Traficul fluvial pe Dunăre, afectat de sloiuri de gheaţă

Traficul fluvial pe Dunăre, afectat de sloiuri de gheaţă(1301)


Administraţia Fluvială a Dunării de Jos a decis mobilizarea navelor de spargerea gheţii către Tulcea, în aval de Isaccea, acolo unde este cea mai vulnerabilă zonă în această perioadă când pe Dunăre au început să curgă sloiurile.

Potrivit directorului AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru, pe diverse segmente de Dunăre s-au format sloiuri care acoperă de la 20 până la 80% din suprafaţa apei, dar bucăţile de gheaţă nu sunt groase şi nici nu staţionează, caz în care ar putea constitui un adevărat pericol perntru navigatori.

Potrivit directorului AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru, spărgătorul de gheaţă Perseus –unicul de acest gen, funcţional, în prezent, în România – va pleca în această după amiază, din Galaţi, către Tulcea, pentru a patrula în aval de localitatea Isaccea. Tot acolo va ajunge şi nava Galaţi 3, care a plecat în această dimineaţă de pe canalul Sulina şi tot în zona Tulcea se află deja şi patrulează nava Gheorghieni, împiedicând astfel sloiurile să formeze obstacole în calea curgerii apei pe Dunăre.

Cât priveşte spargerea sloiurilor din zona Galaţi - Brăila, directorul AFDJ a sfătuit autorităţile din Brăila să folosească nave private pentru a evita formarea de sloiuri la mal, mai ales în zonele de andocare a bacurilor. Şi la Priza Dunării din Galaţi - locul de unde se pompează apă din Dunăre pentru alimentarea cu apă potabilă a oraşului Galaţi - s-a solicitat o navă de la AFDJ, care să preîntâmpine îngheţarea apei în zonă, dar navele administraţiei au pescajul prea mare pentru adâncimea din zonă (sub 2 metri), aşa că acolo ar putea acţiona, preventiv, o altă navă, mai mică, a mai spus directorul AFDJ Galaţi.

OMD MAMAIA CONSTANTAjooble.org ziare, stiri