CODRUŢA E PUŢIN ÎNPLAGIATĂ.  DECÂT 4 LA SUTĂ

CODRUŢA E PUŢIN ÎNPLAGIATĂ. DECÂT 4 LA SUTĂ(1909)


Stau şi mă întreb cam câţi dintre membrii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) sunt olteni de la Băileşti. Pentru că ieri, când au fost să se pronunţe asupra plagiatului domnei Codruţa Kovesi, s-au comportat asemenea lui Sucă a lui Zăpăcitu, nepotul zurliu al lui Nea Mărin. Sucă, întrebat în tren de controlor dacă are bilet, răspunde uluitor: „Am, da’ nu prea”!

    Cam aşa, uluitor ca Sucă a lui Zăpăcitu din capul satului au răspuns şi universitarii de marcă, oameni de ştiinţă grei, care fac parte din (CNATDCU) la o întrebare simplă, dar cu răspuns extrem de complicat. Ia uite aici mostră de gândire academică:

„(...) Se poate remarca că unele pasaje pot constitui o abatere de la etica științifică și academică. Însă, mergând mai departe, o lucrare poate fi calificată ca fiind plagiată în măsura în care fie din punct de vedere cantitativ, fie din punct de vedere calitativ, autorul acesteia și-a însușit expresiile sau ideile altor autori fără a-i cita, de natură să afecteze substanța lucrării. (...)  Prin urmare, comisia de lucru a propus să nu fie retras titlul de doctor”.

    Va să zică, acum lucrarea e bună.

    Ia să vedem însă mai departe, o nouă mostră de gândire ştiinţifică pe acelaşi subiect:

     „Teza este una foarte slabă, iar pentru acest lucru ar trebui sancţionaţi membrii comisiei care au acordat titlul de doctor. Raportul experţilor va fi ataşat tezei de doctorat la Biblioteca Naţională, iar lucrarea nu va putea fi publicată”.

    Va să zică, acum nu mai e bună.

    Să sintetizăm. Când este vorba ca doamna Kovesi să-şi păstreze titlul de doctor în drept, lucrarea este bună. Pe de altă parte însă, dacă este vorba ca ea să îmbogăţească patrimoniul românesc şi universal al jurisprudenţei, e slabă şi nu poate fi dată publicităţii.

    Zău că Sucă a lui Zăpăcitu din Băileşti ar fi invidios, văzând nişte ditamai universitarii plagiindu-l:

„Este bună lucrarea de doctorat?”  „Este, dar nu prea”!  De Caragiale, ce să mai zic: „Curat, murdar”

    Dacă am lămurit-o cu valoarea ştiinţifică, să vedem acum esenţa problemei. Plagiatul.

    Se poate spune despre o femeie că este „puţin gravidă”? Nu, evident. Ori este însărcinată şi va naşte copii, ori nu este şi nu va naşte nimic. Nu se poate să fie „puţin gravidă”, pentru că ar trebui să nască „puţin copil”, ori asta nu este cu putinţă. În cazul plagiatului însă, lucrurile se schimbă radical. Ia auziţi din nou o mostră de gândire universitar-ştiinţifico-academico-erudită:

    „Pasajele care pot cădea sub calificarea română de plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce reprezintă aproape 4% din teză. Deci se constată o culpă în construcția demonstrației tezei, însă circumstanțele specifice trebuie luate în calcul pentru a stabili sancțiunea. Proporția reținută afectează, în concluzie, o mică parte a tezei.

    Va să zică, există, constatare oficială, cel puţin douăzeci de pagini care sunt plagiate. Deci, cum ar veni, e gravidă. Dar totuşi ele nu se pun la socoteala generală, pentru că sunt prea puţine în economia lucrării. Ca şi cum te-ai duce cu o femeie la doctor. Când i se face controlul ginecologic, iese că e gravidă. Dacă i se face o investigaţie generală, la tot corpul, iese că nu e însărcinată. Pas de mai înţelege ceva.

    Şi pentru ca deruta să fie completă, ne întrebăm oare cine a stabilit că dacă furi numai patru la sută dintr-un întreg, pentru că asta este plagiatul, un furt, nu trebuie să fii pedepsit. Nu tot furt se cheamă? Atunci, ce ne facem cu miile de stundeţi sau elevi care au fost prinşi de către profesorii-supravaghetori copiind? Dacă nu copiau decât patru la sută? Nu trebuiau ei iertaţi? Dar cei care au ciordit din banii publici? Dacă au tirat numai patru la sută? Mai sunt ei vinovaţi? Greu cu procentele astea.

    Poate nu are legătură cu subiectul, că el nu cred că şi-a dat doctoratul pe la noi. Dar ambasadorul SUA la Bucureşti, excelenţa sa domnul Hans Klemm, are bagajele la poarta ambasadei şi nu şi-a mai lăsat afară din valiză decât câteva schimburi pentru aceste ultima zile de mandat.

   
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri