PNL propune ca orele suplimentare să fie scutite de impozitul pe venit și de plata contribuțiilor de sănătate și șomaj

PNL propune ca orele suplimentare să fie scutite de impozitul pe venit și de plata contribuțiilor de sănătate și șomaj(1211)Împreună cu mai mulți colegi deputați ai Partidului Național Liberal am înaintat conducerii Camerei Deputaților o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal, care va aduce beneficii majore atât angajatorilor, cât şi angajaţilor din sectorul privat şi va contribui la o mai bună colectare a sumelor strânse la bugetul asigurărilor sociale.

Este vorba despre o relaxare fiscală puternică aplicată asupra muncii suplimentare. Mai precis, veniturile salariale realizate de angajații cu normă întreagă în contul orelor suplimentare, în limita a 32 de ore lunar, vor fi scutite de impozitul pe venit, de contribuțiile sociale de sănătate, de șomaj sau de accidente. 

Pentru orele suplimentare realizate se vor plăti numai contribuţii de asigurări sociale, de 10,5%, contribuţia individuală.
Din punct de vedere al impactului bugetar, sunt convins că măsura propusă va avea un impact pozitiv chiar pe termen scurt, mediu și lung, dat fiind faptul că, în prezent, din cauza poverii fiscale mari aplicate muncii, mai puțin de 10% din orele suplimentare efectuate de angajați sunt fiscalizate. Din păcate, cea mai mare parte a statisticilor relevă faptul că angajații cu normă întreagă efectuează ore suplimentare, care ori nu sunt plătite, ori sunt plătite necorespunzător, ori nu sunt înregistrate ca volum de muncă suplimentară. 

Aceste contribuții vor sprijini angajaţii să obţină un punctaj superior la pensionare şi vor duce la creșteri semnificative de activitate în zonele economice care se confruntă cu un deficit acut de forță de muncă. 

În ceea ce privește sectorul public, opțiunea pentru plata orelor suplimentare, respectiv compensarea acestora cu ore libere plătite rămâne un atribut al Guvernului Grindeanu, în funcție de evoluțiile bugetare viitoare. 

Partidul Național Liberal consideră că această măsură va fi bine primită de agenții economici din mediul privat și va stimula angajatorii să oficializeze relațiile de muncă suplimentare, iar angajații să presteze muncă suplimentară.

 

 

Robert Boroianu
Deputat PNL Constanţa
 

OMD MAMAIA CONSTANTAjooble.org ziare, stiri