LA VIDOLM, DOMNUL NELU AȘTEAPTĂ MOCĂNIȚA

LA VIDOLM, DOMNUL NELU AȘTEAPTĂ MOCĂNIȚA(3418)


În țara asta ostenită de prea multă incultură și hoție există și locuri care seamănă foarte mult cu o gură de rai.

Așa cum arată raiul în visele noastre, în memoria celor care au avut privilegiul de a visa așa ceva, pentru că, deocamdată, nu cunosc pe nimeni care să fi ajuns la o asemenea destinație... Până la un punct al imaginației noastre, ne închipuim raiul prin simțurile pe care le dobândim în timp. Și întotdeauna doar la superlativ, pentru că suntem obișnuiți să exagerăm și să facem dintr-o floare primăvară.

Și asta din dorința de a demonstra că suntem capabili să facem și lucruri bune în țărișoara asta ostenită de atâta hoție și incultură. De când pădurile au devenit raiul hoților, pentru că există, din păcate, și un astfel de rai amenajat cu drujba de către infractori, s-a vorbit din ce în ce mai rar de turism, natură și de activități menite să încânte sufletul omului.

Și, totuși, când speranța moare ultima, există și excepții. În sine, excepția care omoară regula se bazează pe faptele omului capabil să sfințească locurile pe unde trece.

La Vidolm, până de curând, o așezare vizibilă doar pe o bornă kilometrică, utilă în felul ei, pentru că îți arată că mai ai de parcurs 30 de km până la Turda, am cunoscut un astfel de personaj. Adică, repet, un om care sfințește în permanență locul unde continuă să facă minuni. Iubitorii de turism și natură, care au o structură interioară ce le permite să facă diferența dintre autentic și făcătură, îi spun - domnul Nelu , cunoscut ca fiind omul care sfințește locul la Vidolm.

În cazul său, sfințirea nu se rezumă la a da cu aghiazmă pe pomi, precum un popă începător cu candelă de împrumut. Ca să faci turism, la început, pe un loc golaș și pustiu, având ca reper o bornă kilometrică și apa puțin agitată a unui râu nervos, dar curat, dar, ce-i drept, și un peisaj natural de excepție, plus aerul, e, totuși, un act de mare curaj. Chiar dacă scapi parțial de birocrația autorităților, ajungi pe mâna naturii, care nu este întotdeauna dispusă să coopereze.

Într-o zi, domnul Nelu a realizat că, doar ca simplu navetist, nu-și poate pune în practică planul dedicat turismului și altor activități menite să pună în valoare frumusețile și bogățiile zonei. Ca să ai realizări mărețe, e musai să te înfrățești cu pădurea, pe care, înainte de toate, trebuie să o respecți. Prin respect, câștigi încredere, inclusiv în propriile tale forțe, fără de care nu poți realiza nimic durabil de genul turismului de calitate.

Un alt element decisiv - sacrificiul bine gândit și nu teribilismul de doi lei. Exemplu: Domnul Nelu a renunțat la confortul de la oraș și s-a mutat definitiv în pădure. Și-a amenajat o tabără dotată cu toate cele necesare pentru cei care vor să evadeze în brațele naturii Pentru turiștii dornici să trăiască o asemenea experiență benefică, a construit două vile în mijlocul unui peisaj de-a dreptul superb. Ca să-i meargă bine, le-a botezat după datini cu numele fetelor sale, Bianca și Raluca. Pe scurt, Bia și Ralu.

Poate că ar trebui să fiu mult mai generos în aprecieri, dar pe parcursul drumețiilor mi-am consumat rezerva pe un an de epitete, exclamații și mirări cu gura până la urechi. Cine iubește drumețiile, muntele și pădurea, trebuie să treacă, indiferent de distanță, pe la domnul Nelu, singurul locuitor al unei adevărate guri de rai la Vidolm. Vor fi întâmpinați cu pâine, sare și palincă, precum șefii de stat, deoarece, aici, turiștii doboară gradul și funcția oricui...

Cândva, țărișoara noastră ostenită era renumită în lume pentru ospitalitatea locuitorilor săi. De câțiva ani, domnul Nelu se străduiește să reînoade această tradiție. Domnia sa este avantajat de faptul că are ospitalitatea în sânge. Indiferent de unde răsare soarele, chipul său rămâne întotdeauna la fel de zâmbitor. Deși a realizat atâtea și atâtea lucruri frumoase, domnul Nelu visează la ziua când mocănița, trenul forestier, își va relua cursele de altădată. Prin curtea sa trec o parte din liniile de cale ferată abandonate.

Cu siguranță, când mocănița va urca din nou muntele, ca în Bucovina, noul nod de cale ferată se va numi Halta Nelu, pe o gură de rai.

Câteva destinații inedite pentru amatorii de excursii și drumeții: Mânăstirile Rimetea și Poșaga, Cheile Turzii, Huda lui Papară, Ghețarul de la Scărișoara, Turda etc. Și un telefon de sprijin și îndrumare: 0785.366.540.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri