TATĂL VITREG

TATĂL VITREG(5482)


Când aveam doar patru ani, a murit bunica mea, dinspre mamă, pe care o iubeam foarte mult. Îmi aduc și acum aminte de momentul despărțirii definitive, pe marginea gropii, la cimitir, atât cât puteam eu percepe de la viață și de la cei din jur...O femeie, care avea grijă de mine, ca să nu mă rătăcesc prin mulțime, m-a asigurat că, dacă sunt cuminte, bunica o să se întoarcă. Pesemne nu am fost cuminte...

Rămas văduv, bunicul s-a recăsătorit cu o femeie, căreia îi murise bărbatul, care avea 5(cinci) copii, cel mai mic, Grigore, fiind de vârsta mea. Printr-un gest deosebit, bunicul meu a umplut curtea casei sale de copii, la cei cinci ai văduvei adăugându-se și cei trei ai săi, două fete și un băiat. Aici, în această curte, am trăit cele mai frumoase momente ale copilăriei mele: vacanțele de vară.  În fiecare seară, eram 12 guri la  masă.  Bunica făcea două mămăligi și avea grijă să împartă mâncarea în mod egal, fără a face vreo diferențiere între copiii ei și cei ai bunicului. Până a murit, nu l-am auzit niciodată pe bunicul meu spunând “copiii mei” sau “copiii ei”! Chiar dacă între copiii lui și cei ai văduvei existau mari diferențe în materie de educație și pregătire școlară! Cu toate acestea, în viața de zi cu zi, dar și cu prilejul unor evenimente speciale, nu l-am văzut comportându-se altfel decât imparțial față de cei pe care, generic vorbind, îi numea “copiii mei”. La rândul lor, cei cinci copii ai văduvei nu și-au permis niciodată să iasă din cuvântul lui, respectându-l până când bunicul a pus mâinile pe piept.

Față de președintele Iohannis, bunicul meu era un om simplu. De aceea, nu înțeleg pe ce criterii îi împarte dumnealui pe români! 

Cum îi recunoaște? După ecuson? După accentul nemțesc? După ștrudel?

Ca să devin un român agreat de domnia, întreb, ce condiții trebuie să îndeplinesc? S-a făcut cumva o nouă organizare administrativă? 

Pe ce criterii? Cu români ai președintelui și cu români ai nimănui?

Președintele Iohannis și-a dat geaca roșie la spălătorie, altfel, nu-mi explic de ce nu a mai coborât printre românii lui, după cum nefericit s-a exprimat pe parcursul unui dialog cu mai mulți ziariști străini.

Sau poate că, având spiritul proprietății mult prea dezvoltat, a spus adevărul dintr-o suflare, fără a evalua, în contextul dat, consecințele care derivă dintr-o astfel de manieră de exprimare. 

După ce a turnat gaz peste foc, profitând de starea de nemulțumire a unor cetățeni, care protestau pașnic, s-a spălat pe mâini și a dispărut fără urmă! 

Când? Exact când era nevoie de domnia sa ca mediator! Cum a știut să-i ațâțe, asmuțindu-i pe cei care demonstrau împotriva guvernului, la fel de bine trebuia să iasă în piață și să calmeze spiritele. Mai ales că principalele doleanțe ale celor ieșiți în stradă au fost rezolvate. 

Înțeleg că nu a vrut să stea de vorbă cu românii nimănui, care l-au așteptat degeaba în poarta Palatului Cotroceni, dar nu și-a făcut timp nici măcar pentru românii lui, pe care nu i-a mai onorat cu prezența sa...

I-a bifat, pur și simplu, printr-un comunicat funcționăresc din care reiese că s-a spălat pe mâini cu românii lui cu tot și că, de acum încolo, e treaba guvernului! 

Eu știu că, atunci când te implici într-o acțiune, pozând în liderul românilor tăi, mergi până la capăt și nu îți abandonezi camarazii. 

Domnul președinte are, însă, o scuză. Și-a dat geaca roșie la curățat... 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri