TENIS - Madrid Open: HALEP, BEGU și CÎRSTEA continuă la simplu, TECĂU a fost eliminat la dublu(4821)
La complexul sportiv "La Caja Mágica" (cunoscut și ca "Manzanares Park Tennis Center"), din capitala Spaniei, continuă importantul turneu de tenis-de-câmp "Mutua MADRID Open" - 2017 (cea de-a 16-a ediție la masculin și a 9-a la feminin), din categoriile valorice "W.T.A.Premier Mandatory", la fete, și "A.T.P. World Tour Masters 1000", ale circuitelor elitelor feminine (Womens' Tennis Association - W.T.A.) și masculine (Association of Tennis Professionals - A.T.P.), concurs organizat de către românul ION ȚIRIAC (care dă și numele trofeului:"Ion Tiriac Trophy" !) și care se desfășoară între 5 - 14 mai, în aer liber, pe zgură roșie, fiind dotat cu premii 4.771.360 de euro, în competiţia feminină și 5.719.660 de euro, la cea masculină !
În ROMÂNIA, se transmite, (parțial) în DIRECT, pe canalele televiziunii "DIGI - Sport" !
OPT (8) ROMÂNI -- de amintit / subliniat că, în mod tradițional, zgura este suprafața de joc preferată a românilor ! -- au fost înscriși la startul acestei competiții: CINCI (5) la FEMININ (toate fetele au jucat la simplu și trei dintre acestea și la dublu) și TREI (3) la MASCULIN (doi la dublu, separat, și un altul la simplu) !
Mai joacă ȘASE (au fost eliminate două fete, ambele la simplu -- dar una dintre ele joacă și la dublu --, și un băiat, la dublu) !!!
La SIMPLU - FEMININ, patru ROMÂNCE au jucat direct pe "tabloul principal", iar una a fost înscrisă pentru cele două tururi de "calificări".
Astfel:
Constănțeanca SIMONA HALEP (25 de ani, numărul 4 mondial și a treia favorită a turneului), nimeni alta decât... DEȚINĂTOAREA TITLULUI (6-2, 6-4, anul trecut, în ultimul act, cu slovaca Dominika Cibulkova) și finalistă a ediției din 2014 (când a pierdut în fața rusoaicei Maria Șarapova, cu: 6-1, 2-6, 3-6), a jucat, Duminică - 7 mai, în jurul orei (României !), în runda inaugurală (pe Arena Centrală "Estadio Manolo Santana" - capacitate 12.500 locuri !), cu cehoaica Kristyna Pliskova (25 de ani, locul 58 în clasamentul de simplu al W.T.A.), sora geamănă a mult mai titratei Karolina Pliskova, învingând-o lejer, în 58 de minute, în două seturi, cu scorul: 6-1, 6-2.
Cele două NU se mai întâlniseră, până acum !
Jucătoarea noastră câștigă fără emoții primul game al partidei, însă Kristyna își face și ea serviciul. Un nou game solid al romancei, care preia din nou avantajul pe tabela: 2-1. Halep fructifica prima minge de break pe care o are si se distanteaza in primul set. Simona se deplaseaza bine, este agresiva si castiga cel mai lung game de pana acum, dupa ce a salvat si doua mingi de break. Pliskova salveaza o minge de break, dar sportiva noastra se impune in cele din urma pe serviciul adversarei. A patra jucatoare a lumii castiga la 0 ultimul "game" al primului set. Halep se impune cu 6-1, după doar 26 de minute. Halep începe perfect și setul secund, câștigând pe serviciul adversarei. Halep duce scorul la 2-0, după un "game" în care i-a cedat un singur punct cehoaicei. Kristyna Pliskova câștigă primul "game" din setul secund ;i al doilea din aceast[ confruntare. Românca rămâne concentrată și își face serviciul cu mare ușurință: 3-1. Un nou "break" reu;it de Halep. Jucătoarea noastră domină categoric jocul și se distanțează la 5-1. Cehoaica salvează o "minge-de-meci" și își face serviciul, dar Halep va servi pentru a închide meciul. Românca își câștigă serviciul, după ce a salvat și două mingi de "break": 6-2, după 32 de minute de joc.
Pentru calificarea în turul doi, Halep va primi un cec în valoare de 32.260 de euro și 65 de puncte W.T.A.
În runda următoare, Halep o va înfrunta pe veterana italiancă Roberta Vinci (34 de ani; locul 36 W.T.A.), care a trecut de tânăra rusoaică Daria Kasatkina (duminică a împlinit 20 de ani !; 28 W.T.A.), în trei seturi, cu scorul: 6-1, 1-6, 6-1.
Simona Halep si Roberta Vinci s-au mai întâlnit de șase (6 !) ori până în prezent, scorul fiind 4-2 în favoarea româncei !
Întâlniri directe: 2012, Paris (turul I): 6-4, 6-4 pentru Roberta Vinci;
2012, Barcelona (optimi): 6-1, 6-3 pentru Simona Halep; 2013, Paris (turul I): 6-0, 6-3 pentru Roberta Vinci; 2013, Roma (optimi): 6-4, 6-2 pentru Simona Halep; 2013, 'S-Hertogenbosch (optimi): 6-0, 6-1 pentru Simona Halep; 2014, Bucuresti (finala): 6-1, 6-3 pentru Simona Halep.
Halep ar putea deveni a doua jucătoare doar (după americanca Serena Williams, în 2013) care reușește să-și apere titlul cucerit cu un an înainte la turneul de la Madrid !...
Fiind câștigătoarea ultimei ediții, Simona are nu mai puțin decât... 1.000 de puncte de apărat, în clasamentul mondial !
Bucureșteanca IRINA CAMELIA BEGU (26 de ani, 29 W.T.A. la simplu) a reușit, deja, sâmbătă, să treacă de primul tur, învingând-o, în două seturi, cu: 6-4, 6-4, într-o oră şi 33 de minute de joc, pe mai bine clasata rusoaică Elena Vesnina (30 ani, 14 W.T.A., "cap-de-serie" numărul 12) !
De-a lungul partidei, Begu a servit patru aşi, a comis patru duble greşeli, iar procentajul de reuşită la serviciu a fost de 79 la sută cu prima minge şi 64 la sută cu cea de-a doua. Ea a avut cinci mingi de "break", dintre care a concretizat trei şi şi-a cedat serviciul o singură dată.
În singura lor confruntare de până acum, în 2014, în "calificări" la Cincinnati (Ohio, S.U.A.), românca beneficiase de abandonul rusoaicei, la scorul de 6-4, 4-0 !
Irina va juca în etapa următoare cu învingătoarea dintre italianca Francesca Schiavone (100 W.T.A., beneficiara unei invitații "Wild - Card" pentru "tabloul principal" !; are opt titluri de simplu câștigate, inclusiv Roland Garros, în 2009) şi o jucătoare venită din "calificări".
Reamintim că Irina Begu este "sfertfinalistă" a ediției trecute (a pierdut la... SIMONA HALEP !).
Begu va primi un cec în valoare de 32.260 de euro și 65 de puncte W.T.A. la simplu.
Slătineanca de origine (acum rezidentă în București) MONICA NICULESCU (29 ani, 48 W.T.A. la simplu) a întâlnit-o (pe cea de-a doua arena, ca mărime: "Arantxa Sánchez-Vicario Stadium", de 3.500 locuri), pe valoroasa daneză (de origine poloneză) Caroline Wozniacki (26 ani, 11 W.T.A.; fost numărul unu mondial, la simplu, în toamna lui 2010), în fața căreia... pierduse toate cele 7 (șapte !) meciuri anterioare, cel mai recent anul trecut (2016), la "U.S. Open / Flushing Meadows, cu: 3-6, 1-6, în turul al treilea. De fapt, românca nu a câștigat, până acum, nici măcar... un set, în fața danezei !
De această dată, olteanca a fost învinsă greu, după... trei (3 !) ore și 27 de minute, de către daneză, cu: 5-7, 7-6 (3), 4-6. În primul set, Monica a condus cu 3-1 și 4-2, dar a fost egalată, 4-4, a reușit un nou "break", pentru 5-4, dar a cedat setul cu 5-7. În actul al doilea, Wozniacki a avut 2-0, dar Monica a egalat, iar apoi cele două jucătoare au mers cap-la-cap până la finalul setului, când Niculescu a salvat o minge de meci și a trimis partida în "tie break". Aici, Monica a fost mai exactă și s-a impus cu 7-3. Setul decisiv a fost și el echilibrat, daneza având o pauză medicală la 1-0 și 30-15 pentru Monica. Niculescu a făcut 2-0, dar Wozniacki a egalat. Niculescu a condus apoi cu 3-2 și 4-3, scor la care a avut 30-0, pe serviciul danezei, dar aceasta a recuperat și... a câștigat setul cu 6-4 și meciul !
Niculescu primește, pentru participarea pe "tabloul principal", un cec de 15.146 euro și 10 puncte W.T.A.
Târgovișteanca SORANA CÎRSTEA (27 ani, 64 W.T.A.), beneficiara unei invitații "Wild - Card" pentru "tabloul principal", va lupta, în manșa inaugurală, pe terenul numărul 5, tot ASTĂZI, Duminică - 7 mai, în jurul orei (României !) 16.30, împotriva rusoaicei Anastasia Pavliucenkova (25 de ani, 16 W.T.A.), care doar ce-a câștigat, sâmbătă, al zecelea său turneu W.T.A., de simplu -- după ce s-a mai impus în acest sezon și la Monterrey (Mexic) -- , la Rabat (Maroc), unde a învins-o în finală pe italianca Francesca Schiavone (36 de ani), în două seturi: 7-5, 7-5.
Palmares direct era, până acum: 2-2 ! Sorana avea victorii obţinute în: 2008, la Fes (Maroc), cu: 6-4, 6-2, în "optimi", şi 2011, la Linz, cu: 4-6, 6-0, 6-4, în "optimi". Pavliucenkova câştigase în: 2010, în "sferturi", la Istanbul (Turcia), cu: 6-4, 6-2, şi în 2013, la New Haven (S.U.A.), când Sorana a abandonat la scorul de 3-0.
Românca s-a impus în trei seturi, scor: 6-1, 3-6, 7-6, la capătul unei partide care a durat două ore și douăzeci și șapte de minute. După ce Cîrstea și Pavlyuchenkova și-au împărțit primele două seturi, românca părea că se îndreaptă către o victorie clară în decisiv, unde a condus cu 4-0. Din păcate, Cîrstea a irosit avantajul, ratând și o minge de meci la 6-5, iar setul a intrat în "tie-break", unde Cîrstea s-a impus în cele din urmă cu 7-5.
Românca va primi un cec în valoare de 32.260 de euro și 65 de puncte W.T.A.
Inițial, românca ar fi trebuit să joace, în primul tur, cu americanca Madison Keys (22 ani, 10 W.T.A.) -- ar fi fost primul lor duel, din carieră ! --, dar unul dintre "capii-de-serie", poloneza Agnieszka Radwanska (8 W.T.A.), a anunțat, în ultimul moment, că, din cauza unei accidentari, NU mai participă la acest turneu, iar tabloul a suferit modificări.
În turul următor, Sorana se va duela cu Catherine Bellis, o americancă de doar 18 ani, aflată pe locul 59 W.T.A., la simplu, victorioasă, cu: 7-5, 5-7, 6-2, în faţa australiencei Daria Gavrilova.
Cîrstea şi-a asigurat un cec de 32.260 euro şi 65 de puncte W.T.A.
Sorana a concurat și anul trecut la Madrid, tot pe bază de invitație, reușind să atingă "sferturile-de-finală", fiind învinsă, atunci, cu: 6-4, 3-6, 3-6, de către finalistă, slovaca Dominika Cibulkova.
Din păcate, o altă româncă participantă ca urmare a unei invitații "Wild - Card", prahoveanca (din Sinaia) ANA BOGDAN (24 de ani, 111 W.T.A.), NU a trecut nici măcar de primul tur al "calificărilor", fiind învinsă de către americanca Jennifer Brady (22 de ani, 76 W.T.A., a 11 favorită a "calificărilor"), cu: 6-7 (5), 6-7 (0), după un meci echilibrat, cu două seturi încheiate la "Tie - Break", care au durat două ore şi 17 minute.
Cea de-a cincea româncă din "Top 100" W.T.A.la simplu, Patricia Ţig (22 ani, 88 W.T.A.) s-a retras de pe tabloul "calificărilor".
Reamintim că, anul trecut, ea, venită din calificări fiind, a ajuns până în turul trei, pierzând, atunci, la americanca Madison Keys.
"Capii-de-serie", la SIMPLU - FEMININ, în absența americancei Serena Willams (numărul unu mondial va lipsi maimult de un an,fiind însărcinată !) și a polonezei Agnieszka Radwanska (8 W.T.A.): 1. Angelique Kerber (Germania); 2. Karolina Pliskova (Cehia); 3. SIMONA HALEP (ROMÂNIA); 4. Dominika Cibulkova (Slovacia); 5. Garbine Muguruza (Spania); 6. Johanna Konta (Marea Britanie); 7. Svetlana Kuznestova (Rusia); 8. Madison Keys (S.U.A.); 9. Caroline Wozniacki (Danemarca).
Au primit "Wild - Card" pentru "tabloul principal" următoarele jucătoare: Lara Arruabarrena (Spania), Francesca Schiavone (Italia), Maria Șarapova (Rusia), Sara Sorribes Tormo (Spania), SORANA CÎRSTEA (ROMÂNIA).
Absențe: Agnieszka Radwanska (Polonia); Petra Kvitova (Cehia) - înlocuită de Viktorija Golubic; Naomi Osaka (Japonia) - înlocuită de Catherine Bellis; Serena Williams S.U.A.) - înlocuită de Jelena Jankovic (Serbia); Venus Williams (S.U.A.) - înlocuită de Eugenie Bouchard (Canada).
Au câștigat turneul W.T.A. de la Madrid, la SIMPLU - FEMININ:
2016 - Românca SIMONA HALEP (6-2, 6-4, cu slovaca Dominika Cibulkova) !;
2015 - Cehoaica Petra Kvitova (6-1, 6-2, cu rusoaica Svetlana Kuznetsova);
2014 - Rusoaica Maria Șarapova (1-6, 6-2, 6-3, cu românca SIMONA HALEP !);
2013 - Americanca Serena Williams (6-1, 6-4, cu rusoaica Maria Sharapova);
2012 - Americanca Serena Williams (6-1, 6-3, cu bielorusa Victoria Azarenka) - Singura edi'ie disputat[ pe o foarte CONTROVERSATĂ zgură... albastră !;
2011 - Cehoaica Petra Kvitova (7-6 (3), 6-4, cu bielorusa Victoria Azarenka);
2010 - Franțuzoaica (de origine iraniană) Aravane Rezaï (7-2, 7-5, cu americanca Venus Williams);
2009 (PRIMA ediție) - Rusoaica Dinara Safina (6-2, 6-4, cu daneza Caroline Wozniacki).
Turul I, rezultate înregistrate Duminică - 7 mai:
3-SIMONA HALEP - Kristyna Pliskova 6-1 6-2;
10-Caroline Wozniacki - MONICA NICULESCU 7-5 6-7(3) 6-4;
Zheng Saisai - 11-Elina Svitolina 2-6 7-6(4) 6-3;
Mariana Duque - Julia Goerges 6-3 6-4;
16-Samantha Stosur - Sara Sorribes Tormo 6-2 6-0;
Wang Qiang - Caroline Garcia 6-4 6-3;
Maria Sharapova - 17-Mirjana Lucic-Baroni 4-6 6-4 6-0;
8-Svetlana Kuznetsova - Yaroslava Shvedova 6-4 6-3;
Donna Vekic - Yulia Putintseva 6-3 6-4;
Lauren Davis - Monica Puig 6-3 4-6 7-6(3);
Catherine Bellis - Daria Gavrilova 7-5 5-7 6-2;
14-Kristina Mladenovic - Ana Konjuh 5-7 6-3 0-0 (abandon Konjuh);
1-Angelique Kerber - Timea Babos 6-4 6-2.
Cea mai valoroasă reprezentantă a gazdelor, Garbine Muguruza a fost eliminată în mod rușinos de către elvețianca Timea Bacsinzsky, scor: 1-6, 3-6.
La DUBLU - FEMININ (unde titlul este deținut de perechea franceză Caroline Garcia / Kristina Mladenovic), MONICA NICULESCU o va avea ca parteneră pe Christina McHale (S.U.A.), iar în primul tur vor înfrunta cuplul Barbora Krejcikova (Cehia) / Ala Kudriavţeva (Rusia).
Tot la DUBLU - FEMININ, SIMONA HALEP și IRINA BEGU vor face pereche !
Ele vor juca în primul tur cu favoritele numărul 8, americanca Abigail Spears şi slovena Katarina Srebotnik.
La SIMPLU - MASCULIN (prima ediție a avut loc în anul 2002 și a fost câștigată de americanul Andre Agassi -- se juca pe suprafață "hard", la acel moment --, iar deținătorul titlului este sârbul Novak Djokovic !), arădeanul MARIUS COPIL (26 de ani, 109 A.T.P. la simplu; cea mai bună poziție atinsă vreodată:106), și el beneficiar al unei invitații "Wild - Card" (a absentat din ediția trecută a turneului) va juca, în primul tur, cu spaniolul Guillermo Garcia Lopez (33 de ani, 120 A.T.P. la simplu).
Învingătorul va juca cu... britanicul Andy Murray, care debutează direct în turul doi !
,
"Capii-de-serie" la SIMPLU - MASCULIN: 1. Andy Murray (Marea Britanie); 2. Novak Djokovic (Serbia); 3. Stan Wawrinka (Elveția); 4. Rafael Nadal (Spania); 5. Milos Raonic (Canada, născut în Muntenegru); 6. Kei Nishikori (Japonia); 7. Marin Cilic (Croația); 8. Dominic Thiem (Austria); 9. David Goffin (Belgia); 10. Jo-Wilfried Tsonga (Franța).
Câștigătorii turneului de SIMPLU - MASCULIN: 2016 - Novak Djokovic (Serbia); 2015 - Andy Murray (Marea Britanie); 2014 - Rafael Nadal (Spania); 2013 - Rafael Nadal; 2012 - Roger Federer (Elveția); 2011 - Novak Djokovic; 2010 - Rafael Nadal; 2009 (S-a făcut trecerea de la "hard" la zgură / "clay" !) - Roger Federer; 2008 - Andy Murray; 2007 - David Nalbandian (Argentina); 2006 - Roger Federer; 2005 - Rafael Nadal; 2004 - Marat Safin (Rusia); 2003 - Juan Carlos Ferrero (Spania); 2002 - Andre Agassi (S.U.A.).
La DUBLU - MASCULIN, perechea DEȚINĂTOARE A TITLULUI (!), formată din constănțeanul HORIA TECĂU (16 A.T.P. la dublu) și olandezul Jean-Julien Rojer (31 A.T.P. la dublu) a jucat, astăzi, Duminică - 7 mai, în primul tur, cu Nick Kyrgios (Australia; 128 A.T.P. la dublu) / Jack Sock (S.U.A.;19 A.T.P. la dublu), pierzând cu: 4-6, 6-7 (6), după o oră și 15 minute.
Învingătorii din această partidă îi vor avea ca adversari în turul 2 pe capii de serie 5, Raven Klaasen / Rajeev Ram.
Tot la DUBLU - MASCULIN, românul FLORIN MERGEA (23 A.T.P. la dublu; ȘI EL campion la Madrid, în 2015, alături de indianul Rohan Bopanna !) și partenerul său, pachistanezul Aisam-Ul-Haq Qureshi (26 A.T.P. la dublu), vor lupta cu Oliver Marach (Austria, 34 A.T.P. la dublu) / Mate Pavic (Croaţia, 24 A.T.P. la dublu).
Învingătorii îi vor întâlni în "optimile-de-finală" pe... "capii-de-serie" numărul unu, Henri Kontinen / John Peers.
Cum sunt distribuite punctele, la SIMPLU: participare în primul tur - 10 puncte W.T.A. / 10 A.T.P.; turul II ("șaisprezecimi-de-finală") - 65 / 45; "optimi": 120 / 90; "sferturi" - 215 / 180; semifinale: 390 / 360; finală - 650 / 600; câștigăto(a)r(e) - 1.000 / 1000.
Date despre Complexul Sportiv "La Caja Mágica" (cunoscut și ca: "Manzanares Park Tennis Center"), din MADRID: Arena Centrală "Estadio Manolo Santana" - capacitate 12.500 locuri; "Arantxa Sánchez-Vicario Stadium": 3.500 locuri; Court 2: 2.500 locuri; Court 3-9: 250 locuri.
Costuri de construcție: 294 milioane de euro (Arhitect: Dominique Perrault).
Complexul găzduiește "Masters"-ul de la Madrid începând din anul 2009 și până astăzi.
Mingile oficiale: "Dunlop" (Marea Britanie).
Directorul competiției este marele jucător spaniol de tenis (amator), din anii '50 - "60 - '70, MANOLO (Manuel Martinez) SANTANA (n. 10 mai 1938, Madrid; 16 turnee de simplu câștigate, între 1956-1977, dintre care cinci de "Grand Slam": Roland Garros -1961 și 1964, Wimbledon - 1966, "U.S. Open" / Forest Hills - 1965, plus altele la dublu; finalist al "Davis Cup", în 1965, 1967 și 1970)
Proprietarul turneului: românul ION ȚIRIAC (pe 9 mai a.c., împlinește 78 de ani !).