Ospătarii de pe litoral nu se spală pe mâini

Ospătarii de pe litoral nu se spală pe mâini(1324)


De la începutul sezonului estival, pe litoral au fost înregistrate trei cazuri de toxiinfecție alimentară. El mai recent s-a înregistrat la Scoica Land, restaurantul care în anul 2011, împreună cu celelalte din grup, nu a reușit decât un profit mai mic de 5.000 de euro.

Cazurile de toxiinfecție apar de la igiena precară a bucătarilor și ospătarilor. În cazul Scoica Land, inspectorii DSP au declarat faptul că de vină au fost ospătarii, bucătarii și manipulatorii. Buletinele de analiză ale probelor luate de pe mâinile lor au evidențiat prezența unor enterobacterii și a stafilocoului auriu. Enterobacterii au fost găsite și pe farfuriile de pizza. Angajații au primit câte o amendă de 800 de lei. A fost amendat și administratorul societaății, cu 1000 de lei. Reprezentanții DSP Constanța au declarat că, cel mai probabil, vinovaţi pentru îmbolnăvirea clienţilor sunt ospătarii şi manipulatorii, care nu şi-au spălat mâinile aşa cum trebuie.

Reclamația a fost depusă pe 14 iulie de către patru persoane, printre care un copil de un an şi trei luni. Acestea au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa cu simptome de toxiinfecţie alimentară. Patronul Scoica a dat inițial vina pe mama copilului, pentru că i-ar fi dat acestuia să mănânce la o oră înaintată din noapte.

Un caz asemănător a avut loc la complexul Cleopatra din Mamaia. Cinci copii, dintr-un grup de sportivi participanţi la turneul de rugby pe plajă, au ajuns la spital după ce au mâncat acolo. Și în acest caz, buletinele de analiză au evidenţiat prezenţa unor enterobacterii şi a stafilococului auriu în probele luate de pe mâinile a șapte angajați din bucătărie, care au fost amendați tot cu câte 800 de lei. Administratorul a fost sancționat cu 1000 de lei.
Primul caz de toxiinfecție a fost înregistrat pe 12 iunie. Potrivit directorului adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa, Mihaela Dinisov, cinci persoane, dintr-un grup de 15, au acuzat simptome de toxiinfecţie alimentară după ce au mâncat la restaurantul hotelului Central din Mamaia unde erau cazate, doar unul dintre turişti ajungând la spital, fără să necesite însă internarea. O echipă de control a DSP Constanţa a mers la restaurantul hotelului pentru a recolta probe din bucătăria restaurantului şi de la personal.


 

Citeste si: Restaurantele Scoica, profit de dugheană. Dar dacă nu furau apa?

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri