TIMPUL. Domnule primar Constantin Hogea, ce înseamnă să fii la al patrulea mandat de primar al unui municipiu din România care poartă numele de Tulcea?
CONSTANTIN HOGEA. ... dintr-o țară cum este România acum! Este un job nu tocmai comod, dar pentru asta nu ai voie să te plângi nimănui! Dăcă te afli numit într-o funcție, poate-l poți critica pe cel care te-a numit, atunci când ți-e greu, chiar dacă acesta te-a numit ca să-ți facă un bine, nu un rău! Ei, într-o funcție aleasă, nu te poți plânge nimănui, pentru că tu singur ai vrut și pentru asta ai ieșit în fața mulțimii, cerând oamenilor să te voteze. Funcția aceasta de primar comportă și foarte multe expuneri, și foarte multe probleme, dar indiscutabil oferă și satisfacții atunci când poți confirma, rezolvând câte ceva, în fața celor care te-au ales! Cu atât mai mult în cazul meu, căci mie cetățenii pe care sunt chemat să-i servesc mi-au dat de patru ori girul lor, ultima dată chiar într-o situație mai delicată! Cu atât mai onorant pentru mine, cu cât am venit atunci – când nu-mi era foarte ușor! - în fața alegătorilor ca un candidat independent, fără a avea un partid în spate! Am înțeles atunci că partidul pe care îl reprezentasem până atunci considera că cei care au anumite probleme nerezolvate, nu pot candida în numele său, și nu am comentat, respectând întru totul decizia partidului. Acum, postura de independent îmi creează chiar mai mute avantaje decât dezavantaje, căci un primar înrolat politic, oricât de mult ar încerca să se detașeze de influența politică, nu o poate face, fiind absolut firesc, de altfel, ca partidul să aibă un cuvânt de spus. Pot să tratez cu respect și echidistanță tot ce înseamnă eșichierul politic local, și nu mă pot plânge, cel puțin până acum, că în Consiliul Local au existat unele obstrucții de natură politică. Din acest punct de vedere pot chiar să afirm că apreciez maturitatea consilierilor locali, care, indiferent de partidul pe care îl reprezintă, își asumă pur și simplul rolul de administratori, și mai puțin pe cel de oameni politici, lucru important pentru bunul mers al comunității.
TIMPUL. Este o diferență, și care ar fi ea, între imaginea pe care o aveați în 2004 (când, cu treisprezece ani mai tânăr, candidați din postura de viceprimar pentru funcția de primar) și cea pe care o aveți astăzi, despre ceea ce înseamnă această funcție?
CONSTANTIN HOGEA. Evident că este o deosebire, pentru că așa cum vă spuneam, facultate de primari nu există! Candidezi la funcție și electoratul ți-o încredințează, sau nu. Este o funcție despre care se învață parcurgând-o. Nimeni nu poate spune că în primul an de mandat știe totul. Evident că multe din cherstiunile pe care le aveam în gând în 2004, spre a le implementa, mi-am dat seama că nu pot fi implementate din motive de ordin legislativ sau financiar, de exemplu. Aveam mult entuziasm, deși nu eram cu totul neavizat, venind după un mandat de viceprimar. Realitatea celor 12 ani de administrație care au urmat, ani care te trântesc cu picioarele pe pământ, este de natură acum, în al patrulea mandat, să-mi schimbe aproape 60% opțiunea, gândirea, abordarea, față de acel moment. Lucurile sunt într-o continuă dinamică în România, din foarte multe puncte de vedere, și necesitatea flexibilității permanente și a adaptării cere multă anduranță unui primar, multă rezistență la uzură. Este o mare diferență, și pentru că realitatea e diferită, e alta!
TIMPUL. Al patrulea mandat și ultimul, sau va urma o nouă încercare?
CONSTANTIN HOGEA. Este al patrulea mandat și cred că ultimul, pentru că așa cum există un timp al intratului în luptă, există și un timp în care trebuie să te retragi! Când am candidat ultima dată, pentru mandatul 2016-2020, am candidat ca independent, nesprijinit de vreun partid, și am obținut voturi de la simpatizanții tuturor partidelor, partide care aveau propriii candidați la funcția de primar. Este extrem de onorant pentru mine și port un mare respect cetățenilor Tulcei! Dar sunt totuși patru mandate și nu mai trebuie insistat! Din 2020 va trebui să ne orientăm cred spre un primar mai tânăr, cu mai multă disponibilitate la efort și mă rog lui Dumnezeu să mă țină întreg și la minte, și la trup în acest al patrulea mandat, să pot fi de folos până atunci celor care m-au ales și cărora le datorez asta. Suntem într-o Românie complicată!
TIMPUL. De ce „O Românie complicată”?:
CONSTANTIN HOGEA. Păi, constatăm că din foarte multe puncte de vedere Marin Preda, ca de fiecare dată, a avut dreptate când a spus că poporul român este unul dintre popoarele care pune cel mai mult patimă în politică. Asta se întâmplă acum și, din păcate, nu întotdeauna în sensul bun sau constructiv al lucrurilor, căci prea multă patimă în politică nu are, de multe ori, legătură cu raționalul. Trebuie să recunoaștem că după 27 de ani nu avem încă o clasă politică matură, responsabilă și profesionistă în România, mai bâjbâim încă în a convinge spațiul european, care ne-a primit cu o anume generozitate. Conjunctura geopolitică, și cea economică, nu ne este în avantaj, fiind așezați aici de la începuturi într-o zonă cu multe incertitudini și cu multe inconvergențe, chiar dacă aparținem – din fericire – unui spațiu european; încă nu am dovedit că suntem capabili să mergem singuri pe picioare, să stăm în picioare, și asta ne va obliga să suportăm și consecințele. Sunt pro-european convins, apreciez faptul că România a fost primită în clubul de elită al țărilor europene, dar asta nu atrage în mod automat respectul celorlalți. Nu-i suficient să ne autosugestionăm că noi suntem români și ne aflăm într-o zonă interesantă! Atâta timp cât nu reușim să ne mobilizăm, să ne susținem singuri valorile, să ne susținem singuri interesele economice, politice, geopolitice în această zonă, să nu ne așteptăm ca cineva să ne ducă de mână! Absolut toate statele încearcă să-și susțină interesele, iar noi de prea multe ori am căzut într-o zonă naivă, crezând toate „declarațiile de dregoste” care ni se fac! Puterea noastră este doar în noi înșine și noi va trebui să dovedim acest lucru! Este neclară, în momentul de față, forța și determinarea noastră în ce privește independența și puterea de decizie. România are puterea să revină, dar depinde mult de înțelepciunea celor care ne conduc.
TIMPUL. În această situație complicată, nici o rază de lumină pentru Tulcea?
CONSTANTIN HOGEA. Ba da, aș putea zice una extraordinară! Mă gândesc la ceea ce numim ITI, acel instrument financiar cu destinație specială pentru Delta Dunării și zona de influență, dar având ca principal beneficiar chiar Municipiul Tulcea! Discutam cu domnul Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea, cu care am o colaborare corectă pe linie administrativă, și eram amândoi de acord că și numai jumătate din suma alocată dacă am reuși s-o investim aici, ar fi extraordinar! Și mai avem Delta Dunării, ieșirea la mare, Parcul Național Munții Măcinului, turismul ecumenic etc., toate în jur, căci municipiul nu este o destinație turistică în sine, ci doar un spațiu de tranzit.
(va urma)