Peste 1,09 milioane de turiști nerezidenți au venit în România

Peste 1,09 milioane de turiști nerezidenți au venit în România(1143)


Peste 1,09 milioane de turiști nerezidenți au venit în structurile de cazare turistică colective din România în prima jumătate a acestui an, în principal pentru afaceri, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 2,76 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o medie de 2.527 lei de persoană, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

Principalul motiv al sejurului petrecut de turiștii nerezidenți în România, în semestrul I 2016, l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții (59% din numărul total de turiști nerezidenți), cheltuielile acestora reprezentând 57,5% din total. Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenți în România l-a reprezentat călătoriile în scop particular (41% din numărul total de turiști nerezidenți), dintre acestea evidențiindu-se călătoriile pentru vacanțe (59,6%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanțe, cumpărături, evenimente culturale și sportive, vizitarea prietenilor și rudelor, tratament medical, religie, tranzit și alte activități”, precizează INS.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (53%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (94,1%). Cheltuielile turiștilor nerezidenți în restaurante și baruri au fost de 16,3% iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,6%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 37,2% au reprezentat cheltuielile pentru cumpărarea alimentelor și băuturilor, urmate de cheltuieli pentru cumpărarea de cadouri și suveniruri 34,8%. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 56,5% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice/botanice au reprezentat 22,8 % din totalul cheltuielilor pentru recreere. Principalul mijloc de transport utilizat de turiștii nerezidenți pentru a sosi în România a fost avionul (75,2% din numărul total de turiști). Autoturismele proprii au reprezentat 13,7%, urmate de autocare și autobuze cu 9,3%, alte mijloace ( tren, ambarcațiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1,9%. În cel de-al doilea trimestru din 2016, numărul total de nerezidenți cazați în structurile de cazare turistică colective a fost de 678.700, iar cheltuielile acestora s-au ridicat la 1,65 miliarde de lei. Și în trimestrul doi, afacerile au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de turiștii nerezidenți în România (56,4% din numărul total de turiști nerezidenți), cheltuielile acestora reprezentând 53,13% din total. Călătoriile în scop particular au fost cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenți în România (43,6% din numărul total de turiști nerezidenți), dintre acestea evidențiindu-se călătoriile pentru vacanțe (58,5%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanțe, cumpărături, evenimente culturale și sportive, vizitarea prietenilor și rudelor, tratament medical, religie, tranzit și alte activități. Potrivit INS, structurile de cazare turistică colectivă sunt hotelurile care au avut peste 650 de turiști străini în anul anterior, conform AGERPRES, respectiv pensiunile cu peste 150 de turiști străini în anul anterior. 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri