Gheorghe Dragomir:  Avem datoria să ne exprimăm recunoștința pentru sacrificiul celor care și-au dat viața pentru Dobrogea

Gheorghe Dragomir: Avem datoria să ne exprimăm recunoștința pentru sacrificiul celor care și-au dat viața pentru Dobrogea(936)


Președintele Filialei Constanța a Partidului Național Liberal, deputatul Gheorghe Dragomir  consideră că data de 14 noiembrie are o semnificație specială pentru dobrogeni, fiind ziua în care, în urmă cu 138 de ani, Dobrogea reintra oficial în componența statului român modern, în urma Războiului de Independenţă dintre anii 1877-1878.

La 14 noiembrie 1878, Regele Carol I proclama alipirea Dobrogei la patria-mamă, fapt care a însemnat împlinirea aspirațiilor românilor dobrogeni și a confirmat, o dată în plus, unitatea românilor. A fost ziua unirii Dobrogei cu România”, declară deputatul Gheorghe Dragomir.

Parlamentarul PNL de Constanța amintește faptul că, „în acea zi, domnitorul Carol I a adresat ostașilor o memorabilă Proclamație – document istoric de mare ținută. Soldaţi! – suna mesajul – azi veţi pune piciorul pe acest pământ care devine din nou românesc! În această nouă Românie veţi găsi o populaţiune care în cea mai mare parte este deja românească. Însă veţi găsi şi locuitori de alt neam şi credinţe. Între ei veţi găsi mahomedani, ale căror obiceiuri se deosebesc de ale noastre. Vă recomand cu deosebire să respectaţi credinţa lor. Fiţi în mijlocul noilor voştri concetăţeni anteluptători ai legalităţii şi ai civilizaţiei Europei”.

Președintele PNL Constanța afirmă că ziua de 14 noiembrie reprezintă a doua etapă în procesul de unire națională a românilor.

„Unirea Dobrogei cu România reprezintă a doua etapă în procesul de unire naţională a românilor. Prima a fost cea de la 24 ianuarie 1859, când Moldova s-a unit cu Muntenia, iar a treia a avut loc la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918. De aceea, datoria noastră a tuturor este să acordăm atenția cuvenită importanței acestor mari acte de istorie și să ne exprimăm recunoștința pentru devotamentul dus până la sacrificiu, pentru cei care și-au dat viața pentru România și pentru Dobrogea. La mulți ani, Dobrogea! La mulți ani, dobrogeni!”, a conchis deputatul Gheorghe Dragomir.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri