VRABIE, NICI NU ȘTII, CÂT DE MIC ÎNCEPI SĂ FII!

VRABIE, NICI NU ȘTII, CÂT DE MIC ÎNCEPI SĂ FII!(13231)


Mitul celebrității lui Valentin Vrabie, acest Rudolf Valentino al politichiei noastre locale, este pe cale să apună mai devreme de cât se așteptau cei care figurează pe lista de așteptare, ca primarul Medgidiei să le răspundă la telefon!

Chiar și dacă ar fi vorba de un simplu zvon, mă refer la știrea că liberalul Chițac este curtat de ALDE, domnul Vrabie ar trebui să aplece un pic urechea către cei care au început să-i strige la fereastră:  “Vrabie, nici nu știi, cât de mic începi să fii!"

Cum niciodată nu iese fum fără foc, e semn rău că, undeva, s-a discutat, poate chiar s-a negociat, trecerea domnului Chițac, care a dat-o în bară cu liberalismul deșănțat, în tabăra lui Tăriceanu! Și el, sigur, cu un trecut liberal.

Când, totuși, un lider important al ALDE spune că domnul Chițac e ca și înregimentat în partid, e limpede că se întâmplă ceva și chestiunea asta ar trebui să îl pună serios pe gânduri pe Vrabie, care se crede unic și de neînlocuit!

În politică, de cele mai multe ori, gloria se dobândește greu și se pierde ușor.

Hrebenciuc și alții au devenit de multă vreme simple cifre statistice, ca să dau un mic exemplu. Chiar dacă nu este atât de fotogenic, Chițac are, în situația în care ar deveni coleg de partid cu Vrabie, mai multe atuuri de partea sa.

Există, totuși, dacă vorbim de cartea de vizită, unele diferențe între statutul de amiral al Marinei Române și un fost primar de la Peștera, indiferent câte orășele ale copiilor ar ridica el în următorul cincinal...

În orice situație, C.V.-ul este C.V.  Chițac este parlamentar, iar ALDE, pentru a deveni o forță în Parlamentul României, are nevoie de astfel de întăriri, că doar nu-l recruta pe ochi frumoși, chiar mai frumoși decât ai lui Vrabie, primarul nostru  "actor”  de la Medgidia!

Mai ales că trebuie completat locul pierdut prin excluderea lui Mircea Banias din partid...

Din acest punct de vedere, Chițac reprezintă o oportunitate.

Apropo de cazul Banias. De remarcat măiestria și ușurința de felină cu care Valentin Vrabie s-a detașat, după modelul “Duios o barcă pe Siret venea”,  de fostul lider al ALDE Constanța, care a făcut lobby peste tot pentru domnia sa...

Sigur, la ora respectivă, se știa că Banias va avea soarta lui Daniel Constantin, poate de aceea nu mai prezenta interes!

Nu vreau să-i fac inimă rea domnului primar, dar, deși nu sunt un fan al domniei sale, cred că lui Chițac i s-ar potrivi, prin prisma instruirii sale cazone, funcția de președinte al ALDE Constanța!

E disciplinat și asta-i place foarte mult lui Tăriceanu, care nu suportă pe unul mai deștept pe lângă el. De aceea, nu-i plac alianțele, dar nu are încotro...

Și, dacă, exagerând oarecum, Chițac l-ar trage după el și pe Comănescu, de la GSP, numai Vrabie să nu fii!

Sigur, fiind mai relaxat, mi-am permis și eu un mic scenariu, dacă tot se joacă unii cu informațiile pe surse, inclusiv un anume domn Andrei Gerea.

Oricum, cu sau fără foc, cu sau fără fum, un lucru este cert. ALDE este un partid prea mic pentru cei doi politicieni, mult prea orgolioși, dar nu pricep de ce, și greu de abordat.

Așa cum l-am simțit, Vrabie nu suportă concurența directă și nu-l văd acomodându-se prea repede nici cu disciplina de partid.

E și firesc să se întâmple așa, pentru că reflexele de independent nu se pierd prin politizare.

Pe urmă, în teritoriu, la Peștera, ca primar, a făcut ce a vrut. Practic, nu i-a stat nimeni în cale, nu a circulat cu obiectul numit de Ion Iliescu în coaste, nu a avut un concurent cu care să rivalizeze pe bune.

El a rămas alergătorul singuratic, pe care trebuie să-l fluieri insistent ca să-i atragi atenția că a trecut de o oră linia de sosire și că este cazul să se oprească!

Dacă știrea prezentată în debutul materialului s-ar confirma, mă tem că ALDE s-ar trezi în curtea sa cu doi pomi lăudați...

Care ar fi calitățile lor cele mai de preț ?

Experiență politică? Exclus.

Notorietate? Mai mult Vrabie, ca administrator, dar și aici e de discutat.

Chițac a strălucit, până acum, mai mult prin omul de afaceri Comănescu, de la GSP, cel care l-a aruncat în arena politică și a avut grijă să nu-l pape leii. Nu se poate spune că, dacă a fost un conducător militar capabil, asta înseamnă că este și un bun politician...

Dar, mă rog, trag concluzia că nu ar conta prea mult chestia asta pentru conducerea ALDE!

Deocamdată, ca să-și facă imagine după reacțiile fără papion ale domnului Tăriceanu, interesat să-și elimine din start rivalii, ALDE are nevoie de o infuzie de nume...
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri