Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
AUTOSTRADA „SOARELUI”: Nou sistem de taxare, la poduri, ori... gratis în weekend! (Victor Ponta dixit)

AUTOSTRADA „SOARELUI”: Nou sistem de taxare, la poduri, ori... gratis în weekend! (Victor Ponta dixit)(1646)


Încă de la debutul şedinţei de Guvern, de marţi – 30 iulie, prim-ministrul român, Victor Ponta, a solicitat, de la ministrul de resort, Dan Şova, detalii despre situaţia creată pe Autostrada A2, supranumită „a Soarelui” (Bucureşti-Constanţa), la punctul de taxare a trecerii pe Podul de la Cernavodă, arătând că Guvernul a eliminat obligativitatea plăţii taxei în week-end!, pentru a evita producerea aglomeraţiei, dar cozile la punctul de taxare se formează din nou, începând de luni dimineaţa.

 

Ponta i-a trasat sarcină lui Şova: Până-n primăvară, cel târziu, alt sistem de taxare!

 

„Sistemul de taxare a autovehiculelor, care circulă pe Podul de la Cernavodă, pe Autostrada A2, trebuie regândit şi implementat, cu modificările respective, cel mai târziu până în primăvară, altfel vara viitoare trebuie ridicate din nou barierele, pentru a se evita blocaje de trafic” Aceasta este dorinţa pe care i-a transmis-o premierul social-democrat Victor Ponta ministrului (delegat) pentru Infrastructură, liberalul Dan Şova.

 

Ponta: „Şi cînd se mai plăteşte taxa asta?...”

 

La începutul şedinţei de Guvern, din dimineaţa de marţi - 30 iulie, Victor Ponta, premierul român, a cerut informaţii referitoare la situaţia creată pe Autostrada A2, aşa-zisă „a Soarelui” (care leagă Bucureşti de Constanţa), la punctul de taxare a trecerii pe Podul Cernavodă, arătând că Guvernul a eliminat obligativitatea plăţii taxei în week-end, pentru a evita producerea aglomeraţiei, dar cozile, la punctele de taxare se formează „la loc”, în cursul săptămânii.

Ministrul l-a informat pe premier că taxa de trecere a fost suspendată şi în zilele de luni, până la ora 14.00, dar şi în sărbătorile legale, moment în care şeful Guvernului a întrebat, retoric, dar şi... ironic!, când se mai plăteşte utilizarea podului. ("Şi cât o să mai rămână taxa? De luni după-amiază până...", a exclamat primul-ministru.)

El a cerut ca problema să fie rezolvată cât mai repede, astfel încât statul să poată încasa taxa de traversare a podului peste Dunăre, dar şi ca şoferii să poată circula pe autostradă în condiţii normale.
"Vara asta trece aşa, cu faptul că am scos taxa, că se făceau cozile alea...Ne batem joc de oameni, avem autostradă, două ore Bucureşti-Constanţa şi două ore..,. stau la barieră! Vă rog frumos, împreună cu CNADNR, să faceţi un proiect, pe care să-l imprementăm în toamna asta, cel mai târziu în primăvară, ca să nu ne trezim, vara viitoare, că iarăşi avem probleme şi trebuie să ridicăm barierele!", i-a spus Ponta, foarte „apăsat”, lui Dan Şova.

Reamintim că, la sfârşitul lui iunie a.c., s-a decis că şoferii... nu vor mai fi obligaţi să achite taxa pentru Autostrada A2 (Bucureşti-Constanţa), în zilele de weekend, adică vineri, sâmbătă şi duminică, în această vară, astfel încât să fie evitate cozile la staţiile de taxare!

Obligativitatea plăţii taxei pe Autostrada „Soarelui”, A2, a fost eliminată, pentru sfârşitul de săptămână, prin ordin al ministrului (delegat) pentru Infrastructură, care are în subordine CNADNR (Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale), la solicitarea prim-ministrului Victor Ponta.

Decizia a fost luată după ce presa a relatat că în weekend şi alte sărbători legale, ultima oară în minivacanţa de Rusalii!, şoferii au fost obligaţi să aştepte şi câte două ore (adică...exact cât fac de la Bucureşti la Constanţa, ori retur!), pentru a putea plăti taxa de autostradă, la staţia Feteşti, rândul de maşini întânzându-se, la orele de vârf de trafic, chiar şi pe... pe 20 de kilometri!

 

Şi anul trecut, weekend – ul a fost gratuit, la trecerea pe pod!

 

De asemenea, ne reamintim şi că o măsură similară a fost aplicată şi în vara anului trecut, dar doar pentru luna august. Atunci, Ministerul Transporturilor (încă nu exista această nouă organizare, cu ministru - delegat pentru Infrastructură!...) a decis că şoferii care merg vinerea spre mare, ca şi cei care se întorc duminica, nu vor mai plăti taxa pentru trecerea podului peste Dunăre, de la Feteşti!
Astfel, taxa de pod a fost suspendată în toate zilele de vineri pentru sensul de mers Bucureşti-Constanţa şi în cele de duminică, pentru sensul de mers Constanţa-Bucureşti. În toate celelalte zile ale săptămânii, taxa a trebuit să fie plătită.
 

Taguri: autostrada, A2, Autostrada, Soarelui, taxa, autostrada, Feteşti, Cernavoda, Bucureşti-Constanţa, trafic, auto, Dan, Şova, Guvern, Victor, Ponta,
Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri