Se încheie Forumul Regional al Apei -  2017: România are în pregătire 43 de proiecte de infrastructură de apă și apă uzată, la care se adaugă alte 23 de proiecte fazate

Se încheie Forumul Regional al Apei - 2017: România are în pregătire 43 de proiecte de infrastructură de apă și apă uzată, la care se adaugă alte 23 de proiecte fazate(2811)


Așa cum am scris, deja, în capitala României, la Palatul Parlamentului (Senat), în perioada 15 – 17 mai 2017, Asociația Română a Apei (A.R.A.) și Patronatul Apei a organizat, ca în fiecare din ultimii ani, un complex de manifestări, reunite în cadrul Forumului Regional al Apei Dunăre - Europa de Est.

Președintele Asociației Române a Apei, Felix Stroe (directorul-general al Regiei Autonome Județene de Apă - R.A.J.A. CONSTANȚA), a fost cel care a deschis în mod oficial lucrările Forumului Regional al Apei Dunăre - Europa de Est, iar în discursul său a amintit despre importanța serviciilor de alimentare cu apă, dar și despre eforturile făcute de către asociație, pentru promovarea acestor servicii.

„Serviciile de alimentare cu apă și canalizare sunt de o importanță vitală pentru asigurarea calității vieții în toate formele ei. Schimbările din ultimii ani și activitatea Asociației Române a Apei au determinat autoritățile publice să intensifice și să acorde atenția cuvenită acestui sector“, a subliniat Felix Stroe.

Despre activitatea A.R.A. și eforturile depuse pentru alinierea legislației române la cerințele internaționale a vorbit și ministrul-delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb.

" Am urmărit activitatea A.R.A. pe plan național și internațional și nu pot decât să felicit această organizație pentru rezultatele obținute ca urmare a conlucrării, fie că vorbim despre operatori sau parteneri externi. Și noi, ca și A.R.A., avem un singur obiectiv – de a dezvolta infrastructura, pentru a face viața mai bună fiecărui cetățean. Munca dumneavoastră este un indicator al gradului de civilizație al populației. Schimburile de experiență și workshopurile din cadrul acestei manifestări aduc un plus de valoare acestui domeniu, care se simte la nivelul beneficiarilor. Pentru perioada bugetar-financiară 2014-2020, pentru Programul Operațional Investiții Mari (P.O.I.M.) sunt alocate trei (3 !) miliarde de euro pentru infrastructura de apă, iar de aceste finanțări nu depinde doar dezvoltarea operatorilor și creșterea calității serviciilor, dar și agenții economici care asigură forță de muncă și materialul necesar implementării acestor proiecte “, a transmis ministrul Rovana Plumb.

Până la acest moment, au fost depuse pe P.O.I.M. 43 de proiecte de finanțare, în valoare totală de șase (6) miliarde de euro, din care 29 sunt proiecte începute pe alte programe europene, dar, din diferite motive, nu au fost finalizate. Ministerul Fondurilor Europene a acceptat pregătirea unui număr mai mare de proiecte, pentru a nu ne regăsi în situația anilor trecuți, când, în urma analizei și a studiilor de fezabilitate, valoarea atrasă prin programe a fost mai mică decât a pus la dispoziție Uniunea Europeană. Mai mult, Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, o Ordonanță privind suportarea, de la bugetul de stat, a cofinanțării proiectelor fazate din exercițiul bugetar 2007-2013, proiecte care nu au putut fi realizate din cauze neimputabile operatorilor.

Invitat special al organizatorilor, Excelența Sa Tamar Samash, ambasadorul Israelului în România, a subliniat importanța vitală a apei și progresele făcute de țara sa în detecția pierderilor de apă. " Apa este baza tuturor lucrurilor. La început, Dumnezeu a creat apa și pământul, deci apa a fost aici înainte de orice altceva. Statul Israel este lider mondial în procese de detecție a pierderilor de apă și dezsalinizare. În urma colaborării cu ARA, în România se fac primii pași în implementarea unor proiecte pentru detecția pierderilor de apă ", a declarat ambasadorul israelian.

La deschiderea oficială a Forumului Apei, de la Palatul Parlamentului, au mai fost prezenți Exceleța Sa Stella Ronner-Grubači - ambasadorul Olandei la București, Diane D`Arras - președintele Asociației Internaționale a Apei, Ion Câmpeanu - secretar de stat în Ministerul Mediului, Laszlo Borbely - consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al primului-ministru.

 

În cadrul Forumului Apei, s-au desfășurat mai multe sesiuni de lucru, expoziții și seminarii, după cum urmează:

̕- Conferinţa Internaţională Tehnico - Ştiinţifică privind Soluții Sustenabile în Managementul Apei are ca obiectiv principal prezentarea de noi tehnologii și diseminarea bunelor practici în rândul specialiștilor din domeniu;
- EXPOAPA - Expoziţia de echipamente şi tehnologii specializate pentru sectorul apei, aflată la a XIX-a ediţie, prezintă cele mai noi materiale, tehnici și tehnologii pentru îmbunătăţirea performanţelor şi creşterea eficienţei operaționale în sector.
- Seminarul P.O.I.M. 2014-2020, organizat de către A.R.A. în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (M.D.R.A.P.F.E.), este dedicat operatorilor regionali și îşi propune să aducă clarificări din partea instituțiilor responsabile din țară și de la nivelul Comisiei Europene (C.E.) privind cerințele pentru aplicarea și implementarea proiectelor europene de dezvoltare şi modernizare a infrastructurii de alimentare cu apă şi de canalizare-epurare.
- "Workshop"-ul Economic Regional, cu tema „Organizarea, funcționarea și finanțarea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare”, organizat de A.R.A., în colaborare cu Grupul de Specialiști pentru Economie și Statistică al International Water Association (I.W.A.), "workshop" al cărui obiectiv este să dezbată aspecte legate de modul în care furnizorii de servicii își consolidează companiile și își pot crește capacitatea financiară necesară asigurării de servicii mai bune pentru consumatori, în condițiile menținerii suportabilității.

Forumul Regional al Apei Dunăre – Europa de Est 2017 se adresează tuturor profesioniştilor din sectorul apei, începând cu specialiştii din cadrul operatorilor de servicii de alimentare cu apă şi de canalizare – epurare, continuând cu autorităţile publice centrale şi locale, cu consultanţii, cu mediul academic şi de cercetare, cu producătorii şi distribuitorii de soluţii specializate şi, totodată, cu publicul larg care manifestă interes faţă de evoluţia performanţelor manageriale şi tehnice din sectorul apei.

Astfel, Rovana Plumb, ministru-delegat pentru Fonduri Europene, a făcut câteva precizări extrem de importante:
" România are în pregătire, la ora actuală, 43 de proiecte de infrastructură de apă și apă uzată, la care se adaugă alte 23 de proiecte fazate, urmând ca primele documentații să fie aprobate și transmise Comisiei Europene (C.E.) în cursul lunii mai.

Pentru perioada de programare 2014 — 2020, Politica de coeziune aduce pentru România o sursă de finanțare de 3 miliarde de euro, și care ne fac să ne respectăm angajamentele față de Uniunea Europeană, iar ca și guvernanți, față de cetățenii noștri. Finanțarea europeană din sectorul de apă urmărește principiul regionalizării a sectorului de apă, iar România oferă un exemplu de bune practici în acest moment. Avem în pregătire, la ora actuală, 43 de proiecte noi de infrastructură de apă și apă uzată, la care se adaugă 23 de proiecte fazate, ce însumează în total 6 miliarde de euro, pentru a le finanța. Primele proiecte vor fi aprobate și transmise Comisiei Europene în cursul acestei luni, pentru actuala perioadă de finanțare. Un exemplu de bună practică, pentru că România trebuie să continue să-și respecte angajamentele față de parteneri ", a spus Plumb.

Potrivit ministrului-delegat pentru Fonduri Europene, Politica de Coeziune existentă la nivelul Uniunii Europene trebuie să continue și după anul 2020, în acest mod putând fi recuperate decalajele de dezvoltare existente între state și regiuni.

" Datorită conlucrării pe care am avut-o toți, indiferent de tot ceea ce înseamnă companii de apă, de cei care lucrează pentru a asigura cetățenilor din România accesul la apă potabilă, pentru colectarea apei uzate, că vorbim despre partenerii noștri din Uniunea Europeană, toți avem un singur obiectiv, acela de a le face viața mai bună cetățenilor noștri. Împărțirea responsabilității și schimburile de experiență aduc plus valoare în acest domeniu. Politica de Coeziune este una pe care avem obligația de a continua și după anul 2020. Trebuie să rămână principala forță politică pentru a recupera decalajele dintre zonele dezvoltate și cele mai puțin dezvoltate. România a avansat , datorită celor care lucrează în sectorul de apă și apă uzată și a modului în care am reușit să colaborăm. Politica de Coeziune reprezintă o principală sursă de finanțare în ceea ce privește acest sector atât de important', a subliniat Rovana Plumb.
Conform datelor oficiale, prezentate de către ministrul-delegat în cadrul Forumului Apei, în 2008, numărul persoanelor racordate la rețeaua de apă și de apă uzată era, în România, de 11,336 milioane, iar acum numărul acestora a crescut cu 10%.

De asemenea, statistica relevă că, în 2016, în mediul rural, România avea doar 28,7% dintre locuitori racordați la rețelele de apă și canalizare.

" În prezent, la nivel național, 31.673 de salariați lucrează în cele 43 de companii regionale din România ", a spus Rovana Plumb.

De asemenea, Laszlo Borbely, consilier de stat în Guvernul României, a ținut să sublinieze că:
" Autoritățile din România trebuie să gândească puțin mai durabil, iar în acest sens la nivelul Guvernului a fost înființat un Departament pentru Dezvoltare Durabilă, menit să aducă laolaltă proiecte și idei.

Cred că dacă vorbim despre ce se întâmplă în acest domeniu al apei în România, trebuie să fim mândri. România este un centru regional puternic în domeniul apei, ce are un management integrat al apei dezvoltat. Nu întâmplător trăim o perioadă intensă, iar greul abia acum începe. Cum implementăm Agenda 2030, unde punctul 6, referitor la managementul apei, este unul dintre cele mai importante. Recent, s-a înființat în cadrul Guvernului un Departament pentru Dezvoltare Durabilă, care să aducă la un loc idei și concepte. Sper ca prin acest departament, apărut de numai câteva zile, vom putea ca, până în 2030, să putem să aducem o apă mai curată în locuințele oamenilor, o viață mai bună și un mediu mai sănătos. Trebuie să gândim puțin mai durabil. Am avut șansa să fiu doi ani jumătate ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor și atunci am reușit să finalizăm o Strategie pentru Managementul Apelor. În 2011, aveam contractați toți banii alocați, dar problema a fost la implementare. Eu cred că, în momentul de față, avem Strategia și suntem o țară cu o resursă de apă bogată, dar trebuie să vedem cum o folosim. " 

OMD MAMAIA CONSTANTAjooble.org ziare, stiri