Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța

PROSTUL GUST: “Vive la Cabaret – Mulanruj”, la IAKI(4516)


Dintr-un comunicat difuzat cu multă insistenţă (de două ori numai în această săptămână, unul dintre apeluri fiind făcut prin intermediul Asociaţiei “Litoral – Delta Dunării”!), Complexul Turistic “IAKI”, din staţiunea MAMAIA, doreşte, declarativ!, să-şi, cităm: “surprindă clienţii, de aceea selectează, EXCLUSIV (adică DOAR pentru aceştia?...; atunci de ce mai trimite, prin presă, comunicate, dacă tot are clienţi fideli şi puşi la punct cu evenimentele, la zi?! – N. RED), un program de entertainment diversificat, doar pentru a se menţine la nivelul aşteptat”. Pentru că evenimentul (cităm “începând de vineri, 19 iulie”) este o părticică din distracţia de pe Litoral, inclusiv din weekendul care începe, reproducem invitaţia celor de la “IAKI” Mamaia, corectând doar gramatical, nu şi stilistic:
“Avem plăcerea să vă invităm la un Show de Cabaret, numit “Vive la Cabaret”, pentru ca Parisul să fie prezent şi în cadrul hotelului IAKI, începând cu data de 19 iulie 2013, în incinta IAKI - CASINO, de la orele 20.00. Preţul este de 45 de lei / persoană.
Hotelul IAKI, are plăcerea de a prezenta episoade îndrăzneţe, scăldate în rochii şi culori extravagante, ce aduc aminte de Paris şi Vienna (de ce a fost aleasă varianta englezească a numelui capitalei austriece, numai autorii textului ştiu: poate pentru a face, cu adevărat, un “borş rusesc”, de cârpe de vase, din care nimeni să nu mai priceapă nimic, din acest “show”?... – N. RED.) “Mulanruj- Dining Theatre” oferă spectacole de burlesque, magie şi teatru. Dansatoarele îndrăzneţe şi pregătite sunt îmbrăcate provocator, pentru a oferi un Show incendiar, iar acestea apar din spatele cortinei roşii. Acestea sunt fete ce fac parte din trupa “Mulanruj”, care susţin, un program de cabaret, urmând modelul franţuzesc. Show-ul imită fidel un program de tip cabaret, de pe bulevardul Clichy, din capitala Frantei: Moulin Rouge. Mulanruj oferă decoraţiuni în nuanţe de roşu provocator, de aceea ne dorim să aducem măcar o parte din ce se întamplă pe tarâmurile Franţei şi în cadrul Hotelului IAKI, cu toate detaliile reprezentative şi necesare pentru a crea un astfel de show. “Este singurul cabaret din România”, îl descrie Stelian Milu, regizorul artistic de la “Mulanruj”, alături de colegii săi: Ozana Barabancea, David Bryan, Trupa de Balet Mulanruj şi coregraful Florin Mariş. Vino, alături de noi să asistam la un Show de Cabaret, numai la Hotel IAKI, din Mamaia!”! Am încheiat citatul.

 

O fi un “Cabaret” cu …manele?!


Dacă şi marele “show” o fi la nivelul prezentării din anunţul publicitar (noi am mai corectat punctuaţia, din milă pentru cititori, dar la chestiile de fond nu ne-am permis să intervenim…), atunci chiar că înţelegem care-i diferenţa între “Moulin” şi “mulan”, ca şi pe cea dintre “Rouge” şi “ruj” (nemaivorbind de “la C.”, în loc de “le Cabaret”, cum ar fi corect!)… Am citit anunţuri de deschideri de bâlciuri şi oboare mai cu gust concepute decât această invitaţie! Cunoscând cam la ce nivel, în raport cu înălţimea “labei broaştei”, este “bunul gust” cultivat de IAKI (vă daţi seama, dacă “imaginea” aleasă de dânşii, pentru acest sezon estival, este Cătălin Botezatu!...), nu ne-am mirat că a doua frază din comunicat începe cu… câţi “mitiliţi” costă cabaretul, ca la brânză ori “şaoarme”! Dar măcar decenţa de a alege nişte fraze mai puţin maneliste, ar fi putut s-o aibă! Aşa, tare ne este teamă că acest “Cabaret” cam aduce a parastas dansant, cu manele, din Pipera, cu cine ştie ce salam, parizer, vijelii şi minuni, de la Vâlcea ori din altă şatră, pe post de ruptura gurii târgului…Dacă au dorit să realizeze (doar) o PARODIE a ceea ce este “Paris la nuit” ( Cu ale sale celebre “Moulin Rouge”, “Follies Bergeres”, “Crazy Horse”, “Lido” etc), nu trebuiau să fie atât de subtili. Ajungeau trei cuvinte, două în franceză şi unul în “balcanică”: “A la IAKI”… Distracţie plăcută!

 

ULTIMUL CEAS:


Câteva dintre cele mai negre premoniţii ale noastre s-au adeverit, din păcate! N-a fost cu manele, dar au... manelizat, până la caricaturizare, ceea ce ar putea să însemne program de Cabaret. A ieşit ceva între bâlci şi circ. Fără a avea ceva din farmecul acestora, luate separat... Vom reveni, dacă nu vor avea atâta minte încât să regândească totul, astfel încât să nu-şi mai dea cu firma-n cap!

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri