“FRATELLI” – MAMAIA: “Show-Party” cu CUT KILLER, considerat cel mai bun DJ european de “Urban Music”!

“FRATELLI” – MAMAIA: “Show-Party” cu CUT KILLER, considerat cel mai bun DJ european de “Urban Music”!(2854)


În această noapte (vineri, 19 iulie), o nouă celebritate a ceea ce americanii, care au inventat-o, numesc “muzică URBANĂ” (“rap”, “hip-hop” etc.), egalul necontestat al DJ – ilor din SUA, franco – maghrebianul “CUT KILLER” (Anouar Hajoui), mixează în MAMAIA. “Party – Show” – ul va avea loc la selectul “FRATELLI Beach & CLUB”, din nordul staţiunii.

 

Un puşti marocan, care propaga “rap” – ul prin pivniţele Parisului, este azi egalul inventatorilor genului, din Bronx, N.Y.!


De aproape două decenii (din 1994), “Cut Killer” (Anouar Hajoui, născut în Maroc, la Mekmes, pe 6 mai 1971, emigrat, împreună cu familia, din fragedă pruncie, în Franţa, la Paris) este DJ - ul cel mai emblematic (“iconic”), provenit şi legat de spaţiul cultural francez, în stilurile “hip-hop” şi “rap”, atât în Franța, cât și în străinătate, unde singurul DJ-ul francez (franco-marocan, pentru a fi mai exacţi) al cărui nume este acum destul de celebru pentru a fi estimat, de exemplu, ca un egal al celor mai mari DJ americani, care nu se sfiesc să mixeze împreună cu el! Şi asta spune multe, cunoscute fiind standardele şi făloşenia dispreţuitoare, la adresa europenilor, a raperilor americani! (De fapt, este vorba de atitudinea de superioritate şi intoleranţă, chiar, a muzicienilor şi publicului american, faţă de tot ce vine, în materie, de pe “Bătrânul Continent”, exemplul clasic fiind dificultatea cu care au digerat marele, imensul, rock britanic, nici până-n ziua de azi yankeii neîmpăcându-se cu realitatea, incontestabilă, că “podiumul” valoric unanim recunoscut este în totalitate englez: 1. “Led Zeppelin”, 2. “Deep Purple”, 3. “Pink Floyd”!)

 

Anii 80: “Rap”- ul american a pătruns … “furişându-se”, în conservatoarea (muzical vorbind) Europă!


DJ era este un adolescent atunci când “rap”- ul american “vine”, parcă pe furiş, în conservatoarea (în materie de muzică) Franță: în primul rând pe undele celebrului, de atunci, Radio 7, apoi Radio Nova.”Contrabandiștii”sunt DJ Dee Nasty sau Sidney. Curând,Cluburile de profil pariziene devin egalele celor din Bronx, Quuens sau Brooklyn. Iar Cut Killer trăiește exact la doi paşi de… “Globo”, unde, la "Chez Roger boite funk", “party” -urile au loc într-o pivniță “Bate” bulevardele unde localurile pregătesc viitorul “rap” ului din Hexagon (“NTM”, “Mode 2”, “Assassin” etc.), unde se dansează începând din fiecare vineri, de la amurg, până… luni, în zori, cu “Public Enemy”, “Biz Markie” sau, pentru o câte o noapte de concert excepţional, cu DJ Cash Money. Acest din urmă simbol al “American Dee-Jaying” - ului aprinde o scânteie în sufletul viitorului “Cut Killer”. El ştie, deja, că trebuie să fie DJ!

 

A muncit ca magazioner, pentru primele sale “punţi”!...


În timp ce îşi… rupe spatele, muncind ca magazioner!, continuă studiile în domeniu şi strânge bănuţ lângă bănuţ, pentru a-şi cumpăra punțile. Devine un activist frenetic al mișcării “rap” şi “hip-hop” pariziene, în curs de dezvoltare. Se alătură IZB, prima asociaţie de promovare a “hip-hop” și care organizează concerte. Apare şi într-o scenă din filmul “cult” (“de artă”) “La Haine” (“Ura”), în care apar şi scene cu… Edith Piaf!, dar realizarea principală este aceea că devine DJ pentru concertele “MC SOLAAR”, apoi “scratcher” pe albumul solo IAM, membru al lui “Akhenaton” și are chiar o emisiune radio (la Radio Nova), la fel ca modelele sale, Red Alert sau Bobbito Garcia, de la New York.
La mijlocul anilor 90, Killer Cut este deja un DJ respectat și activ. Prezența numelui său pe un afiş este, deja, suficientă pentru a atrage interesul. Are ideea de a adapta, în Franța, conceptul care consolidat “New Yorker hip-hop”: benzi, care se amestecă.Combină cele mai recente versiuni și “freestyle” - uri ale valorilor ascendente ale “rap” - ului francez și vinde mixaje, tot pe benzi, care devin adevărate.,.. “Biblii” în branşă, “valabile” și pentru pasionații dsi… SUA ori Canada!.În New York, Kid Capri, DJ Clue, Ron G sunt zei. La Paris, Cut Killer devine şeful! Amestecurile sale dinamice, istețimea de a prinde cele mai bune “Maxis”, înaintea oricui altcuiva, ca și flerul de a găsi “rapperi” locaI fac să ajungă să producă “mix-benzi” de valoare incontestabilă. Suntem,deja, la doua generație a “french – rap” – ului: “Poetes de la Rue”, “Lunatic”, “113” și mulţi alţii...


După “mix-band”, vine CD – ul…


Următorul pas a fost de a pune pe CD acest concept de mixuri și originale."Hip Hop Soul Party serie”, compus din CD-uri duble mixte, a început în 1996, la MCA. Din al doilea volum, pe piese exclusive, încep să apară: Fabe “Busta Flex”, printre alţii, în timp ce un CD este dedicat “hip-hop” - ului și celălalt “R(hitm) & B(lues)” - ului. În ceea ce privește volumul trei, un CD este dedicat “Internațional hip-hop”, iar celălalt, “French hip-hop”!.
Face mereu lucruri noi: Cut Killer are sentimentul că a venit timpul pentru a realiza ideea pe care a avut-o din adolescenţă, cu Orientul în… “rap” şi în “hip-hop”!. Are şi ideea de a stabili un nou… nume, pentru acest gen: “Dublu-H”(pentru Hip-Hop). Această etichetă a început ca o asociație de DJ, pentru a deveni o companie de merchandising și apoi o etichetă de producție.În câțiva ani, “HH” a devenit una dintre etichetele cele mai influente pentru producătorii independenți de pe piaţă. Când se face trecerea de la “universal” la “mic” (Sony), "Party Soul Hip-Hop", proiectul său, devine"Cut Killer Show", cu un prim dublu CD, publicat în 1997 (care conține un “outro”, de Jamel Debbouze), urmat in 1998 de "Operațiunea Freestyle ", un record dedicat în totalitate “subteranei” (“undergrond”) franceze. În 1999, Cut Killer şi asociaţii săi produc: “R & B 2000”, album colectiv, “Dublu-H”, cu DJ Crew, dar şi cu artişti extrem de respectaţi, cum ar fi Fabe, Doudou Masta sau “113”, care au reușit să facă din albumul lor "Les Princes de la Ville" o platină înregistrată și să câștige două “Victoires de la Musique” (prestigioase premii muzicale franceze!), în anul 2000. “Imperiul” “Dublu-H” este încă în curs de dezvoltare, cu o echipă de stradă, alta de marketing, o linie de îmbrăcăminte “HH Wear”, o companie de producţie publicitară şi editare CD, Editions Eastory. Cut Killer este impresariat prin “Chaos Prod” agenția creată şi condusă de către fratele său, Chakri.
Acum, Cut Killer stabileşte reguli, ca un “Master and Commander”, pe piața în creștere a muzicii urbane. Party Soul Hip-Hop și Cut Killer sunt brandurile cele mai “tari” ale momentuluzi, în domeniu. Este doar în partea de sus a topurilor și colectarea de discuri de aur și platină este în toi. De-a lungul anilor, Cut Killer a făcut sau produs aproximativ douăzeci de albume mixte, care au cucerit toate spațiile publice ale genului.

 

Muzica de film: o constantă a activităţii sale


Deoarece mix său din “La Haine”, film “de nişă”, super – “cult”, în care apare şi… Edith Piaf!, nu i-a ieşit din memoria afectivă, niciodată, se reapucă de muzica de film. Semnează, astfel, mai multe piese pentru: “OST’s”, de Gamer Zak Fishmann, filmul lui Fred Garson, “The Dancer” (“Dansatorul”), produs de celebrul Luc Besson, și pelicula lui Miguel Courtois, "Un Ange” (“Un înger”). Mai semnează muzica filmului lui Fabrice Genstal, “La Squale”, cu Herve Rakoto și Sofiane Le Cat. Apoi, pune, în mod regulat, unele piese pe filme importante: “Les Frères petardes”, “Le Raid” (Djamel Bensallah), “Trois zero” (Fabien Onteniente), “Peau d'Ange” (Vincent Perez) ş.a.


Ieri în Shanhai, mâine-n Paris ori New York, AZI în … MAMAIA!


Acum, la mijlocul deceniului nostru, Cut Killer se întoarce la fundamentele “Dee-Jaying” - ului.La radio, după patru ani de Radio Nova, el se alătură Skyrock, unde este și astăzi ultimul apărător al adevăratului “hip-hop” cu o emisiune săptămânală, în care se prezintă pe unde (sau pe “podcast”), cele mai bune realizări ale genului, la nivel mondial (El este, încă, un “contrabandist” de neegalat.) Faima sa a trecut de mult granițele franceze, de atunci când a devenit primul DJ francez rezervat în…Statele Unite ale Americii! Recent, prin intermediul a două colective de prestigiu a înregistrat, pe “Funkmaster Flex”: "DJ Big Dawg Pitbulls” și “50 Cent Shadyville DJ”.
Tehnica sa s-aschimbat: discurile de vinil au fost înlocuite cu fișiere digitale, stocate pe “MacBook” - uri, dar arta rămâne aceeași: se ocupă de “punți”, se asigură că pune mâna pe cele mai bune noutăți, în timp real, și ridică în extaz publicul şi dansatorii. Asta este ceea ce Cut Killer face, cu o versatilitate de neegalat (mixează stilurile “urbane”, deoarece este temelia lui, dar el poate mixa, de asemenea, rock, pop, reggae, orice!), în fiecare club de pe planetă. China, Europa, SUA, Australia etc (inclusiv, iată,… MAMAIA, ROMÂNIA!): el călătorește în toată lumea, pentru a aduce “clubber” - ilor “cota” lor de voie bună. Cut Killer este acasă peste tot, pentru că arta lui vine peste barierele de limbă și geografie.El poate mixa, azi, pentru fanii “puri”, ai “hip-hop” ului autentic, într-un club din Elveția, de exemplu, iar apoi, mâine, intermediază, pentru mase uriașe de oameni, descoperirea acestei culturi “urbane” occidentale, tocmai în… Orientul Îndepărtat!
El este şi un solicitat DJ de evenimente , cum ar fi “party” – urile de la Festivalul de la Cannes!, ori nunţile prietenilor săi Tony Parker şi Eva Longoria, sau Luc Besson!

 

Surse foto: bedsupperclub.com, Fratelli Mamaia

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsAppjooble.org ziare, stiri