Imaginile explicite de pe pachetele de ţigări contribuie la scăderea numărului de decese cauzate de fumat

Imaginile explicite de pe pachetele de ţigări contribuie la scăderea numărului de decese cauzate de fumat(1183)


Utilizarea imaginilor cu avertismente explicite împotriva fumatului pe pachetele de ţigări poate contribui la evitarea a peste 652.000 de decese în următorii 50 de ani numai în Statele Unite, informează Science Daily. De asemenea, poate preîntâmpina aducerea pe lume a circa 92.000 de copii cu greutate sub cea normală, naşterea a aproximativ 145.000 de prematuri şi poate ajuta la prevenirea a circa 1.000 de cazuri de decese infantile subite, în acelaşi interval, potrivit oamenilor de ştiinţă de la Georgetown Lombardi Comprehensive Cancer Center.

Studiul, publicat în jurnalul ''Tobacco Control'', este primul care estimează efectele pe care îl au imaginile cu avertismente explicite de pe pachetele de ţigări asupra sănătăţii adulţilor şi copiilor din Statele Unite.

Deşi peste 70 de ţări au adoptat sau au în vedere adoptarea Convenţiei-cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru controlul tutunului, ce prevede utilizarea imaginilor explicite pe faţa şi spatele pachetelor de ţigări, măsura nu a fost implementată şi în Statele Unite unde sunt publicate pe pachete doar texte cu avertismente legate de efectele negative ale fumatului. În cadrul studiului, cercetătorii au folosit un model de urmărire a politicii de control a consumului de tutun numit SimSmoke — dezvoltat de profesorul David T. Levy de la centrul Georgetown Lombardi, utilizat şi validat în peste 20 de ţări — şi date obţinute din Australia, Canada şi Marea Britanie care au implementat prevederile OMS. Concluziile au demonstrat că măsura introducerii acestor avertismente a condus la scăderea numărului de fumători şi la apariţia complicaţiilor şi deceselor asociate fumatului. Spre exemplu, la opt ani după ce prevederile convenţiei au fost implementate în Canada, s-a observat o reducere prevalenţei fumatului de la 12% la 20%, iar în Australia a scăzut de la 21,3% în 2007 la 19% în 2008. În Marea Britanie, după implementarea prevederilor în 2008, prevalenţa fumatului a scăzut cu 10% în anul următor.

''Aceste avertismente ar ajuta la protecţia sănătăţii publice din Statele Unite'', a declarat Levy.

''Există o asociere directă între aceste avertismente şi înmulţirea cazurilor de renunţare la fumat, reducerea începerii fumatului şi prevalenţa acestuia'', a completat expertul. Studiul a fost susţinut Institutul Naţional pentru Abuzul de Medicamente şi de Insitutul Naţional pentru Cancer din Statele Unite.
jooble.org