SPORTURILE DE IARNĂ - O SOLUȚIE VIABILĂ PENTRU SALVAREA SEZONULUI ESTIVAL ?

SPORTURILE DE IARNĂ - O SOLUȚIE VIABILĂ PENTRU SALVAREA SEZONULUI ESTIVAL ?(4787)


Noul ministru al Turismului, constănțean fiind, după cum Corina Martin a implorat toți zeii producători de pâine la cuptor, japoneze, melcișori și alte specialități, continuă tradiția turismului de pe litoral făcut la spartul târgului.

Sau în ceasul al 12-lea, cum ar spune Vanghelie, suspectul care este el, cunoscut colecționar de limbi secundare, unele chiar elvețiene.

Nu este vorba de Târgul de Turism de la Paris, pe unde am trecut și noi precum gâsca prin apă, ci de tradiționalul târg românesc de turism în care ne furăm singuri căciula.

Un gest de-a dreptul inconștient față de sănătatea personală și de drept, ținând cont de faptul că iarna a revenit în forță și pe meleagurile noastre, ceea ce ar putea pune în pericol ceafa lată a unor funcționari.

Mă refer la cei care au făcut obiectul unor critici vehemente venite chiar din partea domnului Dobre, într-o zi când se afla doar domnia sa, singur singurel, în sediul ministerului, în timp ce unii angajați împingeau la carul cu bere.

Turismul la spartul târgului reprezintă o sursă consistentă de optimism, dovadă aprecierile exagerat de pozitive și triumfaliste emanate de domnul ministru al Turismului.

La capătul vizitei sale de lucru, a ținut să ne îndoctrineze cu concluziile roz bombon izvorâte din puțul gândirii sale conform cărora litoralul românesc este pregătit să întâmpine la superlativ noul sezon estival.

Nici măcar domnul Agathon, înaintașul său în ale turismului, nu era, în ciuda aroganței sale pesediste, cu un plus de miștocar rafinat, repet, nu era atât de sigur pe lauda de sine!

Față de Agathon, după atâția ani de răstriște și jale trecuți în cronica litoralului românesc, pe ministrul Dobre nu-l avantajează deloc faptul că este constănțean și, mai ales, produsul PSD, partid care l-a propulsat în funcția pe care o deține în prezent.

Ca să recunoască minusurile existente și să ia în calcul opiniile critice venite din partea celor care lucrează direct pe litoral, ar trebui să dea vina pe moștenirea cea grea...

De pildă, la Mamaia, de unde provine ea? Desigur, din moștenirea pesedistă!

Să nu-l fi cunoscut domnia sa pe Radu Mazăre?

Să nu o fi admirat niciodată pe veșnica “Miss Litoral”, care obișnuia să promoveze borșul de pește dres cu oțet la Jurilovca!?

Să nu fi sughițat niciodată după trecerea carelor alegorice pline ochi cu diverse dudui permanent îmbujorate din cauza încălzirii globale?

Ba da. Din acest motiv, nu poate fi prea critic, pentru că ar trebui să-i tragă în țeapă pe exact cei care au vrut ca portofoliul de ministru al Turismului să fie ocupat de un constănțean.

În definitiv, constănțean la constănțean nu-și scoate ochii, mai ales dacă amândoi sunt pesediști!

Dacă în privința stațiunii Mamaia, am priceput cum stăm cu logica pregătirilor pentru sezonul estival, nu am înțeles dezinteresul manifestat față de alte stațiuni.

La Costinești, de pildă, fosta stațiune a tineretului s-a dughenizat de la un capăt la celălalt și arată de-a dreptul jalnic.

Cuvântul de ordine este taraba cu șlapi, smochine, papagali liberali, dresuri, halviță, înghețată evaporată ș.a. Toate la grămadă.

Aproape de faleză, marea se aude, dar nu se mai vede.

De când primarul Cristea se plimbă de la un partid la altul, pentru a-și conserva imunitatea, Costineștiul a fost lăsat de izbeliște!

Cei care lucrează, câteva luni de zile amărâte pe litoral, nu sunt la fel de entuziasmați ca domnul ministru, care, conform tradiției, își fură și dumnealui singur căciula!

Ne spune ministrul nostru constănțean că serviciile pe litoral au crescut, calitativ vorbind, precum vrejul de fasole fermecat!  În înălțime sau în lățime?

Unde sunt profesioniștii de altădată?  Ce, câte cursuri de calificare sunt organizate, la această oră, pe litoral? Cum sunt atrași tinerii spre activitățile specifice turismului?

Mai funcționează, în materie de promovare, vechiul sistem care ține de apartenența la un partid sau o anumită grupare influentă?

Eu, personal, trăiesc cu senzația că, în realitate, de ani de zile, în turismul de pe litoral, unii se schimbă între ei pe diverse funcții și, practic, batem pasul pe loc...

Ca un făcut, după ce ministrul aproape că a dat startul în noul sezon estival, a început să ningă!

Să fie sporturile de iarnă o soluție viabilă pentru reabilitarea litoralului românesc?

Într-o astfel de alternativă, dacă am căzut bine, salvarea definitivă a ministrului nostru constănțean ar putea veni din partea parlamentarului Nicu Moga, care are, în localitatea Ion Corvin, la polul sărăciei, o pârtie de sky.  

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri