
FESTIVALUL VERZEI(13722)
Festivalul castanelor are loc la Baia Mare, spre toamnă, la coacerea fructelor ținând cont că în acea zonă sunt cele mai nordice păduri europene din specia comestibilă a produselor acestori arbori.
Trec zilnic pe Nicolae Iorga şi sunt vrăjit de poezia castanilor înfloriți prezenți, e drept, nu doar aici ci în mai multe puncte ale oraşului. Urmează să admirăm romanța salcâmilor, aria teilor şi, drept amintire a unui primar de acum 30-40 de ani, valsul arborelui de mătase în cele două cardinale ale lui Eforie. Vă invoc doar câteva secunde să vă concentrați! Nimic din ce-am amintit nu este plantat în ultimii 27 de ani (ce incapabili conduc destinele locale!?), încă ne bucurăm cu amărăciune, sumbru paradox, de realizările comuniste; cum să-i combați pe nostalgici? În Constanța s-au aruncat miliarde bune pe conifere spirale, bile etajate, tumbe nespecifice climei de mal de mare sau ambiția idioată cu palmierii...
Au loc peste tot în lume festivaluri florale, pe lângă cel cu tradiție de la Piteşti am mai descoperit anul acesta la noi încă unul interesant la Timişoara, iar în urbea noastră ni se servesc scoici şi burgeri în plină primăvară. Washington, Tokio, Paris etc au festivalul cireşilor înfloriți , iar la noi cele câteva exemplare de pe bulevardul Mamaia au fost ,, executate" pentru că....pârloaga arată mai bine !
Sunt ilustrate ale Constanței care redau cum se făceau spațiile verzi acum circa 50 de ani , cât de primitivi sunt acum cei de la administrația domeniului public pentru că în zilele noastre cu sume înmiite (e drept minus comisioane!) am ajuns ,,vai mama noastră” ! Cu 100 de pansele, în acte or fi 3000, vrem să amenajăm un sens giratoriu (mai frumoase am văzut în Cernavodă), în parcul Tăbăcărie se plantează, să nu credeți că prea multe, petunii în cauciucuri uzate şi vopsite strident exact ca-n fața vulcanizării săteşti. Acum 40 de ani la inaugurarea parcului amintit, pătrundeam în Expo-flora cu mii de fire din sute de specii. Cele tipice de primăvară cum ar fi ghiocei, zambile, lalele sau narcise nu pot fi văzute în nici un parc public. Tot am impresia că în sectorul de specialitate al primăriei cât şi în societatea colaboratoare exclusivă şi mare burete al banului public, lucrează doar cofetari (tot respectul pentru această profesie) şi oenologi...
De circa 3 luni se lucrează la reamenajarea intersecției Soveja/Alexandru Lăpuşneanu. S-au lărgit scuaruri (de asfalt că doar nu de flori!) , s-au creat refugii, s-au delimitat sensuri şi stații, dar tare îmi e teamă că toate vor obtura mai rău circulația. Deja la ore de vârf cozile sunt infernale şi nu-i greu de anticipat ce o să fie în plin sezon. Când vom avea un primar să gândească macro şi a la long? Este limpede ca lumina zilei că în cel mai scurt timp acea intersecție o să aibă nevoie de pasaj pietonal subteran, iar dacă la extinderea mall-ului de acum 1 an se puneau bazele unui parteneriat cu cedarea unor spații comerciale în pasaj şi cu o intrare chiar din City, poate primăria cheltuia mai puțin din banii noştri. Chiar aşa , cât au costat lucrările care nu rezolvă nimic ? Oare se putea face măcar o diagonală a pasajului din acea sumă ?
Zilele trecute se demolau nişte sumbre barăci pe plaja Modern, iar edilul şef vorbea de ,,vindecarea unei pete de pe obrazul oraşului"!?! Oare mai există zonă curată a ,,obrazului"? Domnule Făgădău, vă rog nu ne luați de fraieri, Constanța nu mai are petice sănătoase, e cangrenat în totalitate, arată groaznic şi dumneavoastră şi echipa mimați (prost) linia de finish a reabilitării!!! Ce ne mai place să ne pozăm de Constantin şi Elena în fața Cazinoului, dar stăm cu mâna în sân aşteptând să fie o grămadă de moloz ! Vrem să vă vedem zilnic la uşa lui Grindeanu , legat de gardul guvernului, protestând sonor pentru soluționarea urgentă a refacerii simbolului local. Vă vor iubi toți constănțenii, veți rămâne în istorie, nu mai aveți nevoie de altă campanie electorală etc.
Am aflat la ştiri că pe 23 mai, domnul primar şi fostul vice Gabi Stan, au dat autografe în ancheta tăticului Mazăre; sau chiar vă imaginați că ei n-au mâncat usturoi ? Mă gândesc la generația de aur a Stelei care se reuneşte anual la Cheile Grădiştei şi cred că-i posibilă o reunire a lotului local la o serbare câmpenească la , să zicem, Poarta Albă !? S-o fi plictisit şi bietul Nicuşor...
Buuun, pleacă toți, dar pe cine punem în loc pentru că în ciuda bunelor noastre intenții, în ,,casa albă" este un mecanism care funcționează ,,ceas". Au multe păcate Mazăre şi ai lui, dar oare la toate ilegalitățile nu trebuiau taxați toți ce antesemnaseră documentele? Suntem la o înfundătură de unde nu mai ştii încotro s-o apuci, suntem varză şi de aici până la FESTIVALUL VERZEI nu mai e nici măcar un pas !
Articole recomandate
POLITICĂ ȘI FRĂMÂNTĂRI SIMANDICOASE - Întăriri neputincioase (II) - Când un EGREGOR devine membru de partid

ALEȘII NOȘTRI - GHEORGHE STELIAN, PRIMAR COMUNA TOPRAISAR

*Pe aripile vântului*, un film născut spre a trăi mai mult decât eternitatea
