Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
SERBAREA BORȘULUI PESCĂRESC – JURILOVCA, FESTIVAL GASTRONOMIC ȘI CULTURAL, Ediția a VI-a, 4 SEPTEMBRIE

SERBAREA BORȘULUI PESCĂRESC – JURILOVCA, FESTIVAL GASTRONOMIC ȘI CULTURAL, Ediția a VI-a, 4 SEPTEMBRIE(1864)


Pe 4 septembrie 2016, Comuna Jurilovca și Asociația de Pescari Golovița organizează, cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea, a VI-a ediție a Serbării Borșului Pescăresc, eveniment cu profil gastronomic și cultural care pune accent pe valorificarea resurselor locale, a talentului și a tradiției în acord cu valorile comunității și susține recunoașterea lor ca surse de bunăstare colectivă.

În cele cinci ediții de festival organizate până în acest moment, organizatorii și-au propus să contribuie la dezvoltarea comunității locale prin crearea unui context de colaborare și promovarea destinației turistice Jurilovca prin profilului său multietnic, emblematic pentru întreaga regiune a Deltei Dunării. Ediția din acest an va fi organizată în Portul Turistic Jurilovca, participarea publicului fiind estimată la 10 000 de persoane. Activitățile zilei încep de la ora 12.00 și se organizează în jurul pregătirii borșului de pește în ceaunele pescărești, de care se vor ocupa chiar pescarii din localitate. Turiștii și invitații vor putea descoperi spiritul bucătăriei autentice din comunitățile deltaice, degustând din preparatele pregătite de localnici din pește marinat, sărat, afumat, prăjit, copt sau pregătit în diferse forme, precum și din deserturile tradiționale locale – piroșki, blinî, vareniciki. De-a lungul întregii zile, pe scena amenajată în Portul turistic vor urca ansambluri reprezentând diferite etnii dogrogene: ruși lipoveni, greci, turci, tătari, români, bulgari, ucraineni. Pentru că este un eveniment pentru toate vârstele, organizatorii propun publicului și ateliere interactive pentru copii, activități ale Cercetașilor Marini din Constanța, plimbări cu lotca și caiacul și o expoziție de fotografie care ilustrează frumusețea regiunii din preajma Marilor Lacuri. Pentru finalul serii este programat un concert deosebit al trupei Voltaj și un foc de artificii.

Prin activitățile pe care le propune, Serbarea Borșului Pescăresc invită la redescoperirea culorilor și savorilor Deltei, dar și a bucuriei de a celebra împreună, în mijlocul unei comunități ce poartă amprenta unei identități specifice, tradițiile vii ale acestui spațiu încărcat de povești. Jurilovca este o comunitate puternic marcată de spiritul și tradițiile rușilor lipoveni, și un punct cu o veche istorie în pescuitul tradițional. Aici Grigore Antipa a construit, la începutul secolului XX, un sediu administrativ pentru proiectul său de revitalizare a pescuitului și pescăriilor din zona lagunară Razim-Sinoe, o clădire ce domină și acum zona portuară. Astăzi Jurilovca este un punct de atracție pentru turiștii care iubesc ieșirile în natură, aceștia putând porni în trasee ample în Delta Dunării sau la Gura Portiței cu ambarcațiunile acostate în portul local. Expedițiile turistice în zonă pot include trasee pe bicicletă la Capul Doloșman – singura faleză stâncoasă din zona litorală a României sau la Cetatea Argamum – cea mai veche așezare urbană atestată pe teritoriul țării noastre.

Serbarea Borșului Pescăresc se organizează în fiecare toamnă și, prin accentul său cultural pronunțat, pune în evidență spiritul multietnic al comunităților din Dobrogea, exponente ale unor valori primordiale în spațiul deltaic: comuniunea, armonia, respectul reciproc.

Obiectivele declarate ale eveninentului sunt promovarea activităților tradiționale și a gastronomiei specifice comunităților pescărești, sprijinirea inițiativelor legate de turismul prietenos cu mediul, promovarea produselor autentice locale ca surse pentru o dezvoltare sustenabilă a comunității, invitând, în același timp, la o abordare prietenoasă, deschisă și responsabilă față de întreaga regiune a Deltei Dunării – o zonă unică în România și Europa. Pentru frumusețea sa naturală și patrimoniul său cultural deosebit, Jurilovca a fost recunoscută ca Destinație Europeană de Excelență în 2013 (în cadrul rețelei europene EDEN) și Sat Cultural al României în 2015. În fiecare an, Serbarea Borșului Pescăresc se bucură de sprijinul partenerilor săi tradiționali: Asociația euRespect, ProDezvoltare 21, EcoSocial Meșteșug, FEDERPESCA Delta Dunării, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, Suvenir din Dobrogea, Patronatul Național al Femeilor de Afaceri din IMM-uri, Cercetașii României.

Din 2016, Serbarea Borșului Pescăresc este organizată cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Tulcea. Mai multe detalii privind organizarea evenimentului puteți obține de la Galina TELEUCĂ, Viceprimar – 0741 296 355, Gentilia ZENOVEI – 0723 580281 

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri