Cine i-a băgat la apă pe salvamarii de pe litoralul românesc

Cine i-a băgat la apă pe salvamarii de pe litoralul românesc(642)


Deși își pun propria viață în pericol pentru a salva alte vieți, guvernanții nu dau doi bani pe salvamari și refuză să le plătească salariile la timp.

Așa se face că, deși sezonul estival a început de mult, județul Constanța nu a primit încă fondurile necesare desfășurării activității de salvamar care ar trebui să vină de la Guvern.


Drept urmare, salvatorii ameninţă că de astăzi vor intra în grevă japoneză, motivul invocat fiind că nu şi-au primit salariile cuvenite de două luni de zile. Cu alte cuvinte, tinerii s-au săturat să facă voluntariat când ar fi putut foarte bine să se angajeze în alte locuri pe timpul sezonului estival.
Pe litoralul românesc muncesc aproximativ 400 de salvamari pentru un salariu de 800 de lei pe lună.


Conform legii, reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa au întocmit, încă din luna mai, proiectul de hotărâre de Guvern privind alocarea a aproape 4,5 milioane de lei pentru plata salvamarilor şi a asistenţei medicale de pe plajă. Actul normativ ar fi trebuit adoptat de Guvern, lucru care nu s-a întâmplat nici până în prezent. Cum prima rectificare bugetară va avea loc în luna august, salvamarii își vor primi drepturile salariale la sfârșitul sezonului estival.


Situația nu este una nouă pentru tinerii care muncesc pe plajă de la ora 8.00 la ora 20.00, deoarece și în anii trecuți au mai fost astfel de situații.
Totuși, ei încearcă să forțeze mâna guvernanților și au anunțat că vor întrerupe munca, printr-o grevă japoneză.


Potrivit şefului salvamarilor din sudul litoralului, George Lipoveanu, tinerii vor purta banderole, în semn de protest, dar vor supraveghea în continuare plajele şi vor asigura siguranţa turiştilor timp de cinci zile.
„Nu mai putem continua în acest fel. Prin acțiunea noastră vrem să tragem un semnal de alarmă către autorităţi pentru a face demersurile necesare deblocării situaţiei pentru ca aceşti oameni să-şi primească salariile cuvenite. Nu au mai fost plătiți din 23 aprilie, nu mai au nici măcar cu ce să-și plătească transportul la și de la muncă. Dacă nici în aceste cinci zile de grevă japoneză nu se iau măsuri pentru redresarea situației, atunci ne retragem de pe plaje”, a spus George Lipoveanu.


Rămâne de văzut ce se va întâmpla deoarece, potrivit Ordonanţei 19/2006, privind utilizarea plajei şi controlului activităţilor desfăşurate pe litoral, autorităţile locale au obligaţia să organizeze şi să asigure servicii de salvamar şi posturi de prim ajutor, în timp ce statul este obligat să asigure finanțarea pentru realizarea obiectivelor.


Concret, în cazul de față, vina pentru situația creată aparține ministrului Turismului, Maria Grapini, care ar fi trebuit să aloce acești bani până în momentul de față, lucru care nu s-a întâmplat.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri