Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
CUCUVEAUA CA ȘPAGĂ

CUCUVEAUA CA ȘPAGĂ(2843)


Parcă rupte din serialul “Familia Addams”, cu episoade în care o mână nu face altceva decât să se plimbe, până la cot, pe o masă, cucuvelele doamnei Kovesi continuă să țină, mai mult în mov, prima pagină a ziarelor. S-a vorbit, în mod deosebit, practic, până la epuizare, despre semnificațiile cucuvelei, cine este și ce vrea ea, rolul conducător, de unde până unde, până când? Poate fi folosită cucuveaua ca șpagă? În această privință, slavă Domnului, avem specialiști gârlă, cadre bine pregătite profesional, guriști talentați, cucuveliști de meserie. Termenul de cucuvelist a fost omologat după ce colecția de cucuvele a doamnei Kovesi a fost desconspirată.

Poate că doamna Kovesi și-a dat doctoratul în cucuvele! Să fi plagiat după cucuveaua internaționalei a III-a a lui Iliescu, celebritatea de la Cotroceni? Nici nu este greu de aflat. Cucuveaua lui Iliescu se deosebește de celelalte exemplare prin limba sa de lemn. De aceea, când strigă cucuveaua, ai senzația că cineva bate fals toaca la mânăstire. Ca ecou, se aude cucuveaua, tovarăși, cincinalul în patru ani și jumătate, țară, țară, vrem ostași.

De unde? Viața romanțată a cucuvelei doamnei Kovesi continuă să fie capul de afiș al comentariilor pe acest subiect. Ba că poartă, ba că nu poartă ghinion. Ba că-i ghicitoare și umblă cu ghiocul după ea. Ba că simbolizează deșteptăciunea în tramvai. Ba că e comestibilă în pragul unei noi crize mondiale. Ba că e vectorul principal în lupta împotriva corupției. Mă rog, chestii, socoteli...

Că prevestește moartea cuiva, o chestiune mai puțin veselă. Da, în fine, după cum e soarta fiecăruia! Oricum, ținând cont de vârsta pe care o are, cam sumbră pasiunea doamnei Kovesi pentru cucuvele! Dacă nu cumva fiecare cucuvea în parte are o semnificație anume, ținând cont de caracterul său politic! În acest context, fac precizarea că cucuveaua politică nu-i cobește nimănui în privința morții. Doar a schimbării dintr-o funcție de conducere. Și, de-acum încolo, aleluia promovare...

Dacă tot am amintit de Kobe, mă refer la vaca Kobe, preferata, sub formă de mușchiuleț la grătar, fostului șef al SIE, facem precizarea că lui MRU îi cântase cucuveaua a schimbare chiar în ziua numirii sale în funcție! Că doar se știe că Iohannis nu l-a vrut...Și, dacă nu l-a vrut, a pus cucuveaua pe el.  Noua cucuvea de la Cotroceni vorbește la perfecție limba germană și, prin cumul de funcții, ține loc de câine rău. După ce i-a cântat cucuveaua a schimbare, MRU a azvârlit în scârbă o demisie scrisă pe genunchi. Și ca să nu ajungă în fața lui Iohannis, unde era rost de castane, a pus-o direct pe gardul de la Cotroceni! Exact în sectorul pe unde sărea gardul, la miezul nopții, Elena!

Gurile sparte ale serviciilor secrete, nu știu cât de secrete mai sunt acum!, au propria lor variantă în legătură cu MRU. Ele spun că acesta s-ar afla în misiune, fiind infiltrat, sub acoperire, printre cucuvelele bibelou de porțelan de pe noptiera șefei DNA. Aici, cu un avion special, au fost returnate de către Ghiță cucuvelele pe care domnia sa le-a primit cadou de la Kovesi.

Poate fi folosită cucuveaua ca mită? Chiar și retroactiv, așteptăm și viceversa...Aseară, la o oră destul de târzie, am asistat în direct la un dialog între Kovesi și cucuveaua sa preferată. A rezultat că, cucuveaua mov are ochii și urechile foarte mari, ca să o poată auzi mai bine. Chiar și Ghiță,care seamănă tot mai mult, din punct de vedere tehnic și administrativ, cu lupul din Scufița Roșie. De câte ori vine cu o noutate în scandalul cu Kovesi, își îngroașă vocea.

Traian Băsescu spune că ăsta e un semn că Ghiță știe ce spune. Asta înseamnă că știe ce carte are în mânecă. Posibil. Pe un fundal cu etajere pline cu cucuvele, chipul doamnei Kovesi se vede în ceață. Nu am nici un dubiu că și domniei sale i-a cântat cucuveaua a schimbare. Inclusiv de domiciliu. Bruxelles, de pildă. De aceea, nici nu se grăbește să dea vreo explicație opiniei publice!  

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri