Beneficiile alergatului pe nisip

Beneficiile alergatului pe nisip(1546)


Alergarea pe nisip este recomandată de tot mai mulţi specialiști din întreaga lume, întrucât scade considerabil presiunea la nivelul articulațiilor, sunt arse de 1,6 ori mai multe calorii în comparație cu alergarea pe o suprafață dură, iar procesul de tonifiere a musculaturii picioarelor este mai rapid.

Totodată, experţii de la Asociatia Sportivă “SanaSport”, organizatorii celui mai mare eveniment de maraton pe nisip din Europa, afirmă că suprafața inegală a nisipului va activa partea superioară și inferioară a corpului, îmbunătățind pe termen lung coordonarea și echilibrul și ajută la ajustarea stilului de alergare.

Sfaturile specialiştilor au fost ascultate, iar numeroşi de constănţeni şi turişti au lasat asfaltul pentru câteva luni şi şi-au concentrat atenţia pe alergarea pe plaja din staţiunea Mamaia, pregătindu-se asiduu pentru evenimentul internaţional “Maratonul Nisipului”, care va avea loc în doar 5 săptămâni în Mamaia. Până în prezent, aproape 700 de concurenţi români şi străini au răspuns pozitiv acestei provocări, iar până la data startului, 26 martie 2017, organizatorii estimează că numărul participanţilor va trece de 1.000.

În funcţie de pregătirea fizică, sportivii pot opta pentru una din următoarele curse: maraton individual pe distanța de 42 km, semi-maraton individual 21 km și cursa individuală de 10 km. Totodată, părinţii au posibilitate de a alerga alături de copii lor, pe o distanţă de 1 km, în cadrul ineditei curse “Family Run”, eveniment realizat în parteneriat cu Asociaţia “Dăruieşte Aripi”, care are ca scop promovarea sportului în familie şi strângerea de fonduri pentru renovarea Secţiei de Neonatologie a Spitalului Judeţean Constanţa. Evenimentul internațional “Maratonul Nisipului”, fiind una dintre primele competiţii sportive de anduranţă din Europa care se desfăşoară integral pe nisip, este şi un mijloc inedit de promovare a sportului de masă și a litoralul românesc la nivel internațional, staţiunea Mamaia fiind de câţiva ani punct de atracţie pentru sportivii internaţionali.

“Alergarea pe nisip este, într-adevăr, mai solicitantă decât o alergare pe o suprafață dură, dar se pare că beneficiile sunt mai mari. În primul rând, multe dintre accidentările suferite în urma alergării pe o suprafaţă dură se întâmplă din cauza presiunii la care sunt supuse articulaţiile. Pe nisip, timpul de coliziune se măreşte atunci când aterizăm, reducând considerabil stresul pentru articulaţii. În al doilea rând, alergarea pe nisip ajută foarte mult la tonifierea musculaturii, deoarece nisipul de sub picioare se mişcă concomitent cu mişcările noastre, iar toţi muşchii sunt puşi în funcţiune. Întrucât alergarea pe nisip este de aproape 2 ori mai solicitantă decât cea pe asfalt, şi presupune arderea unui număr de aproximativ 1,6 ori mai mare, îi sfătuim pe cei care vor participa la Maratonul Nisipului ca, în săptămâna premergătoare competiţiei, să-şi adapteze meniul la aceste rigori, şi să consume mai mulţi carbohidraţi”, declară Daniel Antonaru, preşedintele Asociaţiei Sportive “SanaSport” şi organizatorul Maratonului Nisipului

Cei interesați se pot înscrie la evenimentul internaţional “Maratonul Nisipului” din Mamaia pe website-ul evenimentului, www.maratonulnisipului.ro. 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri