Ministerul Sănătății: A fost mărită durata unor specializări de la rezidențiat

Ministerul Sănătății: A fost mărită durata unor specializări de la rezidențiat(988)


 O serie de specializări de rezidențiat, a căror durată a fost redusă în anul 2010, au fost aduse acum la standarde europene, perioada acestora fiind mărită.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, câteva dintre specialitățile la care crește durata rezidențiatului sunt: chirurgie toracică — de la 5 la 6 ani, cardiologie — de la 5 ani la 6 ani, endocrinologie — de la 4 la 5 ani, gastroenterologie — de la 4 la 5 ani, geriatrie și gerontologie — de la 4 la 5 ani, notează Agerpres.

Sursa citată menționează că întreaga listă de specilități se găsește în Ordinul nr. 1109/2016 pentru modificarea Ordinului ministrului sănătății publice nr. 1509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialități medicale, medico-dentare și farmaceutice pentru rețeaua de asistență medicală. MS arată că mai multe comisii de specialitate ale Ministerului au solicitat armonizarea curriculelor de pregătire cu cele europene, ceea ce a dus la decizia de a reveni la duratele de pregătire avute anterior anului 2010 sau majorarea duratei de pregătire.

O altă noutate este înființarea specialităților care vizează patologia pediatrică.

În acest sens au fost create noi specialități: cardiologie pediatrică, gastroenterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, oncologie și hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică.

Pentru medicina dentară s-a înființat, la solicitarea Colegiului Medicilor Dentiști din România, specialitatea de pedodonție, cu o durată de pregătire de 3 ani. Anul acesta, concursul de rezidențiat va avea loc în data de 20 noiembrie în centrele universitare din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, cu clasificare unică pe țară.

OMD MAMAIA CONSTANTAjooble.org ziare, stiri