Declarația deputatului PNL Gheorghe Dragomir

Declarația deputatului PNL Gheorghe Dragomir(1029)


Președintele Filialei Constanța a Partidului Național Liberal, deputatul Gheorghe Dragomir, reamintește faptul că astăzi, 14 septembrie a.c., se împlinesc 121 de ani de la inaugurarea Podului peste Dunăre de la Cernavodă.

În urmă cu 121 de ani, la data de 14 septembrie 1895, a fost inaugurat podul peste Dunăre între localitățile Fetești și Cernavodă. Podul, care inițial a purtat numele Regelui Carol I, a fost proiectat și construit de inginerul Anghel Saligny pentru a asigura legătura feroviară între București și Constanța. La acea vreme a fost cel mai lung pod din Europa și al treilea ca lungime din întreaga lume”, susține deputatul Gheorghe Dragomir.

Parlamentarul liberal constănțean amintește că, la construcția podului, inginerul Saligny a utilizat în premieră mondială grinzi cu console pentru suprastructura podului și oțel moale la tabliere, întreaga lucrare fiind finalizată în mai puțin de cinci ani.

„La inaugurarea oficială au asistat, alături de regele Carol I, numeroși alți conducători ai țării, iar cel mai important moment al zilei a fost testarea rezistenței podului cu un convoi de 15 locomotive grele. Convins de calitatea construcţiei sale, Anghel Saligny s-a urcat cu alţi muncitori de rând într-o şalupă pe care a ancorat-o chiar sub pod. Practic, acesta a garantat cu propria sa viaţă calitatea podului, iar convoiul de locomotive a trecut cu bine pe celălalt mal al Dunării”, comentează liderul PNL Constanța, deputatul Gheorghe Dragomir. 

Președintele PNL Constanța consideră că „14 septembrie 1895 este data la care Anghel Saligny a legat Muntenia de Dobrogea cu ajutorul unui pod care avea să facă istorie și care avea să uimească întreaga Europă. Proiectul a adus faimă atât inginerului, care a garantat cu viața sa siguranța podului, cât și țării noastre, aflată la acea vreme într-un amplu proces de construcție și modernizare”.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri