Bogdan Huţucă: Declarație de presă

Bogdan Huţucă: Declarație de presă(1016)


 
Deputatul PNL Constanța, Bogdan Huţucă a vorbit vineri, 03 februarie 2017, în plenul Camerei Deputaților, despre Proiectul de Lege privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal- bugetar pentru anul în curs.

"Grupul parlamentar PNL consideră că prognoza de creștere a produsului intern brut este una optimistă, creând tendința de supraevaluare a veniturilor bugetare. Așa cum aprecia și Consiliul Fiscal, această abordare este de natură să încline puternic balanța riscurilor în sensul înregistrării în execuție a unui deficit bugetal peste cel proiectat”, afirmă deputatul liberal. 

Bogdan Huțucă consideră că „atunci când raportul dintre datoria publică și produsul intern brut este semnificativ mai mică de 60%, iar riscurile sustenabilității fiscale sunt scăzute, obiectivul pe termen mediu ar trebui să se situeze la o limită inferioară de -1% din PIB”.

Ceea ce ne îngrijorează pe noi este absența unor mecanisme de ajustare în cadrul strategiei fiscal bugetare, așa cum prevede Legea responsabilității fiscal bugetare și Regulamentul UE nr.1466. Pentru a reveni la exigențele din tratatul de stabilitate fiscală, ar fi nevoie de o ajustare anuală cu 0,5% a deficitului structural pe o perioada de patru ani, începând cu 2017. În realitate, strategia fiscal bugetară adâncește derapajul față de obiectivul pe termen mediu în anul 2017 și în anul 2018, în anul 2019 abia înregistrându-se o ajustare a acestui deficit aproape de nivelul anului 2016” este de părere deputatul Bogdan Huţucă. 

Pe de altă parte, deputatul Bogdan Huţucă, arată că „la toate aceste probleme legea pe care o dezbatem astăzi ne propune o soluţie. Aceea de a deroga de la prevederile legii responsabilitaţii fiscal-bugetare, dar ignoră totusi un lucru, art. 148 din Constituţia României. Articolul care menţionează consecinţele aderării la UE reprezintă respectarea tuturor prevederilor regulamentelor şi reglementărilor comunitare şi are prioritate asupra oricărei prevederi din legislaţia internă”.

În finalul intervenției sale, Bogdan Huțucă a precizat că „ținând cont de acest context și de faptul că în forma prezentată proiectul de lege nu ne asigură de eliminarea oricăror riscuri la adresa sustenabilității finanțelor publice pe termen mediu, grupul parlamentar al Partidului Național Liberal votează împotriva acestui proiect de lege”.

Aveți aici linkul intervenţiei din plen:

https://www.youtube.com/watch?v=SlDIYw7hx7M
   

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri