O săptămână până la Ziua etniei tătare…

O săptămână până la Ziua etniei tătare…(7165)


 Dacă situaţia era mai fericită în comunitatea noastră, aceste rânduri le-aş fi început cu : 13 decembrie a fost, este şi va fi Ziua Etniei Tătare. Din păcate, perioada prin care trecem nu este tocmai glorioasă şi nu putem încă să promitem că ne vom serba an de an acest eveniment festiv. E totuşi evident că fiecare tătar o să aibă rol de judecător în perioada imediat următoare !

UDTTMR…Uniunea Democrată a Tătarilor Turco Musulmani din România. Ţara le-a oferit cetăţenilor români de etnie tătară toate condiţiile să îşi păstreze limba, tradiţiile, obiceiurile, portul, dansul şi cântecul . De ce aş accepta eu, un tătar nevinovat, ca un coetnic, fie el din conducerea actuală sau cea viitoare, din opoziţia actuală sau cea viitoare să îmi ia bucuria de a îmi întâlni miile de rude la cele 4-5 evenimente majore cu care ne făleam în Dobrogea? Ziua limbii Tătare, Ziua etniei Tătare, cele 2-3 festivaluri naţionale şi internaţionale, Comemorarea Surghiunului au fost şi sunt evenimentele în care Constanţa îşi îndrepta atenţia către noi şi ne admira pentru cât de uniţi părem din exterior!

Trebuie să ştergem ruşinea unor articole despre a căror veridicitate nu mă obosesc să comentez pentru că persoanele şi personajele pălesc în faţa importanţei acestei situaţii de criză!

Am scris mai sus că avem mii de rude… DA ! Cei mai înfocaţi descendenţi ai lui Ginghis Han afirmă că 1/5 pământeni este stră-stră-stră-….-strănepotul vechiului conducător. Eu nu cred în aşa ceva, dar mereu am simţit că îmi găsesc repede elemente comune de educaţie, de igienă, de familie, de obiceiuri cu un musulman de-al meu…asta trebuie să ne apropie! 

Ne minunăm de ani de zile cum îi uneşte Zorba pe greci şi cum se ajută aromânii! A venit momentul în care să fim noi exemplul suprem de unitate, înţelegere şi împăciuire.

Şansele noastre de a supravieţui ca minoritate sunt ,,atacate” de factori precum natalitate scăzută şi lipsa unui cadru organizat de învăţare şi vorbire a limbii… dar la toate acestea, Uniunea a căutat şi a găsit antidot! Sunt excepţii şi în cadrul ei, nu toţi care au trecut prin această organizaţie au meritat, dar majoritatea celor angrenaţi în acest fenomen vrea să nu rămânem doar 5000-6000 de membri… noi, cei imparţiali, vrem să nu rămână nici un tătar în afara acestei mari familii! Bucuriile şi certurile, câştigurile şi cheltuielile, dimineţile şi nopţile, trebuie să le trecem împreună, ca o familie, dar fără să ne spălăm rufele în public!

Ali, Elis, Elif, Metin, Deniz, Ertan, Nermin, Elvis, Silver… renunţaţi la animozităţi! Suntem în cel de-al 12 lea ceas şi nu ne permitem să ne alegem de ce parte suntem căci stă în puterea noastră să hotărâm soarta tătarilor dobrogeni!
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri