POLITICĂ ȘI TEOLOGIE SAU CUM SE ȚINE TĂMÂIA ÎN BATISTĂ

POLITICĂ ȘI TEOLOGIE SAU CUM SE ȚINE TĂMÂIA ÎN BATISTĂ(2914)


După ce a lansat cu mult succes decolteul călugăriței, Elena Udrea s-a înscris la Facultatea de teologie, fiind pe punctul de a se pocăi. Pe tema decolteului, am scris un editorial, sugerându-i să facă pasul spre cele bisericești. Poate că, în decizia finală, a contat și opinia mea, deși unii au catalogat-o drept bășcălie...

Rămâne de văzut dacă cele bisericești vor fi deasupra celor lumești...

Uneori, păcatul din fire, ca și năravul, nu are lecuire! Este o regulă universal valabilă. Repet. Cele bisericești le vor întrece pe cele lumești? Cele petrecute la nunta lui Prigoană jr. par să o contrazică. Nășie cu pălărie, chiar parodie! Elena Udrea a jucat rolul nașei fantomă, dovadă că nu poate sta departe de monden. De fapt, a vrut să pozeze alături de noul ei partener, cu 10 ani mai tânăr! Grele mai sunt canoanele teologiei! Stau și mă întreb care este legătura dintre această poveste și firul epic bisericesc! Ceea ce mă determină să reiau câteva fragmente din editorialul dedicat călugăriței cu decolteu.

De când a intrat în politică, face pe neprihănita. Cică, se zice, nu serveşte de dulce, nu afuriseşte și nici usturoi nu a mâncat. Usturoi verde, cu 10 ani mai tânăr, că doar sunt recomandate peste tot legumele...

Acum, mai nou, călugăriţa cu decolteu e studentă la teologie, iar cele trei reguli enunțate mai sus sunt de bază. La propagandă, e cea mai tare! Aici, trebuie să recunosc, se simte școala lui Băsescu! Nu zicea domnia sa că vrea să înființeze o școală de partid! Poate o școală de partid pentru popi, că doar se pricepe la toate cele ce sunt! Chiar și la treburile bisericești, chit că fostul președinte nu prea e dus la biserică!

Elena? E suficient să elibereze un nasture din strânsoare şi să-şi lase decolteul slobod în soare. Care, precizează teologii cu barba sură, e de dulce! Ca atare, interzis. Chiar dacă se îmbracă în straie călugăreşti, o dă de gol năravul dobândit în politică. Îţi aruncă priviri pocăite, dar se simte de la o poştă că este pusă pe harță. Vrea să combată la televizor și să se arunce cu parașuta peste toți amploiații. Constat că, deocamdată, îi place mai mult la răzbel decât la altar!

Nu o văd eu pe Elena Udrea stând ghemuită la intrarea unei biserici ca să vândă lumânări și tămâie în batistă sau struguri de Nazarcea din via lui Prea Fericitul!

Dacă o întrebi cum a avansat în politică, îţi răspunde simplu: ”Am făcut mătănii.” În politică, se poartă des mătăniile.

În definitiv, mătăniile reprezintă unul din punctele comune dintre politică și biserică. De la cel mic, dar nu de la buric, până la cel mare, toți adoră mătăniile. Elena știe foarte bine că, în conformitate cu graficele în vigoare, pînă la Zeus, te mănâncă sau, mă rog, te mătrăşesc sfinţii!

Se apropie alegerile electorale cu pași repezi. Unii își pun în continuare speranțe în decolteul călugăriței. E locul unde vin toţi, indiferent de culoarea şi unitatea lor de monolit, pentru a se spovedi. Călugăriţa cu decolteu are intrare la jupânul… Poate să-ţi pună o vorbă bună sau, dimpotrivă, să te îndoaie.

Ea spune că se bisericeşte, dar, în realitate, se pisiceşte. În politică, decolteul asigură un oarecare orizont şi o viziune tandră a problematicii la zi. Decolteul este prezent în toate cele ce sunt.Chiar și în teologie. De când a intrat în politică, a ridicat numeroase bisericuţe în care vorbele goale întrec rugăciunea şi spovedania.

Se spune că a trăit la viaţa ei cu mai multe partide, dar niciunul nu a reuşit să o satisfacă. Evident, din punct de vedere intelectual, politic şi ideologic. La început, a fost curtată. Pica bine, pentru a stimula proletariatul cu drept de vot, un decolteu. Alte partide intenţionau să-şi echilibreze structura socială. Şi asta, atenţie, înainte ca popii să ceară înfiinţarea unui sindicat al clopotarilor universitari care și-au luat și doctoratul. Nu au plagiat după metoda Kovesi. În schimb, au știut cui să-i tragă clopotele.

E o chestie să-ți tragă clopotele un clopotar cu studii universitare sau să-ți ia ochii un decolteu școlit la teologie. Politica, precum dragostea, trece prin stomac şi prin conturile personale. Călugăriţa politichiei ne dă povaţă şi binecuvântare. Dar, ca şi în cazul celor răspopiţi de DNA, nu poţi să pui bază pe ce spune, dar prezumția de nevinovăție trebuie respectată...

Să revenim la teologia cea de toate zilele...

Prezența sa la seminarii a lăsat deja urme adânci în conștiința unora dintre colegii săi milostivi, care au încurcat icoanele, au dat ochii peste cap, ei, nu ea, s-au fript la mâini cu lumânările aprinse, au făcut lumânări la nas, contribuind la creșterea producției interne de ceară sfințită.

E drept, cu prețul pierderii unor locuri de muncă la categoria albine călugărite. Evident, după ce au dat nas în nas cu dumneaei la laboratorul facultății de rugăciuni și pomeniri de șapte zile, că atât ține o minune la noi. Oricum, s-a mărit termenul de garanție, pentru o minune, de la trei la șapte zile, ceea ce nu este puțin.

Alte minuni blonde întâmplate în aceste zile deosebite. De când cu doamna Elena studentă la teologie, miopii au renunțat la dioptrii, pentru că văd foarte bine de aproape. Și chiar le convine viitorilor călugări, popilor veselie! smeriți, precum și unor categorii sociale duse vremelnic la biserică. Cei mai buni oratori ai bisericii au dat în bâlbâială. Cei care de obicei absentau motivat sau nemotivat, nu contează, s-au întors la ore cu o altă stare de spirit. Pentru că, de fapt, asta contează. Spiritul și nimic altceva...

Drept dovadă,își fac semnul crucii într-o veselie! S-a mărit numărul de rugăciuni pe cap de participant la cursurile de deochi, zi și seral. Sunt persoane care și-au recăpătat vederea. Rectific, punctul de vedere personal. Tot mai mulți sunt cei care, la orele de practică progresivă, vor să se roage alături de Elena Udrea, prototipul religios al cumințeniei pământului.

Peste câteva zile, se organizează Miss coliva. S-au înmulțit cititorii în stele. În schimb, a scăzut drastic numărul cititorilor de apometre. În aparență, fără nicio legătură cu religia...

Doamna Elena a ajuns la răscruce de drumuri. În contextul dat, sună interesant cuvântul ăsta răscruce...

Adică, la biserică sau în politică? Până acum, în cazul său, s-au folosit doar jumătăți de măsură sau părți componente gen ușă de biserică.

Politica e una, biserica e alta. Nu că nu s-ar face politică și aici! Ba, dimpotrivă.

Sunt locuri unde un altar este echivalent cu o celulă de partid...
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri