Se înăspresc condițiile de acordare a creditelor fără garanții

Se înăspresc condițiile de acordare a creditelor fără garanții(1178)


Creditele fără garanție acordate românilor se vor da mai greu, în aceste prime trei luni, după ce condițiile de acordare s-au înăsprit și în ultimele 3 luni ale lui 2016, se arată într-un raport al Băncii Naționale a României, cf. Libertatea.ro.

Condiţiile de creditare se vor înăspri uşor în cazul împrumuturilor de consum acordate populaţiei în primul trimestru al acestui an, după o evoluţie similară la finalul anului trecut, însă creditele ipotecare se vor menţine la standardele anterioare, după două trimestre de relaxare, potrivit unui sondaj realizat de BNR.

Băncile profită și de faptul că românii cer tot mai multe credite de consum, dar și împrumuturi destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri. Aceasta creștere vine pe fondul măsurilor fiscale pe care actualul guvern le-a luat în perioada recentă.

Potrivit băncilor, la un curs valutar banci optim, motivele pentru care s-au înăsprit condițiile de creditare pentru populație atât la ipotecare cât și la cele de consum, țin de deciziile BNR-ului legate de politica monetară, dar și de cerințele privind evaluarea bonităţii debitorilor.

Spaima de „darea în plată” s-a văzut

„Evoluţia din ultimele două trimestre denotă încheierea unui scurt ciclu de înăsprire importantă a standardelor de creditare aferente împrumuturilor ipotecare în contextul adoptării Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite”, se mai arată în documentul citat.

Potrivit raportărilor instituțiilor de credit, prețurile imobilelor rezidențiale s-au majorat semnificativ în ultimul trimestru din 2016. Băncile estimează că în următorul trimestru aceste prețuri se vor menține relativ constante.

„În pofida creșterii prețurilor imobilelor rezidențiale, cererea pentru creditele de achiziție de locuințe și terenuri a crescut semnificativ în T4/2016, conform așteptărilor formulate în trimestrul anterior, însă pentru următoarele 3 luni băncile au estimat o stabilizare a cererii de credite ipotecare”, se mai arată în raport.

Din datele publicate de banca centrală pentru luna decembrie, restanțele românilor (populație și firme) totalizau, pentru creditele în lei o sumă de 5,286 miliarde de lei, iar cele în valută ajunseseră la 7,453 de miliarde de lei.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri