Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
Toma, de la îndoială la credinţa fără de tăgadă

Toma, de la îndoială la credinţa fără de tăgadă(992)


Sfântul Apostol Toma este unul din cei 12 Apostoli chemaţi direct de către Mântuitorul nostu Iisus Hristos şi este prăznuit de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 6 octombrie.

Toma este un nume cu o larga raspandire, in lumea intreaga, sub diverse forme. Forma romaneasca provine din grecescul Thomas, numele unuia dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos. Apostolul Toma, pe care traditia l-a consacrat ca martir in India, unde a predicat Evanghelia, este desemnat in Sfintele Evanghelii sub un nume grec dublu: Thomas o legomenos Didymos, adica Toma zis Geamanul.Sfantul Apostol Toma, sarbatorit in 6 octombrie, s-a nascut in orasul galileean Pansada şi a fost pescar. Ascultand cuvintele lui Iisus Hristos, a lasat totul si l-a urmat pe Mantuitorul. Potrivit Sfintei Scripturi, Sfantul Apostol Toma nu a crezut relatarile celorlalti ucenici despre Invierea lui Iisus Hristos. De aceea, el mai este numit si Toma necredinciosul.

Numele Toma provine de la cuvantul ebraic tauma, care inseamna geaman. Prezent in inscriptiile latine crestine si in numeroase documente din apusul Europei, numele grecesc Thomas, redat in latina prin aceeasi forma, insa cu accent diferit, este atestat in documentele din Moldova si Tara Romaneasca inca din secolul al XV-lea.

Derivate de la prenumele Toma: Tomita, Tom, Tomi.

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri