AVANTAJ PRIMIRE:  Tulcea exportă – Constanța importă!

AVANTAJ PRIMIRE: Tulcea exportă – Constanța importă!(1686)


Centrul Cultural Judeţean „Teodor T. Burada” din Constanţa (Centrul Cultural...) a făcut o mișcare înțeleaptă încă de la începutul acestui an. Prin directorul său, doamna Doina Voivozeanu (nota maximă la evaluarea managerială în 2016!) și șeful Ansamblului Folcloric Profesionist „Izvoare Dobrogene”, domnul Șerban Gheorghiu, a „luat” de la Tulcea o mână de aur, ca să zic așa, de fapt „niște picioare de aur”, aparținând maestrului Ștefan Coman, coregraf și Director al Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei” din Tulcea. Domnia sa va instrui pe cei douăzeci de dansatori ai ansamblului, învățându-i diverse lucrări cotregrafice, din Dobrogea și din Muntenia. Din februarie și până acum Ștefan Coman s-a mișcat repede, deprinzându-și deja elevii cu dansurile dobrogene Sârba de la Oltina, Pandelașul, Hora peste picior, Popârlanul, Zvâcul și Sârba de la Plopu. Urmează încă două etape: o lucrare coregrafică din Muntenia, cuprinzând opt dansuri și încă o lucrare coregrafică din Dobrogea, cuprinzând alte patru dansuri. Putem să-i asigurăm pe constănțeni că s-au adresat cui trebuie și au ales bine!

Ștefan Coman este o personalitate de notorietate în lumea dansului tradițional și a coregrafiei, rezultatele muncii sale de până acum fiind grăitoare. Ca director al Centrului Artistic Judeţean Tulcea (Ansamblul Profesionist „Baladele Deltei” şi Teatrul „Urmuz”) în perioada 1998-2002, apoi ca director al Centrului Cultural Judeţean „Ludovic Paceag” (Ansamblul Artistic „Baladele Deltei”, Teatrul „Urmuz”, Şcoala de Arte şi Centrul de Creaţie) în perioada 2002-2003 și, în sfârșit, ca director al Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, din anul 2004 și până în prezent, Ștefan Coman a organizat spectacole și festivaluri naționale și internaționale și a instruit cortegrafic numeroase ansambluri și formații, oferind cu acestea spectacole de mare calitate artistică atât în ţară cât şi în străinătate: Turcia, Franţa, Serbia, Ucraina, Macedonia, Bulgaria, Olanda, Republica Moldova, Ungaria, Germania, Austria, etc., una dintre cele mai reuşite realizări, aducătoare de prestigiu greu de egalat, fiind cea din 2003 când, la Dijon, în Franţa, a obţinut „Colierul de Argint” în competiţie cu alte 30 de ţări!

Cu dansatorii instruiți și conduși de el a fost mereu solicitat pentru spectacole de televiziunile naționale: TVR 1, TVR 2, TVR CULTURAL, ANTENA 1, ACASĂ TV, ETNO TV, ROMANTICA, NAŢIONAL TV, FAVORIT, etc. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Coregrafilor Ansamblurilor Folclorice din România, vicepreşedinte al International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts (C.I.O.F.F.) – Secţiunea Naţională a României, secretar al filialei Tulcea a Asociaţiei Coregrafilor Ansamblurilor Folclorice din România.

De aceea se și întreabă tulcenii:

„Cum Dumnezeu ni l-ați luat, fraților? L-ați luat, l-ați luat, să-l exploatați sănătoși, dar să ni-l dați înapoi cum vi l-am dat, că noi l-am crescut de mic!”



George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri