazul pacienţilor care nu îşi pot mişca picioarele, robotul face toată treaba. Robotul mişcă întreg pacientul.
- Şi pacientul doar apasă pe buton ?
- E foarte simplă comanda, doar apasă pe buton şi merge.
„Robotul în sine poate evita o serie de accidente, aşa l-am conceput, aşa l-am fabricat, să prevenim orice potenţial accident. Dacă pacientul se apleacă prea mult şi iese din echilibru, nu îl lasă robotul să iasă din echilibru, să cadă”, explică Dorin Hirţe, director tehnic AxoSuits.
„Pacientul poate să achiziţioneze un exoschelet şi să îl utilizeze după nevoile sale proprii. Poate să se ridice, să meargă, să ajungă în locuri în care din scaun rulant nu poate să ajungă, în locuri în care în mod normal accesul îi este limitat”, spune Ioana Cheregi, doctor la Spitalul de Recuperare Băile Felix.
„Este reglabil atât ca dimensiune, cât şi alţi diverşi parametri ce ţin de mişcare şi se poate adapta pentru diverse tipuri de pacienţi, în functie de care este afecţiunea lor”, precizează Sorin Zsejki, programator.
Sursa: www.digi24.ro