Mihai Petre de la Forța Civică Constanța taxează administrația publică pentru că a îngropat cultura din Constanța(816)
Reprezentanții Organizației Municipale a Forței Civice Constanța au luat atitudine față de ceea ce se întâmplă cu diverse evenimente culturale din Constanța și susțin că cei de la Consiliul Județean Constanța și Primăria municipiului Constanța au îngropat, încet dar sigur, cultura constănțeană.
În acest sens, președintele Organizației Municipale a Forței Civice Constanța, Mihai Petre, consideră că, prima instituție a făcut acest lucru prin răzbunare politică (modul de aplicare a OUG 63/2010), cea de-a doua printr-o totală indolență și ambele, la unison, prin înlocuirea calității actului de cultură cu un kitsch grotesc.
“În subordinea Consiliului Județean Constanța se află toate instituțiile locale de cultură, mai puțin Muzeul de Artă Populară care este subordonat Consiliului Local Municipal. Această realitate, pe lângă faptul că este complet anormală, arată cât se poate de clar disprețul pe care primarul municipiului Constanța îl rezervă de ani buni actului local de cultură. Desigur, unui individ care atunci când se maimuțărește în toate felurile posibile consideră că, de fapt, el culturalizează “poporul și națiunea”, nu îi poți cere să facă diferența dintre club și gagici, pe de o parte, și sala de spectacole și artiști, pe de altă parte. Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu ar face bine să asculte glasul Constanței însetat după cultură. Pentru acest lucru trebuie doar să participe la câteva dintre spectacolele pe care diverse instituții de cultură naționale le oferă constănțenilor pe scena Casei de Cultură, cu sala arhiplină. Constanța este avidă după cultură, pentru că în Constanța nu mai există culturăRecent, primarul municipiului Constanța a plâns pe umărul colegului său de partid și de administrație locală, Nicușor Constantinescu, spunând că Festivalul de la Mamaia este învechit, îmbătrânit și că nu sunt fonduri pentru organizarea sa în acest an. Dar cine a învechit și a îmbătrânit acest festival și l-a făcut nedemn de a primi sprijin de la bugetul local, dacă nu chiar prietenul său, Nicușor Constantinescu? Și cine i-a umflat costurile cu pompa în condițiile în care cea mai de succes ediție a festivalului, cea din anul 2002, a costat maxim 200.000 euro”, se spune într-un comunicat de presă semnat de Mihai Petre, președintele Organizației Municipale a Forței Civice Constanța.
Mai mult, el consideră că, pregătit din timp, cu simț de răspundere și cu respect față de banul public, Festivalul de la Mamaia se poate organiza cu maxim 300.000 de euro, la fel ca și Festivalul Național al Cântecului și Dansului Popular Românesc ale cărui costuri sunt mai mici.
“Cum, probabil, nu se vor găsi bani din bugetele locale, putem considera că eliminarea celor două festivaluri de pe agenda publică va fi încă un mare succes bifat de administrația județeană în drumul spre înlocuirea culturii locale cu nabucodonosoreala de week-end”, a mai spus Mihai Petre.