Victimele HOLOCAUSTULUI, comemorate și la TULCEA

Victimele HOLOCAUSTULUI, comemorate și la TULCEA(1443)


Pentru a marca "Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului"  și în municipiul TULCEA, la Templul Israelit, a fost organizată un eveniment comemorativ.

Profesorul Solomon Faimblat, președintele Comunității Evreilor din Tulcea, a prezentat, succint, evenimentele tragice, în urma cărora șase milioane de oameni și-au pierdut viața, și a fost prezentat un material video, despre lagărul de la Auschwitz.

Unul dintre oficialii locali care au participat la acest eveniment, Nicolae Mihai - consilier al președintelui Consiliului Județean Tulcea (C.J.T.), Horia Teodorescu, a spus ,în discursul său:

Toți oamenii au dreptul la un tratament egal și corect , indiferent de vârstă, categorie socială sau apartenența la un grup etnic sau religios !
Evenimente sângeroase și tragice, precum genocidurile care au avut loc în trecut, sunt amintiri triste, dar, în același timp, și pline de învățăminte, pentru fiecare generație: sunt un apel la înțelegere și toleranță reciprocă !
Istoria ne-a dovedit, adeseori, că o situație economică precară, un context politic instabil și intoleranța pot duce la tragedii, soldate cu numeroase pierderi de vieți de omenești, imposibil de compensat !
Astăzi, când comemorăm victimele "Holocaustului", evocăm greșelile trecutului și ne dorim ca România să rămână o țară stabilă și înfloritoare, iar comunitatea tulceană un exemplu de conviețuire pașnică și toleranță, etnică și religioasă.
Să le fie veșnică pomenirea celor trecuți în neființă, în condiții tragice, iar noi și generațiile ce vor veni să ne bucurăm de pace și armonie !”

La finalul întrunirii au fost aprinse șase lumânări (câte una pentru fiecare... milion de morți !), în memoria victimelor Holocaustului.

" Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustulu este marcată pe 27 ianuarie, în fiecare an, și este prima comemorare universală a victimelor "Holocaustului".

Această comemorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (O.N.U.), nr. 60/7, din 1 noiembrie 2005, fiind adoptată la a 42-a ședință plenară. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul "Holocaustului", care a avut ca rezultat uciderea a șase (6 !) milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități, de către regimul nazist german !

27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare, cel de la Auschwitz - Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat, de către armata sovietică.Înainte de Rezoluția 60/7, a O.N.U., se instituiseră zile naționale de comemorare a "Holocaustului", cum ar fi "Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus" ("Ziua Comemorării Victimelor Național-Socialismului") în Germania, stabilită printr-un decret al Președintelui Germaniei, Roman Herzog la 3 ianuarie 1996. Din 2001, 27 ianuarie fusese și "Ziua Holocaustului" ("Holocaust Day") în Marea Britanie. "

 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri