Actualităţile din Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie cu dr. Beşcucă Maria - Emanuela

Actualităţile din Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie cu dr. Beşcucă Maria - Emanuela(3215)


1 ) Cum au evoluat afecţiunile pe care le trataţi de-a lungul deceniilor de activitate?

În ultimii ani, datorită petrecerii unui timp tot mai mare în faţa calculatorului sau a tabletei, se observă o creştere a frecvenţei afecţiunilor coloanei vertebrale cauzate de menţinerea îndelungată a unor poziţii fixe, solicitante( de cele mai multe ori în cifoză). Astfel , este îngrijorătoare frecvenţa tulburărilor statico-posturale la copii şi adolescenţi, precum şi a discopatiilor cervicale şi lombare la pacienţii de vârstă activă.

De asemenea, sedentarismul şi alimentaţia nesănătoasă au adus la creşterea frecvenţei obezităţii cu repercusiuni asupra coloanei lombare şi a articulaţiilor portante (şolduri, genunchi, glezne), unde datorită suprasolicitării ,se observă apariţia proceselor degenerative la indivizi mai tineri ( de vârstă activă ), cu un important impact socio-profesional.

 

2)Care este ritmul şi frecvenţa de practicare a unui sport fără a suferi de pe urma suprasolicitării?

Nu există reguli general valabile , ci unele precepte unanim recunoscute cum ar fi creşterea progresivă a efortului şi evitarea exceselor , a suprasolicitărilor. Este bine că atunci când ne hotărâm să practicăm un sport să consultăm mai întâi un specialist în medicină sportivă, care să stabilească dacă nu există o anumită patologie ce ar putea contraindica practicarea sportului respectiv.

De asemenea, este bine să nu practicăm un sport ,,după ureche’’ şi , cel puţin la început să-l facem sub supravegherea unui antrenor sau profesor de specialitate .

 

3)Care este vârsta cea mai frecventă a pacienţilor dumneavoastră şi ce afecţiuni prezintă?

Din păcate, ponderea pacienţilor de vârstă activă, sub 50 de ani, este de 53 % , iar afecţiunile coloanei vertebrale ( pornind de la tulburările de statică şi terminând cu herniile de disc ) – singure sau asociate cu alte afecţiuni ale aparatui locomotor- reprezintă aproape 75% din cazuri, o parte din cauze fiind cele amintinte mai înainte.

 

4) Ce obiceiuri şi îngrijiri simple pot include cititorii în rutina zilnică pentru a evita patologia din sfera dumneavoastră de activitate.

Trebuie să aibă în vedere evitarea sedentarismului, a obezităţii, a menţinerii îndelungate a unor poziţii fixe, solicitante ale coloanei vertebrale. În acest sens este bine ca după 2-3 ore de stat la birou să facem câteva exerciţii fizice simple incluse în programele de kinetoprofilaxie primară a afecţiunilor aparatului locomotor.

Aceste exerciţii se pot învăţa cu specialiştii din cadrul centrului nostru şi se pot continua apoi la domiciliu.

Kinetoprofilaxia are drept obiective : 

a) Menţinerea şi / sau creşterea mobilităţii articulare;

b) Menţinerea şi/ sau creşterea forţei şi a rezistenţei musculare;

c) Menţinerea şi/ sau creşterea bunei coordonări a mişcărilor;

d) Menţinerea posturii normale şi a aliniamentului corect al corpului sau corectarea deficienţelor apărute în această privinţă, după caz;

e) Menţinerea şi / sau creşterea rezistenţei la efort.


De asemenemea, pentru evitarea sedentarismului şi a obezităţii se mai indică : mersul pe jos în ritm alert circa 30 de minute pe zi , alergările uşoare, mersul pe bicicletă, înotul etc.

În toate cazurile însă trebuie să ne asigurăm în prealabil că nu suferim de afecţiuni care să contraindice aceste activităţi fizice, iar în cazul mersului şi a alergatului să folosim încălţăminte adecvată ,cu talpă elastică şi să evităm suprafeţele dure sau accidentate.

De asemenea trebuie să respectăm principiul creşterii progresive a gradului de efort.

În activitatea zilnică este bine să se evite ridicarea şi purtarea unor obiecte grele , mai ales în regim dinamic neadecvat. În cazul persoanelor predispuse la afecţiuni ale coloanei vertebrale se învaţă în cadrul kinetoprofilaxiei modul corect de ridicare a unor obiecte grele, poziţia corectă la birou, în maşină etc. ( este vorba despre ,,şcoala spatelui”).

 

5)Care sunt avantejele principale ale clinicii dumneavoastră?

- Personal foarte bine pregătit profesional;

- Aparatură medicală complexă , de ultimă generaţie;

- Sală de kinetoterapie modernă, spaţioasă , echipată corespunzător;

- Program de lucru în două schimburi( de la ora 08:00 la ora 20:00, astfel pot să beneficieze de serviciile noastre şi salariaţii);

- Pentru o mai bună continuitate şi eficenţă a programelor de fizioterapie se lucrează şi sâmbăta de la ora 08:00- la ora 13:00;

- O foarte bună programare a serviciilor astfel încât să se evite aglomeraţia şi timpii de aşteptare pentru efectuarea tratamentului.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri