Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
Raport ONU: Mai mult de jumătate din populaţia planetei nu foloseşte internetul

Raport ONU: Mai mult de jumătate din populaţia planetei nu foloseşte internetul(1146)


Mai mult de jumătate din populaţia planetei nu foloseşte internetul din cauza costurilor prohibitive ale serviciilor în bandă largă, se arată într-un raport al ONU, conform AFP. Potrivit Uniunii internaţionale de telecomunicaţii (UIT), cu sediul la Geneva, 3,9 miliarde de persoane din cele 7,4 miliarde de persoane de pe Terra nu au acces la internet, categoriile cele mai afectate fiind femeile, persoanele în vârstă, populaţiile cu educaţie scăzută, persoanele cele mai sărace şi locuitorii zonelor rurale. UIT indică faptul că principalul obstacol este costul de acces în bandă largă care a scăzut la nivel global în ultimul deceniu însă rămâne în mod clar inaccesibil în multe dintre ţările sărace.

În 2008, preţul mediu pentru o conexiune fixă în bandă largă la nivel mondial era de 80 de dolari (circa 75 de euro) pe lună, tarif care a scăzut la 25 de dolari anul trecut, potrivit organizaţiei.

Însă în ţările cele mai sărace un abonament lunar cu trafic de numai 1 giga costă încă mai mult decât media salariului anual. Accesul la internet de pe dispozitivele mobile poate reprezenta o soluţie, conform UIT, care susţine că 84% din populaţia planetei îndeplineşte condiţiile tehnice de a se conecta cu ajutorul reţelelor mobile. Însă pentru mulţi preţul unui telefon, mai mult decât cel al abonamentului lunar, constituie principalul obstacol pentru accesul la internet, se arată în raport. ''În 2016, oamenii nu se mai conectează, pentru că ei sunt deja conectaţi. Însă cu toate acestea mulţi nu utilizează internetul şi numeroşi utilizatori nu beneficiază pe deplin de potenţialul său'', conform raportului UIT.

Pentru a îmbunătăţi accesul pentru toţi, organizaţia Naţiunilor unite are nevoie de statistici mai precise despre populaţiile care se află în zonele marginale celor conectate la internet. Este necesară o revoluţie a informaţiilor tehnologice pentru a înţelege mai bine cine utilizează internetul, unde şi cum, se mai arată în raportul respectiv. UIT subliniază că abonamentele pentru dispozitive mobile, mult timp considerate drept un indicator de conectivitate la internet, nu reflectă de o manieră fiabilă utilizarea reală a telefoniei mobile. Astfel, deşi există aproape la fel de multe abonamente la nivel mondial pentru dispozitive mobile ca şi locuitori, până la 40% din persoanele din anumite regiuni ale globului nu utilizează acest tip de telefon, ceea ce explică faptul că statisticile sunt distorsionate, încheie AFP.

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri