Contractul pentru pavilionul de complezenţă al României, în vizorul DNA

Contractul pentru pavilionul de complezenţă al României, în vizorul DNA(1734)


Fostul director al Autorităţii Navale Române, Eugen Olteanu, va trebui să răspundă în faţa anchetatorilor în cazul contractului încheiat pe 12 septembrie 2012, cu RIFA Holdings Ltd, o firmă nou înfiinţată, cu sediul în Cipru şi filială la Hamburg, prin care cedează dreptul exclusiv, pe 30 de ani, de a administra noul "registru" al ipoteticului "pavilion internaţional românesc".

Contractul a fost semnat fără să treacă prin Consiliul de Administrația al ANR şi fără ca o copie a acestuia să fie înregistrată în instituţie, ulterior fiind declarat strict-secret. În OG 42, la art. 4, alineatul 2, se specifică, negru pe alb, că MT "îşi exercită atribuţiile direct sau prin delegare de competenţă, prin instituţiile publice, companiile naţionale, regiile autonome sau societăţile comerciale aflate în subordinea sa"! În august 2012, prin Ordonanţa nr. 19/2012, s-a făcut şi modificarea articolului ce ar fi dat dreptul ANR să poată subcontracta aceste servicii şi unei firme private. Atribuirea contractului s-a făcut şi cu nerespectarea prevederilor OUG 34/2006. Surse politice susţin că în acest caz urmează să fie chestionaţi artizanii contractului: fostul director Olteanu Eugen şi fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Valentin Preda.

O anchetă în acest caz a solicitat şi actuala conducere a Autorităţii Navale Române, prin Consiliul de Conducere care susţine că: „acest contract este ilegal şi că a anunţat organele abilitate, deoarecere acordarea pavilionului este un drept suveran al statului român”. De altfel şi directorul general al ANR, Andrian Mihei, a explicat şi în Parlament că angajarea ANR printr-un contract exclusiv de agenturare pe 30 de ani cu o persoană juridică străină nu are bază legală în contextul legislaţiei în vigoare care reglementează organizarea şi funcţionarea ANR. Fostul director Eugen Olteanu a fost reclamat pentru abuz în serviciu, chiar de directorul Mihei iar surse juridice susţin că dosarul a intrat şi în vizorul DNA. Reamintim că Olteanu şi-a încetat deja raporturile de muncă cu ANR.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri