Ministerul Sănătății lansează campania  Mâini curate în spitale

Ministerul Sănătății lansează campania Mâini curate în spitale(1004)


Ministerul Sănătății a lansat, la finalul săptămânii trecute, campania „Mâini curate în spitale”, care are ca scop informarea și conștientizarea personalului medical, a pacienților și a publicului despre cât de importantă este dezinfecția mâinilor în prevenirea infecțiilor nosocomiale.

Mesajul-cheie al proiectului este „Dezinfectează-ți mâinile, salvezi o viață!”, în contextul în care studiile arată că majoritatea infecțiilor din spitale sunt cauzate de mâinile murdare, a informat ministerul prin intermediul unui comunicat.

Campania de comunicare cuprinde: două spoturi TV, flyere care vor fi împărțite în spitale, precum și lansarea paginii web mainicurateinspitale.ro. Proiectul a fost realizat exclusiv cu sprijinul voluntarilor.

Printre cei care au lucrat pro bono au fost actrița Oana Pellea, protagonista spotului principal, precum și artistul vizual Marian Ouatu.

Pagina web mainicurateinspitale.ro cuprinde articole despre tehnica spălării corecte a mâinilor, dar și materiale informative despre infecțiile nosocomiale sau rezistența la antibiotice. Un alt scop al campaniei de informare este acela de a-i determina pe managerii de spitale să investească în achiziționarea de dispensere cu soluție dezinfectantă. „Pentru medici, dispenserul cu dezinfectant este un instrument rapid și util în practica păstrării igienei mâinilor, cu atât mai mult cu cât ei pot vedea pacientul la nici un minut din momentul dezinfectării.

"Din păcate, în unitățile medicale din România, consumul de substanțe dezinfectante este destul de scăzut. Dezinfectarea mâinilor în mediul spitalicesc nu se face așa cum ar trebui”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, conform cursei citate.

Importanța igienizării mâinilor în spitale este subliniată și într-un raport al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), publicat în 2013. Acesta arată că, la nivelul acelui an, în spitalele din România prevalența infecțiilor nosocomiale era cea mai mare în secțiile de terapie intensivă. Potrivit raportului ECDC, România avea probleme în privința a trei indicatori: dezinfectantul mâinilor cu soluții pe bază de alcool, camere cu un singur pat (indicator al capacității de izolare a pacienților infectați) și cadre medicale dedicate prevenției și controlului infecțiilor. Infecțiile nosocomiale nu sunt o problemă doar în spitalele românești, ci și în cele europene. Raportul ECDC mai arăta că, în fiecare zi, în spitalele europene, 80.000 de pacienți, adică unul din 18, suferă de cel puțin o infecție nosocomială. Studiul a fost efectuat în peste o mie de spitale din 30 de țări europene. Sursa: Agerpres

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri