Nume frecvent si raspandit astazi in toata Europa, Ecaterina provine de la grecescul Ekaterine.
In onomastica crestina, numele a devenit popular datorita cultului unei fecioare martire din Alexandria, decapitata in anul 307: Sfanta Mucenita Ecaterina, sarbatorita anual la 25 noiembrie. In izvoarele grecesti, numele martirei apare sub forma Aikaterine.
Pe 25 noiembrie, in calendarul ortodox este pomenita Sfanta Mucenita Ecaterina, care a trait in timpul Imparatului Maximian, la inceputul secolului al IV-lea. Ajunsa la varsta maritisului, Sfanta Ecaterina refuza sa se casatoreasca, desi insusi Imparatul Maximian ar fi dorit sa o ia de sotie, pentru ca era frumoasa si inteleapta. Dupa ce a primit botezul crestin, in vis i s-a aratat Mantuitorul Iisus Hristos, care i-a daruit un inel de logodna, spunandu-i sa nu primeasca nicidecum mire pamantesc. Pentru ca nu s-a lepadat de credinta crestina, Sfanta Mucenita Ecaterina a fost supusa la chinuri groaznice, apoi decapitata, pe 25 noiembrie 305. Se spune ca, la taierea capului ei nu a curs sange, ci lapte. Trupul ei a fost luat de catre ingeri si dus pe Muntele Sinai, unde a fost asezat in manastirea de la poalele muntelui, transformata de Imparatul Justinian in manastire-fortareata, in secolul al Vl-lea.
Toti pelerinii care se inchina la moastele Sfintei Ecaterina din manastirea de pe Muntele Sinai primesc in dar un inel, in amintirea inelului pe care Iisus Hristos l-a daruit Sfintei Mucenite.
Le uram tuturor sarbatoritelor La Multi Ani!