SIMONA HALEP câștigă pentru a doua oară turneul lui ION ȚIRIAC, de la Madrid !

SIMONA HALEP câștigă pentru a doua oară turneul lui ION ȚIRIAC, de la Madrid !(16526)


FELICITĂRI, MULȚUMIRI și MULT SUCCES, în continuare, pentru "FATA-de-la-MALUL-MĂRII" !

HAI, ROMÂNIA !!!

CONSTĂNȚEANCA NOASTRĂ (accentuăm apartenența aceasta, pentru că ziua de sâmbătă, 13 -- ! -- mai 2017, a fost una... dublu-NOROCOASĂ pentru orașul-port, și "Viitorul" lui Gică Hagi reușind să ne aducă PRIMUL titlu național la fotbal !) SIMONA HALEP (25 de ani, 8 W.T.A., "cap-de-serie" numărul 3) a triumfat în "Open"-ul Spaniei, de la Madrid, învingând-o, în finală, greu, după aproape trei ore de joc, pe franțuzoaica Kristina Mladenovic (23 de ani, 17 W.T.A., a 14-a "favorită" a competiției), cu scorul de: 7-5, 6-7 (5-7), 6-2.

Astfel se încheie, "en fanfarre", prezența românească la această ediție a importantului turneu de tenis-de-câmp (din categoriile valorice "W.T.A.Premier Mandatory", la fete, și "A.T.P. World Tour Masters 1000", ale circuitelor elitelor feminine: Womens' Tennis Association - W.T.A. și masculine: Association of Tennis Professionals - A.T.P.) "Mutua MADRID Open" - 2017 (cea de-a 16-a ediție la masculin și a 9-a la feminin), care se desfășoară la complexul sportiv "La Caja Mágica" (cunoscut și ca "Manzanares Park Tennis Center"), din capitala Spaniei, concurs organizat de către românul ION ȚIRIAC (care dă și numele trofeului: "Ion Tiriac Trophy" !), în aer liber, pe zgură roșie, fiind dotat cu premii de 4.771.360 de euro, în competiţia feminină, și 5.719.660 de euro, la cea masculină.

Finala feminină a "MUTUA Madrid Open" - 2017 a fost o încleştare tensionată, echilibrată şi spectaculoasă. Ambele jucătoare au arătat un tenis de clasă, cu "game"-uri şi schimburi de mingi lungi, cu soluţii de efect şi cu risipă de energie.
Halep a abordat inteligent partida cu puternica Mladenovic, a fost calmă în momentele în care precizia loviturilor ei a lăsat de dorit, a avut răbdare şi nu s-a abătut de la planul stabilit. O dată şi-a ieşit însă rău din fire, în finalul setului al doilea, după un lob extraordinar al adversarei, şi a trântit racheta, apoi a lovit-o cu piciorul... Publicul a fluierat gestul, iar arbitrul a penalizat-o pe româncă !
Jucătoarea română a contracarat jocul în forţă al rivalei, lungind schimburile de mingi şi mişcând-o mult pe teren. Halep a servit bine, a împiedicat-o pe Mladenovic să-şi facă "un-doi-urile" cu lovitura de dreapta şi a jucat-o mult pe rever. Punct forte altădată, serviciul lui Mladenovic nu a fost la cel mai înalt nivel. Dar ea a folosit alte lovituri din "arsenal", mai ales "scurta" şi a făcut destul de bine faţă în meci. La început, franţuzoaica nu a părut într-o formă fizică foarte bună şi nu a putut să fie atât de agresivă ca de obicei. Obligată la defensivă, o postură în care nu apare des, Mladenovic a alergat mult şi uneori a lovit mingea din poziţii inconfortabile. Totuşi, ea agăsit resurse să ducă meciul în decisiv, în care mobilitatea, dârzenia şi tehnicitatea Simonei Halep au făcut diferenţa
În primul set, Kristina Mladenovic a fost mult timp la conducere pe tabelă, dar nu şi în joc. Românca a fost cu un pas în spate, dar a evoluat agresiv, nu a renunţat în niciun moment şi a revenit de fiecare dată. Meciul a început cu un "game" lung, de nouă minute, câştigat de Mladenovic pe serviciul sportivei române. Jucătoarea franceză s-a distanţat la 2-0, înainte ca Simona Halep să puncteze şi ea. La 2-1, Mladenovic a condus cu 40-0 pe propriul sevriciu, dar jucătoarea mai bine clasată a reuşit "break"-ul. Apoi a fost rândul franţuzoaicei să câştige din nou pe serviciul rivalei, la 3-3. De la 3-5, Halep şi-a adjudecat toate ghemurile, nu uşor însă... Setul s-a încheiat cu 7-5 pentru sportiva română, după o oră şi trei minute.
În setul secund, Halep s-a aflat la conducere pe tabelă, cu 2-0, după un "break" în ghemul al doilea. Mladenovic nu a cedat şi a revenit cu "rebreak". În continuare, cele două sportive şi-a făcut serviciul până la "tie-break". Mladenovici a condus cu 3-0 şi şi-a menţinut avantajul impunându-se cu 7-4, după alte 62 de minute.
Deţinătoarea trofeului a început bine şi "decisivul". Ea a reuşit "break"-ul în ghemul al treilea, l-a „dublat” în "game"-ul al şaptelea şi a închis meciul, după 6-2 şi după două ore şi 44. minute de la start

Câştigătoarea turneului din capitala Spaniei primește 1.043.680 de euro şi 1.000 de puncte W.T.A.
Calificarea în finala de simplu-feminin a competiţiei madrilene aduce un cec în valoare de 511.740 de euro şi 650 de puncte în ierarhia mondială de simplu.

În urma rezultatelor de la Madrid, Halep va reveni, de luni, după o săptămână numai, pe locul 4, în clasamentul mondial de simplu, alcătuit de către W.T.A. !
De asemenea, Simona a facut un salt de 20 de poziții si in clasamentul "Road to Singapore", pentru calificarea (primele opt din acest clasament !) la "Turneul Campioanelor" - 2017 și a ajuns pe locul 9 !!!

Reamintim că, în semifinale, Simona Halep se impusese în fața letonei Anastasija Sevastova (27 de ani, 22 W.T.A.), cu scorul de: 6-2, 6-3, în timp ce Kristina Mladenovic o învinsese pe rusoaica Svetlana Kuznetsova (31 de ani, 9 W.T.A.): 6-4, 7-6 (7-4), după ce în "sferturi" o eliminase pe... românca SORANA CÎRSTEA (27 de ani, 83 W.T.A.), cu: 6-4, 6-4.

A fost cea de-a doua întâlnire dintre Halep şi Mladenovic, în acest an, după meciul disputat, la mijlocul lunii martie, în turul trei de la Indian Wells (California, S.U.A.), când sportiva din "Hexagon" a câștigat, cu: 6-3, 6-3.
Bilanţul înfruntărilor directe dintre Halep şi Mladenovic era, până acum, de... 3-1 pentru reprezentanta Franței ! Halep câștigase doar meciul din 2015, din turul secund al turneului de la Cincinnati (Ohio, S.U.A.), cu: 7-5, 5-7, 6-4, în timp ce Mladenovic se mai impusese în "sferturi" la Birmingham / Anglia în 2014, cu: 2-6, 6-0, 7-6 (4), și în turul inaugural la Paris, în 2014, scor: 7-6 (1), 6-4.

Simona Halep disputase ultima sa finală la... 31 iulie 2016, când a câștigat turneul de la Montreal ("Open"-ul Canadei ' "Rogers Cup"), după: 7-6 (2), 6-3, în fața americancei Madison Keys.
În vârstă de 25 de ani, Simona Halep a câștigase, până ieri, la simplu, 14 (paisprezece !) turnee W.T.A.: Montreal (categoria valorică "Premier 5"), București (W.T.A.) Madrid ("Premier Mandatory"), toate trei în anul 2016; Shenzhen / R.P. Chineză (W.T.A.), Dubai ("Premier 5"), Indian Wells ("Premier Mandatory"), toate trei în 2015; Doha ("Premier 5"), București (W.T.A.), ambele în 2014; Nurnberg (W.T.A.), 's-Hertogenbosch / Olanda (W.T.A.), Budapesta (W.T.A.), New Haven ("Premier"), Moscova ("Premier") și Sofia ("Turneul mic al Campioanelor"), toate cele șase în 2013.
Ea mai jucase alte opt (opt !) finale W.T.A.: Cincinnati / S.U.A. și Toronto / "Rogers Cup" (ambele de categorie valorică "Premier 5"), în anul 2015; "W.T.A. Champions Finals" - Singapore ("Turneul Campioanelor"), Roland Garros ("Grand Slam"), Madrid ("Premier Mandatory"), toate trei în 2014; Bruxelles ("Premier"), în 2012; Fes/ Maroc (W.T.A.), în 2011 și 2010.
În această ediție a turneului de la Madrid, ea a le învinsese, succesiv, pe: cehoaica Kristyna Pliskova (6-1, 6-2), italianca Roberta Vinci (6-3, 2-6, 7-6 -- 7-2 în "tie-break" --), australianca Samantha Stosur (6-4, 4-6, 6-4), americanca CoCo Vandeweghe (6-1, 6-1) și letona Anastasija Sevastova (6-2, 6-3).

În vârstă de 23 de ani, Kristina Mladenovic a jucat a... patra (!) sa finală din acest an, prima din carieră într-un turneu de categorie "Premier Mandatory".
În 2017, ea s-a impus la Sankt Petersburg / Rusia, unde a câștigat primul (!!!) său trofeu la simplu, și a pierdut în ultimul act la Acapulco / Mexic și la Stuttgart / Germania.
La Madrid, Mladenovici le-a învins, în ordine, pe: croata Ana Konjuh - în turul întâi (5-7, 6-3, retragere), americanca Lauren Davis - în turul secund (6-3, 1-6, 7-6 -- 7-1 în "tie break"--), franțuzoaica Oceane Dodin - în "optimi" (6-2 6-1), ROMÂNCA Sorana Cîrstea - în "sferturi", 6-4 6-4 și rusoaica Svetlana Kuznetsova, în "semifinale" (6-4, 7-6 -- 7-4 în "tie-break" --).

Este a... treia (!) prezență a SIMONEI HALEP în utimul act al acestui concurs, după finala din 2014, când a cedat la rusoaica Maria Șarapova (6-1, 2-6, 3-6), și după cea de anul trecut, pe care a câștigat-o în fața slovacei Dominika Cibulkova (scor: 6-2, 6-4) !
Nicio altă jucătoare nu a mai disputat trei finale în turneul din capitala Spaniei !
De altfel, nici Halep nu mai ajunsese, până acum, la vreun alt turneu, de trei ori în finală ! Au fost concursuri la care a disputat două finale, dar nici acelea nu sunt foarte multe... Astfel, în cele de categorie valorică "Premier 5", i s-a întîmplat cu "Open"-ul canadian ("Rogers Cup"): în 2015, la Toronto, a jucat finala, iar un an mai târziu, la Montreal, a cucerit titlul. În rest, a mai avut două apariții în ultimul act la Fes (Maroc), consecutive chiar, în 2010 și 2011, chiar la începutul carierei în circuitul elitelor feminine, W.T.A., și la... București, în 2014, la prima ediție, și în 2016 (aici cucerind de fiecare dată trofeul).

Iată care au fost câștigătoarele, de până în acest an, la turneul de la Madrid, în concursul de simplu:
2016 - Românca SIMONA HALEP (6-2, 6-4, cu slovaca Dominika Cibulkova) !;
2015 - Cehoaica Petra Kvitova (6-1, 6-2, cu rusoaica Svetlana Kuznetsova);
2014 - Rusoaica Maria Șarapova (1-6, 6-2, 6-3, cu românca SIMONA HALEP !);
2013 - Americanca Serena Williams (6-1, 6-4, cu rusoaica Maria Sharapova);
2012 - Americanca Serena Williams (6-1, 6-3, cu bielorusa Victoria Azarenka) - Singura edi'ie disputat[ pe o foarte CONTROVERSATĂ zgură... albastră !;
2011 - Cehoaica Petra Kvitova (7-6 (3), 6-4, cu bielorusa Victoria Azarenka);
2010 - Franțuzoaica (de origine iraniană) Aravane Rezaï (7-2, 7-5, cu americanca Venus Williams);
2009 (PRIMA ediție) - Rusoaica Dinara Safina (6-2, 6-4, cu daneza Caroline Wozniacki).

La decernarea trofeului, cele două finaliste au oferit următoarele declarații:

"Mă simt foarte bine aici, la Madrid, și vreau să le mulțumesc tuturor spectatorilor, pentru că au venit să mă urmărească. E al doilea trofeu câștigat aici și a treia finală disputată, în patru ani, așadar pot sa afirm că este un turneu special, pentru mine ! Mă simt ca acasă, aici, vă mulțumesc ! Kristina e o jucatoare foarte bună pe zgură și mă așteptam să am parte de o partidă grea. Îi doresc mult succes, să ajungă în Top-10." (Simona Halep)


"Felicitări, Simona, pentru un turneu minunat ! Să-mi spui și mie ce faci de tot câștigi aici... Felicitari și echipei tale. Mulțumesc organizatorilor turneului de la Madrid, mă simt excelent aici!" (Kristina Mladenovic)

 

"Mă simt minunat aici, la Madrid. O să fie o finală grea, dar sunt aici ca să dau tot ce e mai bun și să mă bucur de tenis. Nu am nicio preferință în ce privește adversara !...", declara Simona Halep, după victoria din semifinale.

De cealaltă parte, Kristina Mladenovici se temea de Simona Halep și mărturisea că se așteaptă, și ea, la o partidă foarte dificilă. Franțuzoaica declara că este conștientă că nu a înfruntat-o niciodata pe Simona pe zgură, suprafața favorită a româncei. De asemenea, ea spunea că Halep are și avantajul experienței, fiind obișnuită cu presiunea meciurilor cu miză, la turneele importante ! "Se mișcă foarte bine pe teren, jocul ei este perfect pentru zgură. Este una dintre cele mai bune jucătoare, evoluează foarte bine la Madrid, este campioana "en-titre" și întotdeauna a avut rezultate bune aici. Mă aștept la un meci dificil. Chiar dacă am mai multe victorii în meciurile directe, nu ne-am întâlnit niciodată pe zgură. Va fi o provocare pentru mine, mai ales că ea este obișnuită să fie în finalele turneelor importante. Trebuie să vin cu cel mai bun joc al meu, dacă vreau să câștig trofeul", a declarat Mladenovici în cadrul unei conferințe de presă.

Date despre Complexul Sportiv "La Caja Mágica" (cunoscut și ca: "Manzanares Park Tennis Center"), din MADRID: Arena Centrală "Estadio Manolo Santana" - capacitate 12.500 locuri; "Arantxa Sánchez-Vicario Stadium": 3.500 locuri; Court 2: 2.500 locuri; Court 3-9: 250 locuri.
Costuri de construcție: 294 milioane de euro (Arhitect: Dominique Perrault).
Complexul găzduiește "Masters"-ul de la Madrid începând din anul 2009 și până astăzi.

Mingile oficiale: "DUNLOP" (Marea Britanie).

Directorul competiției este marele jucător spaniol de tenis (amator), din anii '50 - "60 - '70, MANOLO (Manuel Martinez) SANTANA (n. 10 mai 1938, Madrid; 16 turnee de simplu câștigate, între 1956-1977, dintre care cinci de "Grand Slam": Roland Garros -1961 și 1964, Wimbledon - 1966, "U.S. Open" / Forest Hills - 1965, plus altele la dublu; finalist al "Davis Cup", în 1965, 1967 și 1970)

Proprietarul turneului: românul ION ȚIRIAC (pe 9 mai a.c., împlinește 78 de ani !).

Iată până unde au ajuns sportivii români, la această ediție a turneului: ANA BOGDAN (invitație "Wild-Card") - turul unu "calificări", MONICA NICULESCU - turul unu, pe "tabloul principal", IRINA CAMELIA BEGU - turul trei ("optimi-de-finală"), Sorana CÎRSTEA ("Wild-Card") - turul patru ("sferturi"), SIMONA HALEP - câștigătoarea competiției, toate la simplu-feminin; MONICA NICULESCU (cu partenera sa britanică) - turul doi ("optimi") și perechea SIMONA HALEP / IRINA BEGU - turul patru (semifinale); MARIUS COPIL("Wild-Card") - turul doi ("șaisprezecimi"), la simplu-masculin; HORIA TECĂU (cu partener olandez) - turul întîi și FLORIN MERGEA (cu partener pakistanez) - turul întîi, la dublu-masculin.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri